14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Η αναγόρευση του Γερμανίας Αυγουστίνου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Η ιστορική αίθουσα τελετών «Große Aula» του Πανεπιστημίου του Μονάχου φιλοξένησε άλλη μια εξόχως ιστορική τελετή την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 ημέρα κατά την οποία το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian Μονάχου αναγόρευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνο σε επίτιμο διδάκτορα του. Και ήταν ιστορική και αυτή η εκδήλωση διότι εκ των πραγμάτων κάθε γεγονός που συνδέεται με τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο γίνεται ιστορικό καθότι ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος αποτελεί εμβληματική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας και όλου του Χριστιανισμού.

Αρχιεπίσκοπος Μονάχου Καρδινάλιος Reinhart Marx

Η τελετή πραγματοποιήθηκε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα από νωρίς. Μεταξύ άλλων παρίσταντο εκπρόσωποι από τον θρησκευτικό, ακαδημαϊκό και διπλωματικό χώρο και βεβαίως κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με επικεφαλής τους βοηθούς Επισκόπους της Μητροπόλεως. Η όμορφη αυτή ακαδημαϊκή εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν η Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Francesca Biagini, και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μονάχου Καρδινάλιος κ. Reinhard Marx ο οποίος εξήρε την πνευματική και εκκλησιαστική προσφορά του Μητροπολίτη Αυγουστίνου στον οικουμενικό διάλογο των Εκκλησιών και παράλληλα αναφέρθηκε στη «βιωματική αλληλεγγύη» του Μητροπολίτη Αυγουστίνου σε μία ανοιχτή κοινωνία, αναδεικνύοντας έτσι την ιδιότητα του ως πνευματικού πατέρα και αδελφού. Ο Επίσκοπος της Ευαγγελικής-Λουθηρανικής Εκκλησίας της Βαυαρίας, Heinrich Bedford-Strohm στον πανηγυρικό της εκδηλώσεως, (Laudatio)  αναφέρθηκε  στο ποιμαντικό έργο και επεσήμανε επίσης τη συμβολή του Μητροπολίτη Αυγουστίνου στις σύγχρονες προκλήσεις, τονίζοντας την ομόθυμη καταδίκη του πολέμου της Ουκρανίας από τις τρεις Εκκλησίες της Γερμανίας, Ρωμαιοκαθολική, Ευαγγελική και Ορθόδοξη και τη σύμπραξή του στην κοινή δήλωση των τριών Εκκλησιών για την πανδημία του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020.

Επίσκοπος Ευαγγελικής Εκκλησίας Βαυαρίας Heirich Bedford-Strohm

Η απονομή έγινε από τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου Δρ. κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, ο οποίος αφού αναφέρθηκε και αυτός με λόγια θερμά στο πρόσωπο του Μητροπολίτη, ανέγνωσε το κείμενο του Διπλώματος που αναφέρεται στους λόγους που απονεμήθηκε και σύμφωνα με το οποίο με την υψίστη αυτή ακαδημαϊκή διάκριση τιμάται ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος τόσο για την ακαδημαϊκή του όσο και την εκκλησιαστική του δραστηριότητα και ιδιαιτέρως για την προσφορά του ως Πρόεδρος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως Γερμανίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας, σε σύνολη την Ορθοδοξία στο γερμανικό και κεντροευρωπαϊκό χώρο, καθώς επίσης στον διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκευτικό διάλογο και βεβαίως στην ίδρυση και συνεχή στήριξη του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου. Η τιμητική αυτή διάκριση στον Μητροπολίτη Γερμανίας από το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας  έχει ουσιαστικά να κάνει με αλληλεπίδραση. Το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας τίμησε κατ’ ουσίαν ένα από τους βασικούς ιδρυτές του. Αποτελεί και αυτό ένα από τους εύχυμους καρπούς της ποιμαντορίας του Γερμανίας Αυγουστίνου ο οποίος «ως άμπελος ευκληματούσα καρποφορεί αφθόνως». Όλοι όσοι μίλησαν τα λόγια τους ήταν λόγια καρδιάς με θέρμη τέτοια που ανταγωνιζόταν εκείνη του καλοκαιρινού περιβάλλοντος.

Ο Μητροπολίτης Ισαάκ (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και ο Μητροπολίτης Μάρκος (Ρώσικη Εκκλησία της Διασποράς) συγχαίρουν τον Μητροπολίτη Γερμανίας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο τιμώμενος Μητροπολίτης παρουσιάζοντας μια διάλεξη στα γερμανικά, μεταφέροντας με τρόπο αριστοτεχνικό την δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στη Βαυαρία καταθέτοντας και την δική του βιωματική εμπειρία. Χαρακτηριστικός και ο τίτλος της διαλέξεως για τον οποίο επελέγη ένας στίχος από τον εθνικό ύμνο της Βαυαρίας ο οποίος αναφέρει: «Σταθεροί σε αρμονία και ειρήνη. (Fest in Eintracht und in Frieden)» και υπότιτλο «Μια Ορθόδοξη ματιά στο Μόναχο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ήταν μεταξύ των υψηλών παρισταμένων ως εκπρόσωπος της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, παρόντες και τα μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη Γερμανία Μητροπολίτης κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Μητροπολίτης κ. Μάρκ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Διασπορά, Επίσκοπος κ. Γρηγόριος του Πατριαρχείου Σερβίας, Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ του Πατριαρχείου Ρουμανίας με τον βοηθό Επίσκοπο κ. Σοφιανό και όπως προαναφέραμε οι βοηθοί Επίσκοποι της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας Λεύκης κ. Ευμένιος, Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ και Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος.  Παρούσες στην εκδήλωση ήταν και οι Πρέσβεις της Ελλάδας στη Γερμανία κυρία Μάρα Μαρινάκη και της Κύπρου κυρία Μαρία Παπακυριακού. Την τελετή πλαισίωσαν Έλληνες καλλιτέχνες με αποσπάσματα μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και τραγούδια με στίχους του Γιώργου Σεφέρη, ενώ βυζαντινούς ύμνους απέδωσε ο Βυζαντινός Χορός με χοράρχη τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο προσφέροντας έτσι μια επί πλέον δροσερή νότα στο ιδιαιτέρως θερμό περιβάλλον. Η όμορφη αυτή τελετή έκλεισε με την φήμη του Μητροπολίτη Γερμανίας και επιστέγασμα  τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Μετά την φιλόξενη «Große Aula» του Πανεπιστημίου του Μονάχου τους προσκεκλημένους δέχτηκε η επίσης φιλόξενη αίθουσα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» του Πολιτιστικού Κέντρου της ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, όπου παρατέθηκε δείπνος από το Πανεπιστήμιο. Όπως ήταν φυσικό το θερμό και ευχάριστο κλίμα της «Große Aula» μεταφέρθηκε και εδώ. Οι προσφωνήσεις που έγιναν απέπνεαν σεβασμό, εκτίμηση, αναγνώριση και αγάπη για τον τιμώμενο Μητροπολίτη μας. Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας μίλησε με λόγια καρδιάς, με λόγια που έδειχναν απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση για τον πολιό Ιεράρχη, το Νέστωρα των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου στην Ευρώπη.  Θερμά υπήρξαν και τα λόγια της Πρέσβεως κ. Μάρας Μαρινάκη η οποία μίλησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και σεβασμό, αναφερόμενη στο πολυσχιδές έργο του Μητροπολίτη που το γνωρίζει από παλιά, όταν και πάλι υπηρετούσε στη Γερμανία από άλλη διπλωματική θέση. Θερμά ήταν και τα λόγια της Πρέσβεως της Κύπρου κ. Μαρίας Παπακυριακού η οποία αναφέρθηκε και στην συμπαράσταση του Μητροπολίτη Γερμανίας σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, αλλά και στην ποιμαντική του φροντίδα για τους Κυπρίους της Γερμανίας. Εγκώμιο για τον Γερμανίας Αυγουστίνο αποτέλεσε και ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου κ. Μάρκ Μητροπολίτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Διασπορά και τοποτηρητή αυτό το διάστημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Υπερωρία (ROCOR) της Αμερικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεισφορά του Μητροπολίτη Αυγουστίνου στην ανάπτυξη των διορθοδόξων σχέσεων και ιδιαιτέρως για την αδελφική και ενωτική παρουσία του ως Προέδρου της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως Γερμανίας. Η βραδιά κύλισε εορταστικά. όμορφα, απλά, επισφραγίζοντας έτσι ότι, «τοιούτος ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς».

Απερχόμενη η ημέρα της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2022 παρέδιδε την σκυτάλη στην Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, δύο ημέρες σημαντικές για την Εκκλησίας μας εφόσον σε αυτές τιμώνται οι Πρωτοκορυφαίοι των Αποστόλων Πέτρος και Παύλος την πρώτη ημέρα και οι Δώδεκα Απόστολοι την επομένη. Το γεγονός της προσγενομένης τιμής στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ασύνδετο και με τις δύο αυτές γιορτές διότι ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος αποτελεί άξιο συνεχιστή του έργου των Αποστόλων στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνεται, νοηματοδοτείται και αποκτά ουσία η κατά Γερμανία Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη φορά που τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτορα. Πρώτη φορά το 2006 είχε αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας της ΡΚαθολικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βόννης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ