10.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Μνήμη Γέροντος Ιωακείμ Καραχρήστου, Δικαίου της Παντοκρατορινής Σκήτης του Προφήτη Ηλία

                                                    ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  

                                                 O ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ

                  Ο Μακαριστός Δικαίος της Ιεράς Σκήτης του Προφήτου Ηλιού

Προλογικό Μήνυμα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου

Του Δ.Π.Τόλιου, Δικηγόρου,  

φίλου της Παντοκρατορινής Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Ορους

Μια ευχάριστη έκπληξη κατέφθασε στο γραμματοκιβώτιο σταλμένη από την Παντοκρατορινή Σκήτη του Προφήτη Ηλία του Αγίου Όρους με ιδιόχειρη αφιέρωση του Δικαίου της Σκήτης. Η πλούσια έκδοση της Σκήτης, θερινό δώρο αγάπης και φιλίας, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την κοίμηση του Μακαριστού Γέροντος Δικαίου της Σκήτης Ιωακείμ βρίσκεται ήδη στα χέρια των πολυάριθμων φίλων της Σκήτης και στα ράφια των αγιορείτικων βιβλιοθηκών.

Η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με Μήνυμα του προλογίζει την έκδοση, δίκαια και αυτονότητα, όχι μόνο εκ της θέσεως του, ως Δεσπότου της  Κανονικής Επικράτειας του Αγίου Όρους σε μια αγιορείτικη έκδοση, αλλά και διότι υπήρξε Ομογάλακτος συμφοιτητής του Γέροντος Ιωακείμ στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με τον οποίο συνδέονταν με δεσμούς άρρηκτης αγάπης και φιλίας πενήντα ετών, αλλά και διότι ήταν δική του σκέψη και πρόταση στον Γέροντα να εγκατασταθεί στην Παντοκρατορινή Σκήτη με την ακολουθία του, το 1992 ερχόμενοι από την Ξενοφωντινή Σκήτη, αφού μέχρι τότε η Σκήτη ζούσε μια παρατεταμένη παρακμιακή περίοδο με ρώσους μοναχούς που πιο πολλά προβλήματα παρουσίαζαν παρά πνευματικότητα. Είχε προηγηθεί η μη εκλογή του Γέροντος Ιωακείμ στην Μητρόπολη Σιδηροκάατρου, οπότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνέλαβε την ιδέα που δικαιώθηκε απόλυτα, να επανδρωθεί η Σκήτη του Προφήτη Ηλία από την δοκιμασμένη ακολουθία του Γέροντος Ιωακείμ. Ο ίδιος ο Μακαριστός Γέροντας Ιωακείμ μου έχει διηγηθεί την ευγενική πρόταση που του έκανε η ΑΘΠ να εγκατασταθεί η ακολουθία του στην Σκήτη του Προφήτη Ηλία, έκτοτε η Σκήτη γνωρίζει στιγμές συνεχούς Πνευματικής και Κανονικής Άνοιξης και Ανθησης  μέσα στο Άγιον Όρος, η φήμη και το έργο της ξεπερνούν τα όρια του Αγίου Όρους, της Μακεδονίας και της Ελλάδος.

Ο δε νέος Δικαίος Ιερομόναχος π. Φιλήμων, υπήρξε εκ πρώτης αρχής στο πλευρό του Γέροντα από τα χρόνια που ήταν ο Γέροντας  στον Άγιο Σύλλα στην Καβάλα και πριν ακόμη εισέλθει η ακολουθία στο  Άγιο Όρος, έχοντας σπουδάσει δίπλα στον Γέροντα Ιωακείμ  τις Πνευματικές Αρχές, Παρακαταθήκες και Αξίες του Γέροντα, αποτελεί ανερχόμενη πνευματική προσωπικότητα μέσα στο Άγιωνυμο Όρος αλλά και εκτός αυτού, ομού με την Ακολουθία αυτού, όλοι τους Μοναχοί γεραροί, λιπαροί σε πνεύμα και ρώμη.

Ο Μακαριστός Γέροντας Δικαίος της Σκήτης Ιωακείμ, υπήρξε η Ηχηρή Σάλπιγγα και ο πολλαπλασιαστής της Φωνής του Φαναρίου και του Έργου της ΑΘΠ του  Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου μέσα στο Άγιο Όρος, ίσως η πιο δυνατή και καθαρή φωνή του Φαναρίου μέσα στο Άγιο Όρος  και αυτό το γνωρίζουν οι επαίοντες τόσο στο Φανάρι, όσο και στο Άγιο Όρος, άλλωστε τόσο η Ιερά Μονή Παντροκράτορος στην οποία ανήκει η Σκήτη, όσο και η Ι. Μονή Ξενοφώντος μετά τον Αγίων Καθηγουμένων τους Γαβριήλ και Αλεξίου ανύστακτα  προστατεύουν  την Σκήτη από κάθε επιβουλέα, αυτά δε τα γνωρίζει άριστα και τα διατυπώνει απερίφραστα  και ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Προλογικό Μήνυμα του, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ἐνθυμούμεθα τόν Ἀθανάσιον Καραχρῆστον ὡς ἱεροσπουδαστήν ἐν τῇ κατά Χάλκην Ἱερᾷ Θεολογικῇ Σχολῇ, ὁ ὁποῖος διεκρίνετο διά τήν εὐλάβειαν καί τήν εὐφυΐαν του, εἰς ἕν περιβάλλον, ὅπου αἱ σπουδαί καί ὁ καθ᾿ ἡμέραν βίος ἡμῶν εἶχον τό ἄρωμα τοῦ θυμιάματος. Απεφοίτησεν ἀριστοῦχος τό ἔτος 1962 και εἰσῆλθεν ἀμέσως εἰς τάς τάξεις τοῦ ἱεροῦ κλήρου. Καθ’ ὅλην τήν ζωήν του ἐμνημόνευε μετ᾽ εὐγνωμοσύνης τήν Χαλκίτιδα Τροφόν Σχολήν καί ἐτίμα τούς σοφούς διδασκάλους καί τούς συσπουδαστάς του. Ἡ Σχολή ἐδίδαξεν εἰς πάντας ἡμᾶς τούς Χαλκῖτας, ὡς ἀναφέρει καί ὁ π. Ἰωακείμ, «ὄχι μόνον τά θεολογικά γράμματα, ἀλλά καί τήν πνευματική καί μυστηριακή ζωή». Ἐκεῖ ἀπεκτήσαμεν «Ὀρθόδοξο φρόνημα» καί «ἐκκλησιαστική συνείδηση», κατά τήν κρυσταλλίνην ὁμολογίαν του: «Ὅ,τι πιστεύει ἡ Ἐκκλησία πιστεύω και εγώ. Τίποτε δεν προσθέτω και τίποτε δεν αφαιρώ». Στις 224 σελίδες του άριστα επιμελημένου βιβλίου, στο οποίο ούτε ένα παρόραμα δεν εντόπισε ο γράφων,  το πρώτο μέρος αμέσως μετά το εκτενές προλογικό Μήνυμα της ΑΘΠ, ακολουθεί ο χαιρετισμός του νέου Δικαίου της Σκήτης π.Φιλήμονα, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εκδόσεως του βιβλίου και εξηγεί γιατί υπήρξε η έκδοση αυτή ακολουθούν τα κεφάλαια για τον Γέροντα Ιωακείμ:

1. Τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια 2. Τα φοιτητικά του χρόνια 3.Τα ιερατικά του χρόνια. 4.Τα ιερατικά του χρόνια 5.Τα στρατιωτικά του χρόνια 6.Τα καλογερικά του χρόνια 7.Τα αγιορείτικα του χρόνια 8. Τα καρποφόρα του χρόνια 9.Τα ύστερνα του χρόνια 10.Ευλογημένη δραστηριότητα 11.Αποχαρετηστήρια επιστολή 12.Μια τελευταία πινελιά. 13. Μπροστά στον θάνατο 14. Φωτογραφικό Υλικό 108 έγχρωμων και ασπρόμαυρων φωτογραφιών από την πορεία του Γέροντα και μέχρι τον θάνατο του με δεσπόζουσα την φωτογραφία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη όταν συλλειτούργησαν 15. τα Επιλεγόμενα 16. Απαρίθμηση των 26 βιβλίων που συνέγραψε ο Γέροντας Ιωακείμ  17. Ένα συγκινητικό  παιδευτικό  γράμμα του Ομογάλακτου του Γέροντος Καλύμνιου Θεολόγου Ιωάννη Μαύρου προς την Αδελφότητα της Σκήτης γραμμένο τον Απρίλιο του 2022 μετά τον θάνατο του Γέροντα στην δε τελευταία σελίδα του βιβλίου υπάρχει και καλύπτει όλη την σελίδα ασπρόμαυρη φωτογραφία από την συνύπαρξη του Γέροντος Ιωακείμ κατά τα χρόνια των σπουδών του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Άγιο Αμφιλόχιο (Μακρή) και τον Ομογάλακτο Καλύμνιο συμφοιτητή του Ιωάννη Μαύρο.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε κάθε ρέκτη επισκέπτη και φίλο της Παντοκρατορινής Σκήτης του Προφήτη Ηλία στο Άγιο Όρος, απευθύνεται και πρέπει να αναζητηθεί από κάθε ορθόδοξο χριστιανό πιστό που γνώρισε και έζησε τον μακαριστό Γέροντα Ιωακείμ, απευθύνεται στους εν τω Φαναρίω διαβιούντας Ιερωμένους και λαικούς, για να δουν το πάθος και την αγάπη του Κιλκισιώτη Γέροντος Ιωακείμ για τον Δεσπότη του, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθoλομαίο και την Τροφό Σχολή, τέλος απευθύνεται σε όλους του Μακεδόνες πολίτες για να διαπιστώσουν το πνευματικό μέγεθος του κεκοιμημένου  ανδρός και τον αγώνα του για την Πατρίδα και την Μακεδονία.

YΓ. Η Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλίου βρίσκεται μισή ώρα από τη Μονή Παντοκράτορος στην οποία ανήκει, σε αμφιθεατρική και επικλινή τοποθεσία. Αρχικά στη θέση της σκήτης ήταν Κελί το οποίο παραχωρήθηκε το 1757, στον Ουκρανό πνευματικό μοναχό Παΐσιο Βελισκόφσκυ. Η προσέλκυση Ελλήνων, Ουκρανών και Μολδαβών μοναχών επέφερε την κτιριολογική επέκταση του Κελιού και την μετατροπή του σε Σκήτη που λειτούργησε για πρώτη φορά κοινοβιακά. Στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία λειτούργησε συστηματική μετάφραση Πατερικών κειμένων στη ρωσική γλώσσα. Αναγνωρίστηκε σαν κοινοβιακή Σκήτη το έτος 1839. Στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε τριακόσιους μοναχούς, ρώσους κυρίως, οι οποίοι και προσπάθησαν να αναλάβουν και τη Μονή Παντοκράτορος, στα πλαίσια του εκρωσισμού του Αγίου Όρους. Όμως λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης ερήμωσε. Στις 22/05/1992 αναβίωσε από συνοδεία Ελλήνων μοναχών υπό τον Δικαίο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Ιωακείμ Καραχρήστο. Το Κυριακό της Σκήτης Προφήτη Ηλία θεμελιώθηκε το 1900 από το Ρώσο ναύαρχο Βιβίλωφ και αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο και επιβλητικό ναό. Στο Κυριακό φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Δακρυρροούσας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ