17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ρωσική Εκκλησία έχασε την Ουκρανία οριστικά

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Οι αποφάσεις της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως τις διαβάζουμε στο επίσημο site του Πατριαρχείου Μόσχας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Η απόφαση της Συνόδου της εν Ουκρανία Ρωσικής παρουσίας, υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο ήταν σαφής:  «Η Σύνοδος διαφωνεί με τις θέσεις του Πατριάρχη Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία» αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε προχθές (27-5-2022) στο οποίο σημειώνεται με σαφήνεια πως «Η Σύνοδος προχώρησε στις κατάλληλες  τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίες μαρτυρούν την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονόμηση της».

Παρά κάποιες …θολές φωνές, όπως του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, για «διατήρηση της ενότητας», αυτή διερράγη οριστικώς.

Συγκεκριμένα στις αποφάσεις της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας (29-5-2022), γράφονται και τα εξής αποκαλυπτικά της όλης καταστάσεως:

«Να δηλωθεί ότι το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας καθορίζεται από τον Τόμο του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλεξίου Β’ της 27ης Οκτωβρίου 1990. 

Να σημειωθεί ότι οι προσθήκες και οι τροποποιήσεις στο Καταστατικό για τη Διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πρέπει να μελετηθούν με τον προβλεπόμενο τρόπο για τη συμμόρφωσή τους με τον προαναφερθέντα Χάρτη και τον Χάρτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία τέτοιες προσθήκες και τροποποιήσεις πρέπει να υποβάλλονται προς έγκριση στον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας. 

Εκφράζει τη λύπη της η Σύνοδος για το γεγονός ότι σε ορισμένες επισκοπές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας διακόπτεται η μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε διαιρέσεις εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον Κανόνα 15 της Πρωτοδευτέρας Συνόδου».

Επομένως, η Μόσχα δεν δέχεται την διαμορφωθείσα κατάσταση, θεωρώντας ότι αυτή πρέπει να εγκρίνει το ο,τιδήποτε.

Το ενδιαφέρον εδώ, το οποίο δεν έχει αναφερθεί από καμία πλευρά, είναι ότι ο εκάστοτε Κιέβου είναι μόνιμο μέλος της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας και τώρα «Κιέβου» δεν θα υπάρχει στην Ρωσική Σύνοδο.

Η Ουκρανία χάθηκε οριστικά για την Μόσχα.

Οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες, αλλά σε καμία περίπτωση οι Ουκρανοί δεν θα πάνε προς συμφωνία με την Μόσχα.

Πάμε, μάλλον, για αφορισμό των σχισματικών, ήτοι των μέχρι χθες «εκλεκτών».

Πρόκειται για συντριπτική ήττα του Μόσχας Κυρίλλου, επί των ημερών του οποίου – και για χάρη του – αναστατώθηκε η Ορθοδοξία και τώρα ο «αγώνας» του αποβαίνει μάταιος αλλά και εις βάρος του.

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ζήτησε την εκθρόνιση του Μόσχας Κυρίλλου και η μέχρι χθες «δική» του Ουκρανική Εκκλησία τον αποκήρυξε πανηγυρικά!

Το τραγελαφικό, πλέον, είναι οι …αντιδράσεις των ελλήνων του «ρωσικού κόμματος», οι οποίοι μένουν, ως προς το εκκλησιαστικό κομμάτι της Ουκρανίας, στους …πέντε δρόμους.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ