17.2 C
Athens
Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025

Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Επίτιμος Καθηγητής των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγορεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Ιουλίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η τελετή αναγορεύσεως πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ύψιστη τιμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” παρουσία των τοπικών αρχών.

“Είναι από τις στιγμές που διευρύνουν τις κατανοήσεις και απαρχές μας, αφήνοντας στην επόμενη γενιά το πλαίσιο σκέψης και κατανόησης του εαυτού μας” ανέφερε ο κ. Αλμπάνης περιγράφοντας ιστορικές στιγμές της πορείας του Βαρθολομαίου στον πατριαρχικό θρόνο. Στον έπαινο που απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχει συμβάλει στην επίλυση διαφορών με διάλογο και πως συχνά έχει αναδειχθεί μέγας διδάσκαλος του διαλόγου.

Τα γράμματα στα Γιάννενα εκτός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που ιδρύθηκε το 1964, έχουν συνδεθεί με την εκκλησία και με τη συμβολή Μητροπολιτών των Ιωαννίνων που υπήρξαν απόφοιτοι της θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αλμπάνης στη συνεισφορά της Ακαδημίας Βελλάς.

Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, είπε ο κ. Αλμπάνης για τον… “πλέον επιφανή Χαλκίτη”…

Ακολούθησε η ανάγνωση του Ψηφίσματος των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή κ. Ιωάννη Ε. Τζαμτζή και η περιένδυση του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Κατά την ομιλία του με τίτλο: «Παιδείας ἐγκώμιον», ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων τόνισε:

  • “Η ενασχόληση εις εαυτόν θεωρείται συρρίκνωση της υπάρξεως”
  • “Παραίνεση προς την νεολαία είναι να ανακαλύψει τη διακονία, τη χαρά της προσφοράς”
  • “Η αγωγή και η παιδεία έχει καθοριστικό ρόλο στα ανθρώπινα πράγματα. Το δέον δεν συμπίπτει με την κυρίαρχο με την εποχή ανθρωποεικόνα”
  • “Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της κοινωνίας της αλληλεγγύης”
  • “Η ανθρωπιστική ταυτότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται και από την παρουσία εκείνων των πνευματικών αξιών ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο πολίτης του κόσμου αλλά και πνευματικό ον”.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως ο ρόλος του εκπαιδευτικού, οι παρεμβάσεις της εκπαιδευτικής λειτουργίας βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας και του πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών και των νέων μορφών επικοινωνίας. Παιδεία και εξανθρωπισμός πρέπει να συνδέονται.

Μετά την ομιλία του Πατριάρχου, εψάλη το Μεγαλυνάριο της Παναγίας Άξιον Εστίν από το βυζαντινό χορό της Κατσαρείου Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ