20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο συγγραφέας και ιεροκήρυκας Αρχιμ. Βασίλειος Μπακογιάννης στον «Ε.Κ.»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μία συζήτηση – συνέντευξη με τον σεβάσμιο Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Μπακογιάννη ιεροκήρυκα και συγγραφέα πενήντα και πλέον βιβλίων, ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη έπειτα από πολλές δεκαετίες από τη συνάντηση και μαθητεία μας στην Αμερική.

Γεννήθηκε στο χωριό Κυπάρισσος Αγρινίου. Χειροτονήθηκε Ιερέας το 1980. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Κάτοχος του Master of Theology από το Θεολογικό Σεμινάριο «Αγιος Βλαδίμηρος», USA, και του Ph.D. από το ΑΙU, USA. Ασχολείται με τη συγγραφή από τα φοιτητικά του χρόνια. Οι ελληνικές εκδόσεις «Θαβώρ» (www.ekdoseisthavor.blogspot.gr.), ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την έκδοση των βιβλίων του. Πολλά από αυτά έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, τη ρουμανική, τη ρωσική, τη σουαχίλι και σε άλλες γλώσσες. Από το 1985 υπηρετεί στη Μητρόπολη Πατρών ως ιεροκήρυκας.

Στην ερώτηση τι νομίζει είναι εκείνο που ο κόσμος περιμένει από εκείνον, για να έρθει στην Εκκλησία, είπε: «Ακούστε. Το 2017 έγινε στη Θήβα μια εκδήλωση για τον Οσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη. Σε μια κολόνα της πόλης κόλλησαν ως ‘διαφημιστικό’ μια φωτογραφία του (πέθανε το 1998). Ενας νεαρός, καθώς περνούσε εκεί, σταμάτησε, κατέβηκε από τη μηχανή του, κοιτούσε και ξανακοιτούσε τη φωτογραφία του Γέροντα. Ηρθε και ο εφημέριος της ενορίας, π. Σπυρίδων. Ο νεαρός είπε στον Ιερέα. ‘Θέλω να δω αυτόν τον Γέροντα! Αυτό το μάτι του γαλήνεψε την ψυχή μου. Θέλω να τον δω’. Οταν ο Ιερέας του εξήγησε, ότι ο Γέροντας έχει πεθάνει, ο νεαρός ξέσπασε σε κλάματα. Ομως αυτό το μάτι ήταν αρκετό να του αλλάξει τη ζωή.

Ηταν βλέμμα αγίου. Απεικόνιζε την αγάπη του Χριστού. Ενα τέτοιο βλέμμα έχει ανάγκη ο κόσμος, για να έρθει στην Εκκλησία. Αγάπη ανυπόκριτη, γνησιότητα. Ομως, αυτό το βλέμμα δεν αποκτιέται με ασκήσεις, αλλά ζώντας συνειδητώς εν Χριστώ και για τον Χριστό Διαφορετικά, όπως θα έλεγε ο Ελιοτ, είμαστε ‘βαλσαμωμένοι χριστιανοί’».

Αναφορικά αν έχει γνώμη για το φαινόμενο των Γεροντάδων «γκουρού», οι οποίοι συμβουλεύουν τους ανθρώπους εναντίον του εμβολιασμού, είπε ότι «μία φοιτήτρια μου είπε στην εξομολόγηση: ‘Πάτερ μου, εμείς δεν θέλουμε από σας τους Ιερείς να μας λέτε για το εμβόλιο. Εμείς θέλουμε να ακούμε άλλα πράγματα, πράγματα του Θεού’. Λάθος; Σωστό; Κατ’ εμέ σωστό. Το εμβόλιο είναι θέμα ιατρικό, και όχι εκκλησιαστικό, επομένως δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να λέμε στον κόσμο, κάνε το εμβόλιο ή μην το κάνεις. Είναι θέμα προσωπικό του καθενός».

Σχετικά με αυτούς τους Γέροντες οι οποίοι με πρόσχημα την εξομολόγηση θέλουν να κατευθύνουν τη ζωή των ανθρώπων ακόμα και στα πιο προσωπικά τους ζητήματα, είπε πως «εμείς οι Εξομολόγοι δεν έχουμε να κάνουμε με μοναχούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν ευλογία από τον Γέροντά τους, ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια στη ζωή τους, προς εκκοπή του ιδίου θελήματος. Εχουμε να κάνουμε με χριστιανούς στον κόσμο, που εργάζονται, έχουν τις οικογένειές τους, κ.λπ., και έχουμε λόγο μόνο για την πνευματική τους καθοδήγηση. Ως προς τα άλλα, κοσμικά θέματα, αποφασίζουν από μόνοι τους, κι εμείς τους δίνουμε την ευλογία μας».

Ο π. Βασίλειος εξήγησε το λόγο που συγγράφει. Είπε πως «‘ο κόσμος δεν αλλάζει με τα όπλα, αλλά με τα βιβλία’, είχε πει κάποτε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Τόσο μεγάλο πράγμα είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου. Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος, όταν (1981) με χειροθέτησε ‘Πνευματικό’, μια από τις συμβουλές που μου έδωσε, ήταν, ‘να δίνεις βιβλία στα πνευματικά σου τέκνα, γιατί τα λόγια μας φεύγουν και ξεχνιούνται, τα γραπτά μένουν’. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να τηρώ τη συμβουλή του. Να σας εξομολογηθώ, το θεωρώ αμέλεια, παράλειψη, αμάρτημα, όταν δεν το κάνω, γιατί στερώ την ωφέλεια που θα αποκόμιζε ο αδερφός από την ανάγνωση του βιβλίου. Ο λόγος τού προφήτη Ιερεμία, ‘επικατάρατος ο ποιών τα έργα Κυρίου αμελώς’, μου έχει γίνει ‘εφιάλτης’, με την καλή έννοια».

Στην ερώτηση «από τα βιβλία σας στην Αγγλική, ποιο θα συστήνατε προς μελέτη στην Ομογένειά μας;», είπε: «το βιβλίο ‘Τρία χρόνια στον Σταυρό’ στα ελληνικά, μεταφρασμένο στην Αγγλική (με περισσότερα στοιχεία) με τον τίτλο ‘Jesus: His Unknow Side’, το οποίο εκδόθηκε από τον έντιμο εκδότη Theodore Stephen Mills (www.archangelsbooks.com)».

Ο π. Βασίλειος αγαπά και τιμά πολύ την Ομογένεια για την οποία είπε πως «δεν νοείται Ομογένεια αποκομμένη από την Εκκλησία. Στο παρελθόν οι έννοιες Ελληνας και Ορθόδοξος χριστιανός ήταν ταυτόσημες. Ενα άρθρο του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος, μετά την επανάσταση (1821), έγραφε: ‘Οσοι αυτόχθονες κάτοικοι της επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν εισίν Έλληνες’. Δηλαδή, για να έπαιρνες την ελληνική ιθαγένεια, θα έπρεπε να ήσουν χριστιανός.

Το βασικό γνώρισμα του Ελληνισμού είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αυτό είναι και το βασικό στοιχείο της Ομογένειάς μας στην Αμερική, και αυτό είναι για μας το καύχημά μας. Το ότι εκεί στα ξένα διατηρείτε την πίστη μας και τις παραδόσεις μας, αποτελείτε έλεγχο για όσους εδώ στην πατρίδα μας, τις καταφρονούν. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και εύχομαι ολοψύχως ο Κύριος να σας ενδυναμώνει για να στηρίζετε την Ομογένειά μας».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ