11.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Απεβίωσε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης Γεώργιος Μπεμπής

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, του κλάδου της Πατερικής Θεολογίας, ο οποίος τα τελευταία έτη της ζωής διέμενε σε Οίκο Ευγηρίας και Φροντίδας στην πόλη του Νιου Μπέτφορντ Μασαχουσέτης. Στην εκεί κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ο αείμνηστος αδελφός του, π. Κωνσταντίνος Μπεμπής, ιεράτευσε επί μισό και πλέον αιώνα και ο οποίος εκδήμησε τον Μάρτιο του 2021.

Ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Μπεμπής δίδαξε εκατοντάδες φοιτητές στα πενήντα χρόνια που υπηρέτησε στη Σχολή, ενώ ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος του έδωσε την προσωνυμία «ο καθηγητής των καθηγητών».

Αν και είχε συνταξιοδοτηθεί επίσημα το 2002 εξακολουθούσε να διδάσκει μέχρι το 2015 έπειτα από την επίσημη συνταξιοδότησή του, δύο μαθήματα το χρόνο και μάλιστα επέμενε να τα διδάσκει στην ελληνική γλώσσα. Ηταν ο μόνος καθηγητής ο οποίος δίδασκε και στην ελληνική γλώσσα μαθήματα Πατρολογίας, από το Γεροντικό των Πατέρων, μέχρι την Παλαμική Θεολογία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Σε μία από τις συνεντεύξεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 9 – 10 Ιανουαρίου του 2010, είχε πει πως «βεβαίως διδάσκω το Γεροντικό στην ελληνική γλώσσα και ενίοτε λέγω και γράφω στον πίνακα και κάποιους όρους στα αγγλικά».

Ο αείμνηστος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Βοστώνη Γεώργιος Μπεμπής σε νεότερη ηλικία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Υπογραμμίζεται πως ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ε.Κ.» επί εβδομήντα χρόνια μέχρι και την ημέρα της τελευτής του.

Ο αείμνηστος καθηγητής Μπεμπής είχε σπουδάσει στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Boston University, στο Χάρβαρντ και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της της Αθήνας από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα το έτος 1964. Η διατριβή του είχε τίτλο «Συμβολαί εις την περί του Νεστορίου Ερευνα»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση επισήμαινε πάντοτε τον ερχομό φοιτητών από την Ελλάδα. Στη συνέντευξή του μας είχε πει, πως «θα ήθελα να συνεχιστεί να έρχονται παιδιά και από την Ελλάδα. Ηδη στο μάθημά μου έχω έναν φοιτητή από την Ελλάδα, λέγεται Κωνσταντίνος Βασιλάκης». Και είχε συμπληρώσει, ότι «και για την Ελλάδα είναι καλό να έρχονται φοιτητές από εκεί στη δική μας Σχολή αντί να πηγαίνουν σε Προτεσταντικές Σχολές εδώ, αλλά για τη Σχολή μας είναι καλό και για την Εκκλησία μας αν μείνουν εδώ και ιερωθούν ή σταδιοδρομήσουν στη Θεολογία».

Ο καθηγητής Γεώργιος Μπεμπής και ο αείμνηστος δίδυμος αδελφός του π. Κωνσταντίνος γεννήθηκαν στην Κρήτη αλλά σε μικρή ηλικία βίωσαν την πίκρα της ορφάνιας, μετακόμισαν στον Πειραιά και την ανατροφή τους ανέλαβε η ηρωίδα μητέρα τους, Ολγα, με τη ραπτική της. Επέζησαν πολλές δυσκολίες και κακουχίες όπως πείνα και βομβαρδισμούς των Ναζί, ενώ από την Εκκλησία λάμβαναν καθημερινώς ένα είδος συσσιτίου που ονομαζόταν «το πιάτο του Χριστού».

Ο καθηγητής ήλθε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού το έτος 1950 και κατόρθωσε και αναδείχθηκε μόνος του.

Στην ερώτηση πόσο διαφορετική ή πόσο όμοια ήταν η Θεολογική Σχολή τότε από ό,τι είναι σήμερα, είχε απαντήσει πως «ήταν πολύ διαφορετική, μιλούσαμε μόνο ελληνικά». Και είχε συμπληρώσει: «Θυμάμαι είχα ελληνική γραφομηχανή και έγραφα τις ακαδημαϊκές μου εργασίες στα ελληνικά». Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι μέσα σε μισό αιώνα βρεθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα, ο καθηγητής Μπεμπής συμφώνησε, λέγοντας «ναι, δυστυχώς».

Οι αείμνηστοι δίδυμοι αδελφοί καθηγητής Γεώργιος και π. Κωνσταντίνος Μπεμπής στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου του Ντάρτμουθ Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Υπενθυμίζεται στην ίδια συνέντευξή του, το Σαββατοκύριακο 9–10 Ιανουαρίου του 2010, και στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε η Σχολή να ήταν πολύ καλύτερη, είχε πει: «Βεβαίως πάντοτε υπάρχει περιθώριο να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, λείπει η ελληνικότητα, θα ήθελα περισσότερη ελληνικότητα. Τονίζω δε πάντοτε ότι το παρεκκλήσι είναι το μόνο μέρος στο οποίο θα μάθουν να ψέλνουν ελληνικά, αλλά μαζεύουμε τους προσήλυτους, τους παντρεμένους κ.λπ. και αρχίζουν και ψέλνουν στα αγγλικά».

Είχε επισημάνει, πως «εφόσον τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην Ελληνική, τα έργα των Πατέρων στην Ελληνική, η Σχολή είναι το μόνο κέντρο που οι μέλλοντες ιερείς θα μάθουν ελληνικά. Αν δεν τα μάθουν στη Σχολή, πού θα τα μάθουν». Και είχε συμπληρώσει: «Κι αυτό δεν το τονίζω ούτε από φανατισμό, ούτε από ολιγωρία, αλλά πιστεύω ότι είναι το μόνο μέρος που πρέπει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, η Παράδοση βεβαίως». Είχε τονίσει ακόμη ότι «η Σχολή πρέπει να παραμείνει Ελληνική».

Μιλώντας για το Ελληνικό Κολέγιο, ο Δρ Μπεμπής είχε αποκαλύψει, πως «όταν πρωτοήρθε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην πρώτη συνεδρίαση σηκώθηκαν μερικοί καθηγητές της Σχολής και ζήτησαν να καταργηθεί το Ελληνικό Κολέγιο, κι ήταν τότε που πρώτη φορά είδα τον Δημήτριο να θυμώνει και είπε ‘το Ελληνικό Κολέγιο θα παραμείνει’».

Είχε αναφέρει πως «εμείς οι Θεολόγοι κληρικοί και λαϊκοί πρέπει να δείχνουμε αγάπη και συγχώρηση κι έστω κι αν μας προσβάλλουν να έχουμε ανεκτικότητα, αγάπη και καταλλαγή». Για την προσφορά του στα Θεολογικά Γράμματα και ιδιαίτερα στην Πατρολογία τον είχε τιμήσει η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο επίτιμος καθηγητής της Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης Δρ. Γεώργιος Μπεμπής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΊΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο αείμνηστος επίτιμος καθηγητής της Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης Δρ. Γεώργιος Μπεμπής. Διακρίνεται ο επίσης επίτιμος καθηγητής του Ελληνικού Κολεγίου Αριστοτέλης Μιχόπουλος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΊΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και σε επί μέρους διαχριστιανικούς διαλόγους, ενώ συνδεόταν με μακρόχρονη γνωριμία και φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίον αλληλογραφούσε τακτικά. Επισκεπτόταν πολλάκις τις Κυριακές κοινότητες της Νέας Αγγλίας όπου εκκλησιαζόταν και κήρυττε τον θείον λόγο, ενώ ήταν πάντοτε από τους πρώτους που παρευρισκόταν στην ετήσια παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Αγγλίας, αλλά και σε κάθε εκδήλωση που σχετιζόταν με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό γενικότερα. Επισκεπτόταν τακτικά την Ελλάδα και διατηρούσε επαφή με τους καθηγητές Θεολογίας στην Ελλάδα.

Ηταν πάντοτε προσηνής και πρόθυμος να παράσχει βοήθεια στους φοιτητές και να τους εξηγήσει έως ότου κατανοούσαν πλήρως τις διδασκαλίες των Πατέρων της Εκκλησίας.

Καταλείπει πολλούς ανιψιούς και ανιψιές, παιδιά του αδελφού του π. Κωνσταντίνου, ανάμεσα στους οποίους και τον ιερέα Παύλο Μπεμπή, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στην πόλη Φίτσμπουργκ της Μασαχουσέτης.

Το σκήνωμά του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα τη Δευτέρα 25 Ιουλίου από τις 10 έως τις 11 το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Ντάρτμουθ Μασαχουσέτης και θα ακολουθήσει η Εξόδιος Ακολουθία στην οποία θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 ο Αρχιεπίσκοπος είχε επισκεφθεί τον αείμνηστο καθηγητή Γεώργιο Μπεμπή στο κατάλυμά του στον Οίκο Ευγηρίας όπου διέμενε.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ