14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι Κοινότητες του Βοσπόρου εόρτασαν τον Επόπτη τους

Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος

Γιορτάσθηκαν το Σαββατοκύριακο, που μας πέρασε (23-24 Ιουλίου 2022) με την συμμετοχή δεκάδων μελών των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Περιοχής Βοσπόρου, τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Eπόπτη της Περιφερείας μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Αναστάσιμο Εσπερινό του Σαββάτου 23 Ιουλίου, με την συμμετοχή Κληρικών της Περιφέρειας και την χοροστασία του οικείου Επόπτη, ο οποίος μίλησε στο εκκλησίασμα για την έννοια της ανάστασης του Χριστού και των χριστιανών, έτσι όπως αναφέρεται στα έργα του Αγίου Αθηναγόρα του Απολογητή.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 24 Ιουλίου, ο εορτάζων Δεσπότης μας λειτούργησε στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος. Μετά την απόλυση δέχθηκε με μεγάλη ευχαρίστηση την ευλαβική και εγκάρδια προσφώνηση του Εντιμ. κ. Γιώργου Παπαλιάρη, Προέδρου της Κοινότητάς μας. Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος, εμπνεόμενος από το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, μίλησε για την έννοια των θλίψεων στη ζωή μας και την ανάγκη της διαρκούς προσευχής, ανέπτυξε με συντομία τη σχετική διδασκαλία του εορταζομένου Αγίου φιλοσόφου και Απολογητή και ευχαρίστησε θερμά τόσο το πολυπληθές εκκλησίασμα, που συμμετείχε στην εορταστική Θεία Λειτουργία, τον συμπροσευχόμενο Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, όλες ανεξαιρέτως τις Εφοροεπιτροπές των Κοινοτήτων του Βοσπόρου, καθώς επίσης και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα του Μεγάλου Ρεύματος. Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού μας.

Το απόγευμα επισκέφθηκε τον Δεσπότη μας, στην έδρα της Αρχιερατικής Προϊσταμενίας Μεγάλου Ρεύματος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον νέο Μητροπολίτη Πισιδίας Σεβ. κ. Ιώβ. Η Α.Θ.Παναγιότης συγχάρηκε αδελφικά και ευχήθηκε υγεία και δύναμη στον εορτάζοντα Ιεράρχη. Επισκέφθηκε επίσης τον Δεσπότης μας, μεταξύ άλλων και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα κ. Ανδρέας.

Κατά τις 19.30, όταν πλέον ο ήλιος έδυε και ο Βόσπορος άλλαζε χρώμα, συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 κάτοικοι του Βοσπόρου και άλλων περιοχών της Πόλης στην αποβάθρα του οικισμού. Επιβιβάσθηκαν σε ένα μεγάλο καράβι, όπου κάτω από τους ήχους της μουσικής παρακολούθησαν την δύση του ηλίου και στην συνέχεια μετέβησαν στην τραπεζαρία, η οποία ήταν ανάλογα διακοσμημένη και γεύθηκαν τα εδέσματα, που είχαν επιμεληθεί οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Μεγάλου Ρεύματος κ. Γιώργος Παπαλιάρης η εκδήλωση οργανώθηκε από το σύνολο των Κοινοτήτων του Βοσπόρου, ενώ σημείωσε ότι θα καθιερωθεί πλέον ο ετήσιος εορτασμός των ονομαστηρίων του Δεσπότη μας με την συμμετοχή Ρωμιών, κυρίως όσων διαμένουν στις παραβοσπόριες Κοινότητες της Ευρωπαϊκής πλευράς. Μίλησαν επίσης οι Πρόεδροι Άρχων κ. Λάκης Βίγκας, της Παναγίας Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου, κ. Στράτος Δολτσινιάδης, του Μεσαχώρου, κ. Ντίνος Μπελαλίδης, του Διπλοκιονίου, κ. Άλεξ Καπούνταγ, του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου, κ. Νίκος Καλαμάρης, της Παναγίας Βλαχερνών, ο κ. Βαλάντης Τζαβίδης, του Βαφεοχωρίου και η κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Μεγάλου Ρεύματος. Όλοι απηύθυναν θερμές ευχές στον εορτάζοντα Επόπτη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο τιμώμενος Ιεράρχης, ο οποίος ευχαρίστησε τους πάντες, ιδιαίτερα τις Εφοροεπιτροπές των Κοινοτήτων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «είναι συγκινημένος αφού αυτή η ονομαστική του εορτή είναι η ωραιότερη που εορτάζει, ιδιαίτερα εν πλω στον Βόσπορο». Παρομοίασε εύστοχα την Εκκλησία με το πλοίο λέγοντας «όπως το πλοίο σχίζει τα κύματα, έτσι και η Εκκλησία καθοδηγεί τους πιστούς σε ήρεμους λιμένες».

Στους εορτασμούς παραβρέθηκε και τίμησε με την παρουσία της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευγεν. κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου. Με ιδιαίτερη οικειότητα και απλότητα χαιρέτησε και συνομίλησε με τους Ρωμιούς, οι οποίοι χάρηκαν γιά την ευκαιρία που τους δόθηκε, να επικοινωνήσουν με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη.

Την εορταστική ατμόσφαιρα συμπλήρωσε με τα τραγούδια του ο γνωστός καλλιτέχνης και συγχωριανός μας κ. Γιώργος Βαπορίδης. Επίσης ο συγχωριανός μας κ. Κώστας Κωστάνογλου, με το μπουζούκι του και τα όμορφα τραγούδια της η γυναίκα του κ. Τουγμπά Εκάν. Τέλος ο κ. Δημήτρης Περδικάρης, με την ηλεκτρονική Ελληνική μουσική του και τις επιλογές του, έδωσε μιά άλλη νότα στην βραδιά.

Σύσσωμη η Κοινότητα μας εύχεται και πάλι χρόνια πολλά στον Σεβ. Μητροπολίτη μας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ