26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Διαχρονική η σχέση της Ηπείρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την χαρά του που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος επρόκειτο να κάνει την επίσκεψη αυτή πριν από δύο χρόνια όμως τότε ακυρώθηκε λόγω των μέτρων της πανδημίας.

Φέτος γίνεται πραγματικότητα με τον ίδιο να τονίζει ότι η Εκκλησία υπερνικά κάθε δυσκολία και αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος τον υποδέχθηκε στην Περιφέρεια υπογράμμισε την διαχρονική σχέση των Ηπειρωτών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Ήπειρος είναι τόπος Αγίων. Εδώ γεννήθηκαν ή έδρασαν δεκάδες μάρτυρες της Ορθοδοξίας. Από τους τελευταίους ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων και ο εορτάζων Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης που ανδρώθηκε στην ακριτική Κόνιτσα.

Η Ήπειρος είναι όμως και η γη Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών. Οι δεσμοί τους με την Ορθοδοξία ήταν άρρηκτοι και σχεδόν όλοι τους είχαν χρηματοδοτήσει την ανέγερση ναών και μοναστηριών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς, για το μεγάλο θρησκευτικό πλούτο που έχει ο τόπος μας και τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί χρόνια να τον συντηρήσει, να τον διαφυλάξει, να τον προβάλλει στις επόμενες γενιές.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε μας εμπνέει η δική σας υπομονή, η αδιασάλευτη προσήλωση στην πίστη και στην ελπίδα.

Σας καλωσορίζουμε στα Γιάννενα, σας ευχόμαστε καλή και καρποφόρα διαμονή» τόνισε στην προσφώνησή του.

Ο κ. Καχριμάνης δώρισε στον Πατριάρχη μια σειρά βιβλίων και ένα υφαντό κιλίμι, δείγμα της τεχνικής που κρατούν ακόμη ζωντανή στο Μέτσοβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε και μία τιμητική πλακέτα εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και του κ. Χριστοβασίλη, την οποία επέδωσε ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την ΠΑΕ στο παρελθόν και ο οποίος είναι κοντά στο Πατριαρχείο, ο δικηγόρος κ. Γιώργος Βήτας.

Ο κ. Βήτας υπενθύμισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι μαζί με τον κ. Χριστοβασίλη τον είχαν επισκεφθεί τον Μάιο του 2009 στο Φανάρι και τότε του είχαν κάνει ένα ασυνήθιστο δώρο, μία φανέλα με τις υπογραφές των παικτών, ενώ τον είχαν ανακηρύξει και επίτιμο πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα!

Μάλιστα ο κ. Βήτας αστειευόμενος του είπε ότι από εκείνη την ημέρα ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει καταφέρει να βγει Ευρώπη και να κάνει μερικές από τις καλύτερες πορείες της ιστορίας του, υπονοώντας ότι οι ευχές του Πατριάρχη έπαιξαν κι αυτές τον ρόλο τους στο ποδοσφαιρικό θαύμα που συντελείται κατά περιόδους στην «κυανόλευκη» ομάδα!

Ο Πατριάρχης εκτίμησε ιδιαίτερα τη συμβολική αυτή κίνηση και τη θεώρησε ευχάριστη έκπληξη!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ