15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκδηλώσεις και συνάξεις στο Νιχώρι του Βοσπόρου (25-27 Ιουλίου 2022)

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε την μνήμη της Αγίας ενδόξου οσιομάρτυρος και αθληφόρου Παρασκευής, στην Κοινότητά μας πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:
Α) Νωρίς το απόγευμα, στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Εδώ είμαστε, συνεχίζουμε! Η Ρωμιοσύνη της Πόλης μέσα από τον λόγο των ανθρώπων της» (β’ έκδοση), το οποίο επιμελήθηκε και εξέδωσε ο κ. Μιχαήλ Πετρόπουλος, Δικηγόρος, από τη Θεσσαλονίκη. Στο βιβλίο αποτυπώνονται εβδομήντα και πλέον ομιλίες και συνεντεύξεις Ρωμιών της Πόλης, οι οποίες προβλήθηκαν από τον Εκκλησιαστικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό 4Ε, στα πλαίσια της εκπομπής «Λόγια της Πλώρης». Την εκδήλωση πλαισίωσε με εκκλησιαστικούς ύμνους κλιμάκιο της χορῳδίας του Ομίλου Μουσικοφίλων «Βυζαντινό Αναλόγιο Καλαμαριάς» και την παρακολούθησαν πολλοί φιλόμουσοι ενορίτες μας και προσκυνητές από την Πόλη και το εξωτερικό.Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Β) Αργά το απόγευμα τελέσθηκε η καθιερωμένη Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Αγία Παρασκευή, στο Ιερό Αγίασμά Της, το οποίο βρίσκεται εντός της Κοινότητάς μας. Κατόπιν ευλογήθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των ενοριτών μας και των ευλαβών προσκυνητών, οι οποίοι κατέκλυσαν τόσο τον αυλόγυρο του Ιερού Αγιάσματος όσο και τους γύρω χώρους. Στις ιερές ακολουθίες χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης της Περιφερείας μας, ο οποίος, προ της απολύσεως, ομίλησε περί του βίου της εορταζομένης Αγίας και των μηνυμάτων της προς τους χριστιανούς του 21ου αιώνα. Στη λατρευτική αυτή σύναξη έψαλε εμμελέστατα το κλιμάκιο της παραπάνω χορῳδίας.
Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, η διανομή του άρτου και διαφόρων γλυκισμάτων και αναψυκτικών στον προαύλιο χώρο του Αγιάσματος και την ώρα της δύσεως του ηλίου κατηφορήσαμε, επιστρέφοντας στα ίδια, αγιασμένοι και ενισχυμένοι από τη χάρη της οσιομάρτυρος Αγίας μας.

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εόρτασε την μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτου της Περιφερείας μας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των ενοριτών μας και του Προέδρου της Κοινότητάς μας κ. Παντελεήμονος Βίγκα, ο οποίος φέρει το όνομα του εορταζομένου Αγίου μεγαλομάρτυρος της Εκκλησίας μας. Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του, περί του βίου του Αγίου Παντελεήμονος, ευχήθηκε παράλληλα και στον Πρόεδρο της Κοινότητός μας να έχει διαρκή τη χάρη του Θεού, να τον ενισχύει ο Άγιος και να τον καθοδηγεί, να του χαρίζει υγεία και να του αυξάνει την αγάπη της καρδιάς του για τον άνθρωπο και το Θεό.
Η Κοινότητά μας εύχεται τα χρόνια πολλά σε όλους!

26 Temmuz Salı günü saat 16.00’da Panayia Kilisesi avlusunda Selanik Kalamaria’dan gelen Mihail Petropoulos yönetimindeki kafile misafir edilerek.
70 İstanbullu Rum’un röportajlarından kaleme alınan ‘’Biz Buradayız’’ başlıklı kitap tanıtıldı. Tanıtım sonunda kafilede bulunan muganiller heyeti kilise ilahileri okudu.
Tanıtım etkinliğine Patriğimizi temsilen Peder Ekumenios katıldı. Konuşmacıları ve misafirleri Metropolitimiz Sayın Atenagoras ve Vakıf Başkanımız Laki Vingas selamladı.
Saat 18 00’de Aya Paraskevi Ayazmasında geleneksel senelik dualar okundu, ekmekler kutsandı, ayazmadan şifalı su dağıtıldı, tarihi çınarın eski kabukları bırakıldı ve yenileri alındı. Bu yıl çok büyük bir katılımın olması hepimizi mutlu etti. Ziyaretçilerin coşkusu yüzyıllardır süren bu geleneğin geleceğe taşınacağına dair bir teminat olduğu görüldü.
Her yıl olduğu gibi Emek Cafe’nin emektar işletmecisi, bizlerin büyüğü Osman Özbaşı bey, Yeniköylü vakıf yöneticimiz Rea Kalfaoğlu ve komşuların getirdiği ikramlar herkese dağıtıldı.
Seneye hep birlikte Ayazmada buluşma dileği ile ayrıldık.
27 Temmuz Çarşamba günü Panayia Kilisesinde Aziz Panteleimon’un senelik yortusu münasebetiyle Metropolitimiz riyasetinde ayin düzenlenmiştir.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ