ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε το Σάββατο 21 Μαΐου η 80ή τελετή απονομής των πτυχίων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης στο κλειστό γυμναστήριο Pappas Auditorium, της Σχολής.
Ηταν η πρώτη τελετή αποφοίτησης με αυτοπρόσωπη παρουσία, καθότι πέρυσι έγινε εξ’ αποστάσεως και πρόπερσι δεν έγινε διόλου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Της τελετής προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος και Πίτσμπουργκ Σάββας, ο Επίσκοπος Γούστερ και Νέας Αγγλίας Ιωάννης της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Αμερικής και οι βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου, Αμισού Ιωακείμ και Ναζιανζού Αθηναγόρας. Παρευρέθηκαν επίσης οι πρωτοσύγκελοι της Αρχιεπισκοπής Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Βίλλης και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Οικονομίδης, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή με το πτυχίο Μάστερ Θεολογίας (Master of Theology).
Αποφοίτησαν δώδεκα φοιτητές και φοιτήτριες από το Ελληνικό Κολέγιο με το δίπλωμα Μπάτσελορ των Τεχνών ή αλλιώς Bachelor of Arts. Ομιλητής ήταν ο αριστεύσας George J. O’Donnell.
Από τη Θεολογική Σχολή αποφοίτησαν επίσης δώδεκα με το δίπλωμα Master of Divinity το οποίο είναι ιερατικής κατευθύνσεως και απονέμεται στους μελλοντικούς ιερείς. Ανάμεσά τους έλαβε το δίπλωμα Master of Divinity και μία κοπέλα, η Σοφία Πέτρου.
Ομιλητής ήταν ο αριστεύσας Νικόλαος Ηλιάδης, ο οποίος ήταν η έκπληξη της τελετής διότι όλοι, πλην του γενικού προξένου Στράτου Ευθυμίου, είχαν μιλήσει μόνο στην Αγγλική, ενώ ο κ. Ηλιάδης μίλησε πρώτα στην Ελληνική και κατόπιν στην Αγγλική.
Ο κ. Ηλιάδης στην ομιλία του είπε τα εξής: «Με την βοήθειαν του Θεού, εφθάσαμεν όλοι εις αυτήν την υπέροχη στιγμήν της αποφοιτήσεώς μας. Επεράσαμεν πολλά, όλα τα χρόνια που επεράσαμεν εδώ θα είναι αλησμόνητα. Εδώ εγνωρίσαμεν πολλά πρόσωπα, τα οποία μας εβοήθησαν να προοδεύσωμεν ακαδημαϊκώς και να ωριμάσωμεν πνευματικώς.
Εις το μέλλον, όπου και να ευρισκώμεθα, θα πρέπει να σκεπτώμεθα, να προσευχώμεθα, και να υποστηρίζωμεν την Σχολήν μας. Αυτή η Ιερά Σχολή, έχει ιδιαιτέραν σημασίαν διά το μέλλον της Εκκλησίας μας εις την Αμερικήν. Θα μας υπενθυμίζη πάντοτε την ιδιαιτερότητά μας, ότι είμεθα όχι μόνον Αμερικανοί, αλλά και Ελληνορθόδοξοι. Να μην ξεχάσωμεν την αθάνατη Ελληνικήν γλώσσαν, με την οποία επικράτησαν και εξηπλώθησαν επί είκοσι αιώνας οι Λόγοι του Χριστού, τα δόγματα του Χριστιανισμού, η διδασκαλία των Πατέρων, και αι παραδώσεις της Εκκλησίας μας. Εμείς ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και ιδιαιτέρως ως απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής, έχουμε την ευθύνην να διατηρήσωμεν και να διαδώσωμεν αυτήν την κληρονομίαν, όχι μόνον εις τους απογόνους μας, αλλά και εις όλον τον κόσμον. Τούτο μας υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος εις την Προς Θεσσαλονικείς Β΄ Επιστολή ‘Αρα ούν, αδελφοί, στήκετε, και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε’.
Αγαπητοί μου συμμαθηταί, εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου να μας συνοδεύη και να μας σκέπη πάντοτε η δύναμις του Τιμίου Σταυρού. Και Εις Ανώτερα».
Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής: «Είναι η τελευταία φορά που σας απευθύνομαι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη φιλόξενη Βοστώνη, την Αθήνα της Αμερικής.
Η Βοστώνη είναι ένα μοναδικό κέντρο ακαδημαϊκού διαλόγου, έρευνας, καινοτομίας, επιστήμης, θρησκευτικού πλουραλισμού, ανοχής και ελευθερίας. Είναι η πόλη όπου ξεκίνησε ο αγώνας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας εμπνευσμένος από τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Είναι η πόλη που επιλέχθηκε να είναι η καρδιά της θεολογικής εκπαίδευσης των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την προετοιμασία για το ποιμαντικό και ιεραποστολικό τους έργο.
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη, έχει ιστορικούς δεσμούς φιλίας και άριστες σχέσεις με τη σύμμαχο χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και είναι ευλογία ότι έχει εδώ στην Αμερική μια ισχυρή Ομογένεια που διακρίνεται σε όλους τους τομείς του επιστητού.
Ομογενείς που είστε Αμερικανοί πολίτες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι με συνείδηση της ελληνικής εθνικής σας καταγωγής και της ιδιαίτερης πολιτιστικής σας ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που σφυρηλατήθηκε στο πέρασμα των αιώνων από την Αρχαία Ελλάδα ως το Βυζάντιο.
Και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους -αρχιερείς-ιερείς, καθηγητές, υποστηρικτές της Σχολής, γονείς και μαθητές, γιατί αγωνίζεστε για τη διατήρηση των αξιών, των παραδόσεων, και της ελληνικής γλώσσας. Χάρη στην πίστη σας μείνατε κοντά στις ελληνορθόδοξες παραδόσεις.
Ο ρόλος, αγαπητοί φίλοι, της Θεολογικής Σχολής και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ήταν ανέκαθεν αυτός της γέφυρας μεταξύ Αμερικής και Ελλάδος, και γέφυρας μεταξύ Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Αμερική. Για αυτό χρήζουν στήριξης από όλους, οι προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου, του Προέδρου και των Εφόρων της Σχολής για την αναδιοργάνωσή της και την προσέλκυση χορηγιών. Οπως επίσης είναι σημαντικές οι προσπάθειες των ιερέων, και του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού της Σχολής. Και ας είναι αιωνία η μνήμη του αείμνηστου πατέρα Αντώνιου Παπαθανασίου, ενός ιερέα που υπηρέτησε πιστά τη Σχολή και τους φοιτητές της και ο οποίος μας άφησε, δυστυχώς, πρόωρα πριν από μερικούς μήνες».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μίλησε σε αμφότερες τις γλώσσες. Στην ομιλία του στην Ελληνική στο τέλος της τελετής, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής: «Η Θεολογία δεν είναι γνώσεις, δεν είναι κάτι που μαθαίνει κανείς, αλλά είναι εμπειρία, ειδικά η Ορθόδοξη Θεολογία είναι λειτουργική ζωή, είναι προσευχή στο ναό, είναι βίωμα, είναι ζωή».
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους αποφοιτήσαντες είπε: «Εχετε το μεγάλο προνόμιο και την μεγάλη τιμή να είσθε απόφοιτοι της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής. Και δεν το λέγω από εθνικιστική διάθεση, το λέγω με το ίδιο πνεύμα που το ανέφερε και ο κ. Ηλιάδης, δηλαδή το ελληνικό πνεύμα, η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός ο πολιτισμός και αυτή η κουλτούρα και η γλώσσα που παρέδωσαν την πίστη του Χριστού, τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, τα λειτουργικά κείμενα, την Θεολογία όπως την διατύπωσαν οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας».
Σημειώνεται ότι το πτυχίο Θεολογικών Σπουδών (Master of Theological Studies) απονεμήθηκε σε έξι άνδρες και γυναίκες ανάμεσά τους και στην ιατρό Ιωάννα Πόπα.
Επίσης, το πτυχίο Μάστερ Θεολογίας (Master of Theology) απονεμήθηκε σε πέντε άρρενες και θήλεις. Το Πιστοποιητικό εκμάθησης της Βυζαντινής Μουσικής σε έξι και το Πιστοποιητικό για Νεολαία και ηγετική διακονία σε έξι άρρενες και θήλεις.
Επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα Ανθρωπιστικών Σπουδών απονεμήθηκε στην Πωλέτ Πούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 και το Επίτιμο Διδακτορικό Θεολογίας στον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου, Εκτελεστικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Διεθνούς Ορθοδόξου Χριστιανής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης IOCC. Ο κ. Τριανταφύλλου δεν μπόρεσε να παραστεί προσωπικώς και το δίπλωμα παρέλαβε εκ μέρους του ο π. Ηλίας Βίλλης.
Η Πωλέτ Πούλου στην ομιλία της, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε απευθυνόμενη στους αποφοιτήσαντες είπε, πως «ως φοιτητές είχατε την μοναδική ευκαιρία να μάθετε την ελληνική γλώσσα και την εμπειρία της ελληνικής κουλτούρας. Σας προτρέπω να αποθησαυρίσετε και διασώσετε την γλώσσα και την κληρονομιά η οποία σας δόθηκε από τους αγαπητούς σας γονείς και προγόνους».
Χαιρετισμούς και μηνύματα απηύθυναν ο πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης, ο αντιπρόεδρος της Εφορείας π. Ιωάννης Μαγουλιάς, η Jeanne Rangles εκπρόσωπος της Εθνικής Φιλοπτώχου, ο Δημήτριος Λογοθέτης πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 η Ντιαγιάνα Δημητρούλια αντιπρόεδρος των Ακαδημαϊκών Θεμάτων της Σχολής, ο αναπληρωτής κοσμήτωρ του Ελληνικού Κολεγίου Τιμόθεος Πατίτσας και ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής π. Γεώργιος Παρσένιος. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς και ο πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης Δημήτρης Ματθαίος.
Η χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση του π. Ρωμανού Καράνου έψαλε το «Χριστός Ανέστη» και τους Εθνικούς ύμνους, ενώ η υψίφωνος Δέσποινα Δασσούρα τραγούδησε το άσμα «Climb Every Mountain».
Στην τελετή παρευρέθηκαν περί τα τριακόσια άτομα, ανάμεσα στα οποία γονείς, συγγενείς και φίλοι των αποφοιτησάντων και επίσης μερικοί ιερείς.
Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού Ορθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Μετά το πέρας της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη στον «Εθνικό Κήρυκα» στις εξής δηλώσεις: «Αισθάνομαι υπερήφανος διότι με συγκίνησε ιδιαίτερα το παράδειγμα του ομιλητή (valedictorian) του κ. Ηλιάδη ο οποίος είναι πραγματικά αυτό που θα ήθελα στο μέλλον να πετύχουμε να είναι όλοι σαν τον κ. Ηλιάδη δίγλωσσοι, ευσεβείς και λαμπροί νέοι».
Στην ερώτηση «έχετε τρία χρόνια εδώ, πού θα πάει η Σχολή από εδώ και πέρα;», ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Από το καλό στο καλύτερο, τώρα που τελείωσε η πανδημία και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να κάνουμε οράματα και να πραγματοποιήσουμε αυτά που έχουμε σαν σχέδια. Να αποκαταστήσουμε την ελληνική γλώσσα όπως της αξίζει, τον σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό, στην Ορθόδοξη πνευματικότητα, τη σωστή τέλεση των Ακολουθιών στο παρεκκλήσι, να μάθουμε την τέλεση των ιερών μυστηρίων κατά την Πατριαρχική Τάξιν και κατά τα άλλα νομίζω ότι το μέλλον είναι αισιόδοξο».