24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σχίσμα (;) στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.

«Δεν συμφωνούμε με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο (…) σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, γι’ αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία της, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στη ρωσική «επιθετικότητα». Κατά τη διάρκεια της συνόδου διακήρυξε «την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της».

Μέχρι σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας υπαγόταν στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Η σύγκλητος καταδικάζει τον πόλεμο, που συνιστά παραβίαση της εντολής του Θεού ”Ου φονεύσεις” και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους εκείνους που υποφέρουν λόγω του πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν «περίπλοκες έως ανύπαρκτες» από τη στιγμή που κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι το δεύτερο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μέσα σε λίγα χρόνια. Εκατοντάδες ιερείς υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας να δικαστεί ο Κύριλλος από εκκλησιαστικό δικαστήριο επειδή πήρε θέση στον πόλεμο.

Σχόλια για τη σημερινή Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία από τον Μητροπολίτη Τσερνίγιβ και Νίζιν της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Ευστράτιο

Κρίνοντας από τα πράγματα, που απορρέουν από τη συνεδρίαση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, είναι πιθανό, ότι σχεδιάζεται να αφαιρεθούν ορισμένα στοιχεία από το Καταστατικό – έτσι ώστε αυτή η θρησκευτική ενότητα να μην υπόκειται επίσημα στον νόμο 2662 για τη μετονομασία:

«Η συμμετοχή θρησκευτικής οργάνωσης (σωματείου) στη θρησκευτική οργάνωση (σύλλογο), που ορίζεται στο μέρος έβδομο του παρόντος άρθρου, καθορίζεται με την παρουσία ενός από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1). Στο καταστατικό (κανονισμό) μιας θρησκευτικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, περιέχονται οδηγίες για την ένταξη στη δομή μιας θρησκευτικής οργάνωσης (συλλόγου), το διοικητικό κέντρο (διεύθυνση) της οποίας βρίσκεται εκτός της Ουκρανίας.

2). Στο καταστατικό (κανονισμό) μιας ξένης θρησκευτικής οργάνωσης (συλλόγου), το διοικητικό κέντρο (διοίκηση) της οποίας βρίσκεται εκτός Ουκρανίας, σε κράτος, που αναγνωρίζεται από το νόμο, ότι διεξήγαγε στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας ή/και προσωρινά κατεχόμενο τμήμα της Ουκρανίας, περιέχονται οδηγίες για τη συμμετοχή σε μια θρησκευτική οργάνωση (σύλλογο), που δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Ουκρανίας καθώς και για το δικαίωμα των θεσμικών οργάνων διοίκησης της εν λόγω ξένης θρησκευτικής οργάνωσης (σύλλογο) να λαμβάνουν αποφάσεις για κανονικά και οργανωτικά ζητήματα, τα οποία είναι δεσμευτικά για θρησκευτικές οργανώσεις (ενώσεις), που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Ουκρανίας·

3). Στο καταστατικό (κανονισμό) μιας θρησκευτικής οργάνωσης (συλλόγου), το διοικητικό κέντρο (διοίκηση) της οποίας βρίσκεται εκτός της Ουκρανίας, σε κράτος, που αναγνωρίζεται από τον νόμο, ότι διεξήγαγε στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας ή/και κατέλαβε προσωρινά τμήμα του εδάφους της Ουκρανίας, προβλέπεται υποχρεωτική συμπερίληψη των επικεφαλής (εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων) μιας θρησκευτικής οργάνωσης (σωματείου), που δραστηριοποιείται στην επικράτεια της Ουκρανίας στα θεσμικά όργανα διοίκησης της εν λόγω ξένης θρησκευτικής οργάνωσης (συλλόγου) με υπερισχύουσα ψήφο.»

Για τον λόγο αυτό, μπορεί να διαγραφεί η αναφορά της συμπερίληψης στη ΡΟΕ και ο Μητροπολίτης Ονούφριος μπορεί να ανακοινώσει, ότι δεν θα παίρνει μέρος στη Σύνοδο της ΡΟΕ (παρεμπιπτόντως, ο Κύριλλος Gundyaev συγκάλεσε σήμερα τη συνεδρίαση της και είναι ενδιαφέρον, πώς θα παρουσιαστεί ο λόγος απουσίας δύο ιεραρχών από την Ουκρανία) .

Αν, όμως, περιοριστούν σε τέτοιες αποφάσεις, θα είναι απλώς μια ακόμη προσπάθεια να καλύψουν το παλιό περιεχόμενο με μια νέα μορφή.

Θα περιμένουμε σχετικές αποφάσεις και έγγραφα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ