Free Porn
xbporn
22.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Προπέμποντας με λόγους καρδιακούς τον Σασίμων Γεννάδιο

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος για τον αδελφό του εν Χριστώ μακαριστό Μητροπολίτη Σασίμων κυρό Γεννάδιο, στην εξόδιο ακολουθία

«Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου και της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, καταθέτουμε στεφάνους ως έκφραση ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του αειμνήστου αδερφού μας Γενναδίου, με την ευχή  όπως αυτά να συμβολίζουν τον αμάραντο στέφανο, με τον οποίο ο Τριαδικός Θεός θα στέψει τον αδερφό μας και θα τον καταστήσει από τούδε και στο εξής λειτουργό στο ουράνιο θυσιαστήριο.
Η Εκκλησία της Κύπρου έχει ιδιαίτερο λόγο να ευγνωμονεί τον αείμνηστο αδερφό μας Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο, δεδομένου ότι στην τεσσαρακονταετή διακονία του, την οποία του  ανέθεσε το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο είτε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είτε στους διαλόγους, στους οποίους συμμετείχε πάντοτε, έτρεφε σεβασμό προς την Εκκλησία της Κύπρου και στεκότανε  πάντοτε συμπαραστάτης.  Γι’ αυτόν λόγο, το τελευταίο διάστημα που  δημιουργήθηκε η Θεολογική μας Σχολή, η Εκκλησία της Κύπρου τον τίμησε και του ανέθεσε τη διδασκαλία του Κανονικού Δικαίου στους φοιτητές.
Βεβαίως εκφράζω και τα δικά μου συναισθήματα θλίψεως και οδύνης για τον χαμό του αδερφού μου Γενναδίου. Θα ήθελα να πω ότι είχαμε γνωριστεί από τότε που διακονούσα στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη και ο ίδιος πρωτοήρθε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στην Επιτροπή «Πίστις και Τάξις». Από τότε η αδερφική μας φιλία δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε υπηρετώντας, Σεβασμιώτατε εκπρόσωπε του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την  Ορθοδοξία, την ορθόδοξη θεολογία, την παράδοσή  της. Για αυτόν τον λόγο αισθανόμαστε ευγνώμονες, γιατί ο μακαριστός Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, μέσα από αυτή τη δραστηριότητά του, αναδείχτηκε μία ηγετική μορφή όχι μόνο για εμάς τους Ορθοδόξους αλλά για  όλους που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, καθώς αξιώθηκε να καταλάβει μία εξαιρετική θέση, εκπροσωπώντας πάντοτε το Πατριαρχείο, του Αντιπροέδρου (Vice Moderator) της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών. Εκφράζουμε  και εμείς τη θλίψη μας για την απώλειά του, ευχόμενοι ο Κύριος να του δίνει την ανάπαυση και να τον κατατάξει εν χώρα ζώντων και μεταξύ των Αγίων. Αμήν».

Δήμητρα Α. Κούκουρα
Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Λόγια καρδιάς στην εξόδιο του οικουμενικού Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Oικουμένη, Μητροπολίτη Σασίμων κυρού Γενναδίου
«Ύστερα από όσα σημαντικά ακούστηκαν από τους προλαλήσαντες και ιδιαιτέρως από την Πρόεδρο (Moderator) της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών,  Dr Agnes Abuomi, ευχαριστώ για την τιμή, Άγιε Σιδηροκάστρου, να προσθέσω λίγα λόγια καρδιάς για τον αγαπητό φίλο των μαθητικών μας χρόνων μακαριστό Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο.
Μαζί με την αδερφή μου Ευγενία και τους γονείς μας συνδεόμασταν με τον ίδιο, τον αδελφό του Απόστολο και όλη την οικογένειά του τα τελευταία εξήντα περίπου χρόνια. Εμείς παιδικοί φίλοι, οι πατεράδες συνάδελφοι στο στράτευμα, οι οικογένειές μας φιλικές.
Με διαφορά λίγων ετών στην ηλικία συμπορευθήκαμε στις σπουδές μας. Από την προετοιμασία στο φροντιστήριο στη Θεσσαλονίκη για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο κι αργότερα στις μεταπτυχιακές στο Παρίσι.
Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος είχε ξεχωριστά πνευματικά χαρίσματα. Το εξαιρετικό, όμως, δώρο που είχε λάβει στη ζωή του ήταν η τιμή και η εμπιστοσύνη, που του επιφύλαξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο  να τον ορίσει εκπρόσωπό του στην οικουμενική κίνηση και σε πολυάριθμους διμερείς διαλόγους.
Η Moderator Dr Agnes Abuom περιέγραψε προηγουμένως την πολύτιμη συμβολή του στην οικουμενική κίνηση επί σαράντα χρόνια.  Μένει σε μένα μία επιγραμματική αναφορά, γιατί  ο εκλιπών Ιεράρχης ήταν σπουδαίος και  όντως οικουμενικός.
Ακολούθησε μία πορεία στη μάθηση πολύ επίπονη. Έμαθε πολλά γράμματα. Καταγόταν από οικογένεια στρατιωτικών, όπως και η δική μας, που ποτέ δεν είχαν πολλά χρήματα. Μεγαλώσαμε με τη «λάμπουσα πενία» των στρατιωτικών εκείνης της εποχής, που συνοδευόταν από σεβασμό και αξιοπρέπεια και αφοσίωση στα γράμματα. Οι γονείς μας μάς ενέπνευσαν την αγάπη για τη μάθηση και μας πρόσφεραν άφθονη παιδεία με σχολεία, ξένες γλώσσες, δασκάλους και σπουδές.  Για αυτόν τον λόγο ο Γεννάδιος και ο αδερφός του ο Απόστολος, εκλεκτός αγγειοχειρουργός, είχαν λιπαρή μόρφωση που την απέκτησαν με πολλή επιμέλεια και προσπάθειες.
Ο Ιεράρχης σπούδασε τη Θεολογία, έκανε βασικές,  μεταπτυχιακές και διδακτορικές  σπουδές σε επιφανή εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, έλαβε αντίστοιχα πτυχία και διπλώματα εξειδίκευσης, έμαθε πολλές ξένες γλώσσες και μουσική. Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Εφέσου κυρού Χρυσοστόμου, τον εμπιστεύτηκε ως εκπρόσωπό του στην απαιτητική θεολογική επιτροπή του ΠΣΕ «Πίστις και Τάξις», όπως ο Άγιος Κωνσταντίας γνωρίζει καλά, τότε επιδόθηκε σε εμβριθή μελέτη, επί τρία έτη, όλης της ιστορίας της οικουμενικής κινήσεως και των σχετικών θεολογικών κειμένων. Παράλληλα μελέτησε την Ορθόδοξη Θεολογία, όπως αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των Πανορθοδόξων και Προσυνοδικών Διασκέψεων, καθ’ οδόν προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με τον τρόπο αυτό ήταν βαθύς γνώστης των κειμένων και των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ενεργό παρουσία της Ορθοδοξίας στην οικουμενική κίνηση, για το άνοιγμα προς τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις και προ πάντων για την κοινή μαρτυρία όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη συνάντηση με τους ετεροδόξους και τον σύγχρονο κόσμο. Γι’ αυτό τον λόγο το ιδιαίτερό του χαρακτηριστικό ήταν ότι ήταν ένας οικουμενικός Ορθόδοξος Ιεράρχης, που 
εκπροσωπούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην οικουμενικότητά του. Αυτό σημαίνει ότι γνώριζε όλους τους συνομιλητές μας στον διάλογο, όλα τα   ρεύματα της Μεταρρύθμισης, τα παλαιότερα και τα νεώτερα, τους Αγγλικανούς, τις θεολογικές θέσεις των Ρωμαιοκαθολικών και, όταν συνομιλούσε μαζί τους, εκ μέρους του Πατριαρχείου μας και ευρύτερα της Ορθοδοξίας, ανέπτυσσε δημιουργικό διάλογο.

Είπατε, άγιε Καλαμαριάς, ότι  δεν πρόδιδε την ορθόδοξη πίστη. Να μου επιτρέψτε να προσθέσω ότι κανείς στον διάλογο δεν προδίδει την πίστη, αλλά εκείνο που προδίδει είναι η αξιοπιστία του θεολόγου που εκπροσωπεί την Ορθόδοξη Εκκλησία, αν  είναι προχειρολόγος,  αν δεν γνωρίζει, δεν σέβεται και δεν ακούει με προσοχή τους συνομιλητές του. 
Ο εκλεκτός, όμως, κληρικός του Πατριαρχείου που σήμερα κηδεύουμε, είχε επίπονη τριβή πάνω στις θεολογικές παραδόσεις των συνομιλητών, ήταν ευγενής και προσηνής απέναντί τους   και για αυτόν τον λόγο  και ο ίδιος ήταν υπολογίσιμος και  αξιοσέβαστος. Όσοι τον ζήσαμε από κοντά επί πολλές δεκαετίες  μπορούμε να διαβεβαιώσουμε περί αυτού. Κανείς, λοιπόν, δεν προδίδει, όταν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
Η σημερινή εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου εκπέμπει κι ένα μήνυμα με μία ολόθερμη ευχή: το Πατριαρχείο μας χρειάζεται πάντοτε τους άξιους και τους παντάξιους, χρειάζεται ανθρώπους με σοβαρές σπουδές,  γλωσσομάθεια, σύνεση, γνώση και προ πάντων κρυστάλλινη πίστη, ώστε το φως της Ορθοδοξίας να αντιφεγγίζει και στους οφθαλμούς των συνομιλητών μας.
Μακάρι με τις ευχές και τις προσευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας  Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου ο Κύριος του Αμπελώνος να αναδείξει νέους συνεχιστές της ορθόδοξης μαρτυρίας  του προσφιλούς μας  Μητροπολίτου Γενναδίου.
Αιωνία του η μνήμη!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ