10.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα στον “Ε.Κ.”

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανθοφορεί στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως μαρτυρείται από το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, τον οικείο ποιμενάρχη τους, τον Μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα, ο οποίος αρχιερατεύει εκεί «εν κόποις και μόχθοις» επί είκοσι έξι χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας μίλησε στον «Ε.Κ.» για όλα, ξεκινώντας από τα πληροφορικά στοιχεία της Μητρόπολης Μεξικού, λέγοντας πως «ως πρώτος Μητροπολίτης της αρτισύστατης τότε Ιεράς Μητρόπολης Μεξικού το 1996, ανέλαβα μια Μητρόπολη, είκοσι χωρών. Το Μεξικό, τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, των Νήσων της Καραϊβικής και τις δύο χώρες Κολομβίας και Βενεζουέλας. Παρά τον απέραντο γεωγραφικό χώρο που καλύπτει η Μητρόπολη, είχαμε μόνο 5.000 οικογένειες ελληνικής καταγωγής, κυρίως στο Μεξικό, τον Παναμά και τη Βενεζουέλα, με μόνο 3 ιερείς, όλοι ελληνικής καταγωγής.

Μετά από 25 έτη, λόγω κυρίως μικτών γάμων και το ότι ζούμε σε αφομοιωτικές κοινωνίες, η μεν Κοινότητα του Μεξικού ήδη ευρίσκεται στην αφάνεια, η Βενεζουέλα που αριθμούσε περίπου τρεις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, σήμερα αριθμεί περί τις 250 οικογένειες. Ο δε Παναμάς, με το ολιγάριθμο ποίμνιο των 250 έως 300 περίπου οικογενειών, συνεχίζει να είναι ίσως η μόνη Ελληνορθόδοξη Κοινότητα με μέλλον σε όλη τη Δικαιοδοσία της Ιεράς Μητρόπολης».

Από βαπτίσεις νέων Ορθόδοξων πιστών στην Κούβα, όπως η εικονιζόμενη κοπέλα την οποία βαπτίζει ο Μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας συμπλήρωσε πως «λόγω της σοβαράς κρίσης που διέρχεται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πενήντα με εξήντα χιλιάδες Λατινοαμερικάνοι εγκαταλείπουν την Εκκλησία τους κάθε μέρα, οι περισσότεροι αναζητούντες ανακούφιση σε άλλα Δόγματα, κυρίως των Προτεσταντικών παραφυάδων των Ευαγγελικών και των Μορμόνων.

Με το άκουσμα ότι εξελέγη Ορθόδοξος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που για τους Λατινοαμερικάνους, ως μία των δύο ιστορικών Εκκλησιών, μαρτυρεί κύρος, άρχισαν χωρίς να το αναμένω, να κρούουν τη θύρα της Εκκλησίας μας, ζητούντες να γίνουν δεκτοί στην αγκαλιά της Μητρός Εκκλησίας. Ετσι επιτεύχθηκε το εξελισσόμενο θαύμα το οποίο και συνεχίζεται. Ζούμε μία νέα για το χώρο μας, Πεντηκοστή. Από 5.000 οικογένειες ελληνικής καταγωγής και 3 ιερείς το 1996, σήμερα αριθμούμε άνω των 450.000 πιστών με 58 κληρικούς, όλοι γηγενείς εκτός από δύο».

Στην ερώτηση πού μορφώνονται οι ιερείς, απάντησε πως «κατόπιν αιτήσεώς μου, η Διεύθυνση Εκκλησιών του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, δέχθηκε να δίνει υποτροφίες σε νέους της Μητρόπολης, με αποτέλεσμα, κατά τα τελευταία 25 έτη να έχουν σπουδάσει Θεολογία άνω των 50 φοιτητών της Μητρόπολης. Σήμερα οι περισσότεροι κληρικοί της Μητρόπολης είναι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με άριστες γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, με φρόνημα Ορθόδοξο και με εκτίμηση και αγάπη για την Ελλάδα».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας τόνισε πως «αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως Μητρόπολη, είναι απαραίτητη η ίδρυση δικής μας Θεολογικής Σχολής. Στη Γουατεμάλα όπου έχουμε 200.000 πιστούς, χρειαζόμαστε σήμερα τουλάχιστον 50 ιερείς. Οι πιστοί μας ζουν στην επαρχία με μειωμένο μορφωτικό επίπεδο. Κι έτσι, στη Γουατεμάλα, ιδρύομε διετές Ιερατικό Σεμινάριο στο οποίο έχουν εγγραφεί 45 άτομα.

Χιλιάδες πιστοί από γύρω χωριά συγκεντρώθηκαν στο χωριό Αγουακάτε, Γουατεμάλας για τα εγκαίνια Κλινικής όπου θα λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.

Στην Κολομβία όπου Ρωμαιοκαθολικός ιερεύς αγαπά την Ορθοδοξία, μας δώρισε 17 εκτάρια γης με συγκρότημα επτά κτιρίων όπου ιδρύουμε πανεπιστημιακού επιπέδου Θεολογική Σχολή με Τμήμα Ελληνικής Παιδείας. Ελπίζομε να λειτουργήσει τον προσεχή Οκτώβρη η Σχολή στην οποία ήδη έχουν εγγραφεί 58 νέοι, κυρίως από την Κολομβία και την Βενεζουέλα».

Οταν τον ρωτήσαμε αν στη Θεία Λειτουργία χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα, απάντησε ότι στον Παναμά και τη Βενεζουέλα όπου υπάρχουν Ελληνες, η Θεία Λειτουργία γίνεται στα Ελληνικά. Στις υπόλοιπες χώρες όμως όπου οι πιστοί μας είναι γηγενείς, η Θεία Λειτουργία γίνεται στα Ισπανικά. Ξεχωρίζει η Ενορία του Αγίου Νικολάου στην Κούβα, όπου παρόλο ότι είναι Κουβανοί οι πιστοί μας μόνοι τους έμαθαν και ψάλουν τη Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά».

Αναφορικά πώς συντηρείται η Μητρόπολη οικονομικώς, είπε πως «ως Ιεραποστολική Μητρόπολη με ολίγους Ελληνες δεν υπάρχουν μόνιμα έσοδα που να καλύπτουν τις ενταύθα ανάγκες μας. Μόνο η Κοινότητα του Παναμά και μερικοί Ελληνες στη χώρα, βοηθούν, έστω ελάχιστα, το έργο μας. Υπάρχει κάποια βοήθεια από μερικούς φίλους κληρικούς στην Αμερική και από πέντε με έξι άτομα της Αμερικής, μεταξύ των οποίων και συγγενείς μου».

Σχετικά με τη μισθοδοσία των ιερέων είπε ότι «έξι κληρικοί της Μητρόπολης λαμβάνουν μισθό από την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι ζουν με οικονομική βοήθεια των πιστών, λαμβάνοντας 150 έως 300 δολ. μηνιαίως. Ασφαλώς τούτο διαφέρει σε κάθε χώρα, σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Υπογράμμισε πως «έχουμε ιεραποστολική παρουσία σε 14 χώρες. Σε όλες αυτές τις χώρες, πρώην Ρωμαιοκαθολικοί, και ομάδες Προτεσταντικών παραφυάδων, κρούουν τη θύρα της Μητρόπολης ζητούντες να γίνουν Ορθόδοξοι. Βλέποντας αυτό το εξελισσόμενο θαύμα, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω πως εάν η Μητρόπολη είχε τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, εντός των προσεχών πέντε ετών θα μπορούσε να αριθμεί άνω του ενός με δύο εκατομμύρια πιστούς».

O Πρόεδρος της Κούβα Φιντέλ Κάστρο επιδίδει στον Οικουμενικό Πατριάρχη το κλειδί του Ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Δίπλα στον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας. Επίσης διακρίνεται ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος.

Στην ερώτηση τι γίνεται ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Κούβα, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας απάντησε «ζει και βασιλεύει. Οταν το 2004 ο Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια του Ναού που έκτισε και δώρισε στη Μητρόπολη ο Φιντέλ Κάστρο είχαμε μόνο 4 Κουβανούς Ορθοδόξους. Σήμερα στη Κούβα έχουμε αγοράσει και ανακαινίσει καταλλήλως κτίρια σε άλλες τέσσερις πόλεις, και σήμερα στην Κούβα έχουμε τώρα 5 ναούς με πάνω από 5.000 οικογένειες βαπτισμένων Ορθόδοξων Κουβανών».

Αναφορικά με το αν βοηθά οικονομικά την Μητρόπολη Μεξικού η Εκκλησία της Ελλάδος, είπε πως «εκτός δύο Μητροπόλεων, Αλεξανδρουπόλεως και Κίτρους οι οποίες βοηθούν ενεργά τη Μητρόπολη, ό,τι βοήθεια έχουμε, προέρχεται από την εγγραφή μερικών ιερέων μας στον μισθολογικό κατάλογο διαφόρων Μητροπόλεων, γεγονός για το όποιο ασφαλώς είμαστε ευγνώμονες».

Σχετικά με το αν του λείπει η Αμερική καθότι είναι γεννημένος και αναθρεμμένος στην Αμερική, όπου έχει υπηρετήσει επί πολλά έτη, είπε «ασφαλώς και μου λείπει η Αμερική. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σικάγο. Στο σπίτι δεν μιλούσαμε Aγγλικά. Τα αδέλφια μου κι εγώ τελειώσαμε το Hμερήσιο Σχολείο του Σωκράτη. Μέναμε απέναντι από την εκκλησία του Aγίου Βασιλείου, όπου μας στέλνανε οι γονείς μας στο Απογευματινό Σχολείο του Ναού. Υπήρχαν μέρες που κάναμε έξι ώρες μαθήματα Ελληνικών και μόνο τρεις ώρες Αγγλικά. Αν δεν είχα αυτούς τους γονείς και τους ιερείς της πρώτης γενεάς, σήμερα δεν θα ήμουν κληρικός. Ο,τι είμαι, το οφείλω στον Ελληνισμό της Αμερικής και στην ευκαιρία που δίνει η Αμερική να μπορεί ο καθένας να εκπληρώνει τα όνειρά του». Πρόσθεσε πως «είμαι κομμάτι της Ομογένειας. Η ελπίδα μου είναι όπως αι επερχόμενες γενεές να θεωρούνται ότι είναι γνήσιοι Ελληνες, τουλάχιστον να αισθάνονται φιλέλληνες. Να χαίρονται για την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας και του Χριστιανισμού στον Πολιτισμό της Δύσης και να είναι περήφανοι για την ελληνική και ορθόδοξη παράδοση και κουλτούρα που έλαβαν από τους γονείς και προγόνους τους».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ