20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ομιλητής στη Φιλόπτωχο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο επικεφαλής της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας στην 46ηΚληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής, Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, παρέστη στην εκδήλωση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας «Πρωϊνό Αγάπης» όπου ήταν ομιλητής. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Φιλόπτωχος της Αρχιεπισκοπής είχε παράλληλα με την Κληρικολαϊκή το δικό της Συνέδριο.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη εκτίμηση από τα μέλη της Φιλοπτώχου, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Καθώς όλοι ξέρετε, Φιλόπτωχος σημαίνει ‘εκείνοι που αγαπούν τους φτωχούς’ και δυστυχώς η φτώχεια εμφανίζεται με πολλές μορφές σ’ αυτή τη ζωή». Τόνισε πως «φιλανθρωπία και υποστήριξη του πτωχού μπορεί να κατανοηθεί ως μία πράξη ανιδιοτελούς βοήθειας των άλλων χωρίς να αναμένει κάποιος τίποτε σε ανταπόδοση. Με αυτή την έννοια η φιλανθρωπία απευθύνεται σε κάθε όψη της ζωής μέσω ενεργειών αλληλεγγύης που παρέχουν υποστήριξη σ’ εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο. Αυτό είναι βασικό Χριστιανικό χαρακτηριστικό το οποίο όρισε και διαμόρφωσε τις Χριστιανικές Κοινότητες από την πρώιμη ζωή της Εκκλησίας».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είπε πως «η φιλανθρωπία είναι στενά συνδεδεμένη με τρεις αξίες της Χριστιανικής Πίστης και Ορθόδοξης Παράδοσης: Πίστη, ελπίδα και αλληλεγγύη. Για τον Χριστιανό, η φιλανθρωπία είναι το πλησιέστερο της καλοσύνης». Συμπλήρωσε πως «στην Ορθόδοξη Εκκλησία η φιλανθρωπία είναι βασισμένη στην αγάπη του Θεού για τον διπλανό μας. Συμπεριλαμβάνει επίσης το να είναι κάποιος καλός και να δίνει γενναιόδωρα χωρίς την επιθυμία κάποιου προσωπικού κέρδους. Σε ανταπόδοση η φιλανθρωπία δίνει το αίσθημα της χαράς, της ειρήνης και της ευσπλαχνίας. Ωστόσο, η φιλανθρωπία είναι το στήριγμα και άλλων ανθρωπίνων αξιών και πολλών ηθικών αρχών της ζωής».

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ με την πρόεδρο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αρλίν Σιαβελή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOs

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ τόνισε και την άλλη διάσταση της φιλανθρωπίας λέγοντας πως «για την Ορθόδοξη Εκκλησία η έννοια της φιλανθρωπίας και στήριξης των πτωχών συμπεριλαμβάνει εθελοντισμό και προσφορά όχι μόνο υλικών, αλλά επίσης κοινωνικής εργασίας, όχι μόνο ανταπόκριση σε συγκεκριμένη κρίση, αλλά επίσης σε μία περισσότερο μόνιμη βάση με ηθική αφοσίωση και διάρκεια. Σ’ αυτή την περίπτωση η διακονία μας στην Εκκλησία και τις τοπικές κοινότητες αγγίζει την έννοια της αλληλεγγύης».

Διαβίβασε επίσης τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το έργο αγάπης και φιλανθρωπίας που επιτελεί η Φιλόπτωχος.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος στην εκδήλωση της Φιλοπτώχου. Διακρίνονται η Αρλίν Σιαβελή, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αέτιος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ