15 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, βουλευτές της Β. Μακεδονίας και της Ρουμανίας στον Πατριάρχη

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κατάληξη αυτής της διαδικασίας να μην έχει πισωγυρίσματα και να είναι αυτή που εσείς με καθαρότητα προτείνατε, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο για την εν λόγω Εκκλησία, αλλά και την Ορθοδοξία στον Βαλκανικό χώρο, συνολικώς, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία 150 έτη». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και αναφερόμενος στην αποκατάσταση κοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχε στην πατριαρχική και συνοδική λειτουργία στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην οποία συλλειτούργησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, υπουργών, μητροπολιτών και πλήθους πιστών, που μετέβη στην Κωνσταντινούπολη από την γειτονική χώρα.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμμετείχαν οι βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mile Talevski και κα Ana Leshkoska, ο βουλευτής της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku και ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.

Η αντιπροσωπεία ευχήθηκε «Έτη Πολλά» δια ζώσης, αλλά και γραπτώς στο βιβλίο ευχών που άνοιξε στα Πατριαρχεία για τα ονομαστήρια του προκαθημένου της πρωτόθρονης εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, όπου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ως σοφή την μακρά ποιμαντορία σας στο πηδάλιο της  Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας».

Οι εθνοφυλετικές πλάνες ταλαιπώρησαν την Ορθοδοξία

Στην προσφώνησή του ο επικεφαλής της ΔΣΟ ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «είμαστε εδώ, στη Βασιλίδα των πόλεων, μαζί με συναδέλφους από την Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία για να μοιραστούμε τη χαρά της ιστορικής σημασίας απόφασής σας να αποκαταστήσετε την κοινωνία με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία για πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε σχίσμα. Η έως προσφάτως υφιστάμενη κατάσταση αποτελούσε την αιτία πλήθους αρνητικών παρενεργειών, ενώ άφηνε εκτός της εκκλησιαστικής κανονικότητας ένα μεγάλο τμήμα του ορθοδόξου πληρώματος της πολύπαθης βαλκανικής». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «οι επιλογές σας, αν και αρχικώς, λόγω του ρηξικέλευθου και της αποφασιστικότητας που τις διέπουν, ενίοτε μπορεί να εγείρουν αντιδράσεις, εν τέλει, προϊόντος του χρόνου, αποκαλύπτεται η ορθότητά τους. Έτσι και στην περίπτωση της αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ως ο μόνος που δύναται να πράξει τούτο, από την θέση σας του Οικουμενικού Πατριάρχη, δίδετε το σωστό πλαίσιο αυτής της πράξης ορίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ολοκλήρωσής της.

Πρώτον, την ονομασία της Αρχιεπισκοπής, η οποία δεν μπορεί να παραπέμπει σε εθνοφυλετικές πλάνες που τόσο ταλαιπώρησαν την Ορθοδοξία.

Και δεύτερον, τα εκκλησιαστικά σύνορα της εν λόγω Αρχιεπισκοπής αποκλειστικά εντός της επικράτειας του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας».

Έκκληση να σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο ο ΓΓ της ΔΣΟ ανέφερε ότι «θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους της ΔΣΟ, την οδύνη μας για τον καταστροφικό πόλεμο που δυστυχώς διεξάγεται ακόμη στην μαρτυρική Ουκρανία, μετά από την ρωσική εισβολή. Ο πόνος μας για την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ορθοδόξων αδελφών είναι άφατος. Η θλίψη μας για τον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων συνανθρώπων μας και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων άλλων είναι βαριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να εισακουστεί η έκκλησή σας, να επικρατήσει η λογική και η σύνεση, τα όπλα να σιγήσουν και να τα διαδεχθεί η διπλωματία, με σκοπό την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας. Προσδοκούμε ότι επιτέλους θα ξημερώσει μια ημέρα ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Γνωρίζετε πόσο επικίνδυνη είναι η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος για την αναζωπύρωση εθνικισμών. Την πλάνη του εθνοφυλετισμού την πλήρωσε ακριβά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλος ο ορθόδοξος κόσμος.

Είμαστε ευτυχείς που επί των ημερών σας επουλώνεται μια πληγή που έμενε ανοιχτή και χαίνουσα εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Είθε και στην Ουκρανία να γίνει πράξη το “ειρήνη υμίν”».

Αντιφώνηση Οικουμενικού Πατριάρχη

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «χαιρόμαστε για την παρουσία της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας, στο κέντρο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, με την ευκαιρία της μεγάλης Εορτής της Πεντηκοστής, αλλά και με την ευκαιρία του συλλείτουργου με τον Ιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, τον κ. Στέφανο, μετά την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των εκκλησιών. Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως χαίρει ιδιαιτέρως, διότι με την Χάρη του Θεού και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος πήρε αυτή την ιστορική απόφαση στις 9 Μαΐου για την εισδοχή και πάλι μέσα στην οικογένεια των πανορθοδόξων του λαού της Βορείου Μακεδονίας, ο οποίος επί σχεδόν έξι δεκαετίες είναι εκτός αυτής της κανονικής κοινωνίας με τους υπόλοιπους ορθοδόξους του κόσμου».

Μας θλίβει η στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο έργο που επιτελεί η ΔΣΟ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θέλω να συγχαρώ τον κ. Χαρακόπουλο, ο όποιος άριστα επιτελεί το καθήκον του Γενικού Γραμματέα, σε συνεργασία με τον κ. Μυγδάλη και, επίσης, ευχαριστώ για την πολύ ωραία προσφώνηση, όχι μόνο για το περιεχόμενο που με τιμά ιδιαιτέρως, αλλά και για την καλλιέπεια, για την πολύ επιτυχή χρήση του έλληνος λόγου. Όλα αυτά που περιέγραψε ο κ. Χαρακόπουλος και εν συνεχεία εγώ, θλίβουν όλο τον ελεύθερο κόσμο και καταδικάζονται από όλο τον ελεύθερο κόσμο. Εμάς μας θλίβει περισσότερο η στάση της Αγιωτάτης Εκκλησίας Ρωσίας, η οποία ευλογεί δια του Πατριάρχη Κυρίλλου, με τα δύο χέρια, αυτόν τον πόλεμο. Είπα σε μία συνέντευξη που έδωσα στην ελληνική τηλεόραση ότι ο αδελφός Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας, έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει τον πόλεμο, έστω και αν αυτό θα του κόστιζε την πατριαρχεία του. Όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, όχι μόνο συμφωνεί με τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά και υπερθεματίζει προσπαθώντας να δώσει μεταφυσική διάσταση σε αυτό τον πόλεμο. Και αυτή η στάση του είναι χειρότερη από την διακοπή της κοινωνίας με την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία προηγήθηκε λόγω της Αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία δικαίως έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ