Mε τίτλο “For the Unity of the One Church of Christ” το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES), σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Synaxis Press της Ορθοδόξου Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων του Καναδά, εκδίδει σε αγγλική μετάφραση όλες Ανοιχτές Δημόσιες Διαλέξεις του μεταπτυχιακού του προγράμματος «Ορθόδοξη Οικουμενική Θεολογία» (MOET) του 2021-22.
Και η αγγλική έκδοση αυτού του βιβλίου είναι αφιερωμένη στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τα 30 χρόνια ευκλεούς πατριαρχίας του στο θρόνο της Νέας Ρώμης.
Στην έκδοση αυτή, την οποία επιμελήθηκαν ο σχολάζων αρχιεπίσκοπος Οτάββας, και ηγούμενος της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων του Καναδά, Λάζαρος Puhalo, ο Πρόεδρος επί τιμή του CEMES Ομότ. Καθ. Πέτρος Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του CEMES καθ. Νικόλαος Δημητριάδης (ο οποίος προ ενός μηνός παρέδωσε αυτοπροσώπως στο Πατριάρχη την ειδική αφιερωματική ελληνο-αγγλική έκδοση), και η Δρ.Θ. Αικατερίνη Δροσιά, περιέχονται πάνω από 40 εισηγήσεις και σχολιασμοί από ακαδημαϊκούς θεολόγους, κληρικούς και λαϊκούς, Ορθοδόξων, Αρχαίων Ανατολικών Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών, και Ελληνορρύθμων Καθολικών Εκκλησιών από 15 χώρες και 4 ηπείρους.
Όπως τονίζεται στο πρόλογο του βιβλίου, στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η προώθηση του οικουμενικού διαλόγου, ιδίως με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με βάση το νόημα της προσευχής του Χριστού: «ίνα πάντες εν ώσιν» (ut unum sint). Με δεδομένο το γεγονός, ότι παρά την επιτυχή έκβαση του επισήμου θεολογικού διαλόγου, δεν έχουν γίνει ακόμη σημαντικά βήματα προς την πλήρη ευχαριστιακή ενότητα, λόγω ορισμένων προκαταλήψεων και παρερμηνειών, στις σελίδες αυτού του βιβλίου επιχειρείται η ανάλυση των κανονικών, εκκλησιολογικών, ιστορικών, θεολογικών, ψυχολογικών, γεωπολιτικών και λοιπών προβλημάτων, ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο, στο μέτρο του δυνατού, που στέκεται μέχρι σήμερα ενάντια στην εντολή του Κυρίου μας «για την ενότητα της μιάς Εκκλησίας του Χριστού».
Λόγω των τραγικών γεγονότων της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, που συνέπεσε κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων του ανωτέρω προγράμματος του CEMES, και ιδιαίτερα της προσπάθειας της εκκλησιαστικής ηγεσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να δικαιολογήσει θεολογικά τον αδελφοκτόνο αυτό πόλεμο, καθώς και την αντικανονική εισπήδησή της στην κανονική δικαιοδοσία άλλων αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, πρώτα με την ίδρυση – με συνοδική μάλιστα απόφαση – εξαρχίας στην Αφρική, αλλά και απειλώντας να ιδρύσει παρόμοιες αντικανονικές εκκλησιαστικές δομές σε εκείνες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που αναγνώρισαν την ουκρανική αυτοκεφαλία, η έκδοση περιέχει στο τέλος και ορισμένα κεφάλαια τα οποία άπτονται και αυτού του επίκαιρου και εκκλησιαστικά δυσάρεστου προβλήματος.
Τα εισαγωγικά, τα αναλυτικά περιεχόμενα των εισηγήσεων, σύνοψη των προτάσεων προς τους προκαθημένους των «αδελφών Εκκλησιών Πρεσβυτέρας και Νέας Ρώμης», καθώς και o κατάλογος των συγγραφέων, περιέχονται στο πληροφοριακό δελτίο της παραπάνω εκδόσεως