16.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Το 2025 να εορταστούν πανηγυρικά τα 1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Απόστολο Βαρνάβα. -Μήνυμα και δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη κόμισε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, Απόστολος

Του Α. Βικέτου

Την ετοιμότητα του να αναλάβει πρωτοβουλία στο μέτρο  των δυνάμεων του και με την σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να εορταστούν πανηγυρικά το 2025 τα 1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος συνήλθε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Μ. Ασίας.  

Ο Μακαριότατος μίλησε σήμερα (10-6-2022) στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αρχιεπισκοπή, μετά το τέλος του Πολυαρχιερατικού  Συλλείτουργου για την  εκ μεταθέσεως εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Επίσκοπος Νιτρίας Νικόδημος, και από την  Ι. Σ. της Εκκλησίας Κύπρου οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου, Κυρηνείας, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Αμαθούντος, Καρπασίας, Χύτρων και Νεαπόλεως. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος.

Ο Μητροπολίτης  Γέρων Δέρκων Απόστολος προσέφερε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη αγιογραφημένη  εικόνα του Ιησού Χριστού ως «Καλού Ποιμένος».  Επίσης, προσέφερε  ένα βιβλίο για τα τριάντα χρόνια της πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου.

Ο Γέρων Δέρκων Απόστολος ανέγνωσε Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο Μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η  Εκκλησία Κύπρου ποτέ δεν υπήρξε εσωστρεφής, αλλά δίδει ευθαρσώς την καλή μαρτυρία της Πίστεως και φυλάσσει την ιερά παρακαταθήκη της Ορθοδοξίας. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ αγωνίζεται  «σθεναρώς διά την ευστάθεια της Εκκλησίας Κύπρου».

Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Μήνυμα Του ανέφερε ότι στο κέντρο των ενεργειών του Αρχιεπισκόπου βρίσκεται  η διαφύλαξη της πνευματικής ιδιοπροσωπείας του Κυπριακού λαού και η διάσωση της πολιτιστικής του κληρονομιάς της Κύπρου.

«Τιμούμε τους αγώνες Σας στην Εκκλησία , την ακλόνητη αφοσίωση Σας προς την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία,  η οποία και αλλοιώνεται ολίγον κατ΄ολίγον από τους επιθυμούντας να μεταβάλουν κατά το δοκούν τις ιερές της Πίστεως μας σταθερές, μεταθέτοντας τα όρια, τα οποία έθεσαν οι Άγιοι Πατέρες μας», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος στο Μήνυμα Του. 

Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ παρακάλεσε τον Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων Απόστολο να μεταφέρει στον Οικουμενικό Πατριάρχη ευχαριστίες και θερμές  ευχές για την ονομαστική εορτή του κ. Βαρθολομαίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τον Παναγιώτατο για να του μεταφέρει κάποιες σκέψεις και, αν έχει την σύμφωνη γνώμη Του, να αναλάβει στο μέτρο των δυνάμεων του πρωτοβουλία προς τις άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες για να εορταστούν το 2025, όπως είπε, «πανηγυρικώ τω τρόπω» τα 1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.

«Πιστεύω ότι θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά όλων μας προς όλο τον κόσμο, και προς τους Ορθοδόξους, αλλά και προς τους ανθρώπους των άλλων δογμάτων. Να δώσουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι ο άνθρωπος έχει πλαστεί από τον Πανάγαθο Θεό κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση και η αγάπη του δεν μας εγκατέλειψε», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Επίσης, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Γέρων Δέρκων Απόστολο, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η Εκκλησία Κύπρου θα πορεύεται πάντοτε μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Να μας φέρνετε από το Κέντρο της Ορθοδοξίας θετικά μηνύματα, ώστε να βρίσκουμε θάρρος για να βαδίζουμε στην ορθή πορεία της Πίστεως και της Ορθοδοξίας», κατέληξε ο Μακαριώτατος.


Στο Συλλείτουργο  κήρυξε ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις Χριστιανικές  απαρχές της Κύπρου  σε σχέση με  το πρόσωπο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πάφου σημείωσε: “Πέραν από τη σοβαρότητα, διέθετε και ευρύτητα πνεύματος, ο Βαρνάβας. Απόδειξη η στάση του στην Αποστολική Σύνοδο, όπου αντετάχθη σθεναρά στην επιβολή στους εξ εθνών Χριστιανούς της τήρησης του Μωσαϊκού Νόμου. «Αντί γνόφου και νεφέλης, την γλωσσοπυρσόμορφον του Πνεύματος χάριν δεξάμενος», κατά την υμνολογία μας, κατενόησε την παγκοσμιότητα της «εν Χριστώ» σωτηρίας και αντελήφθη ότι η Χάρις του σταυρού δεν είχε ανάγκη των τύπων και των σκιών του Νόμου.

Ταπεινός στο φρόνημα, είχε συναίσθηση των ορίων του· μπορούσε να αξιολογήσει τις  δυνατότητές του. Παρόλο ότι αυτός εισήγαγε τον Παύλο στη χορεία των Αποστόλων, παρόλο που αυτός ηγήθηκε της πρώτης περιοδείας, δεν διστάζει, να προβάλει τον Παύλο και να υποχωρήσει μπροστά στην ηγετική φυσιογνωμία του. Δεν θεωρεί τον εαυτό του θιγμένο, αλλ’ αντίθετα νιώθει ικανοποιημένος, ξέροντας ότι ο σκοπός του Ευαγγελίου θα προωθείτο καλύτερα με τον Παύλο”.

Χθες  το βράδυ ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στον Ι. Ν. του Αποστόλου Βαρνάβα,  στην Δασούπολη.

Στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων,  κάλεσε το ποίμνιο της Εκκλησίας Κύπρου να επισκέπτεται όσο μπορεί συχνότερα την Κωνσταντινούπολη. «Τα τέκνα του Πρωτοκλήτου να περιπτύσσονται τα τέκνα του Υιού της Παρακλήσεως! Να βλέπει η Κυρά -Δέσποινα , η Παμμακάριστος Παναγία, να ευφραίνεται, να μας σκεπάζει όλους το ιερό μαφόριον της στοργής και της Σκέπης Της, και να Της ψάλλωμεν από κοινού το: Τη Υπερμάχω  Σρατηγώ τα νικητήρια!…», κατέληξε ο Μητροπολίτης Απόστολος.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου Βαρνάβα.

ΦΩΤΟ:  Α. Βικέτος

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ