13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Λόγος Άρχοντος Παντελεήμονος Βίγκα κατά την Πατριαρχική Χοροστασία στο Βλαχ-Σαράι

Λόγος εκφωνηθείς υπό του Εντιμολ. κ. Παντελεήμονος Βίγκα, Άρχοντος Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. και Προέδρου της Επιτροπής Ι.Ν. Παναγίας Παραμυθίας Βλαχ-Σαράι, κατά την πατριαρχική χοροστασία εν Βλαχ-Σαράι

(Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022)

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Εντιμότατε Πρόξενε της Ελλάδας,

Σεβαστοί πατέρες,

Αγαπητοί προσκυνητές,

Καλώς ήρθατε στην Παναγία Παραμυθία, στο γνωστό σε όλες κι όλους μας ως Βλαχ-Σαράι, σε αυτόν τον Ιερό Ναό, όπου μέσα στα ερειπωμένα τείχη του διατηρείται η μνήμη, ομολογεί η ιστορία, ακούγεται η ανάσα της Ρωμιοσύνης, η οποία αναζητεί αναγεννητικές δυνάμεις για την αποκατάσταση των χαμένων χρόνων και ανάπτυξής της.

Ο ιστορικός αυτός χώρος, η παρουσία του οποίου παραπέμπει στον 16ο αιώνα, είναι ένας πολύτιμος κρίκος της αλυσίδας της οικουμενικής αποστολής του Γένους μας. Παραμένει κλειστός, ανενεργός από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, εξαιτίας μίας πυρκαγιάς που τον αποτέφρωσε, αλλά κι εξαιτίας της δημογραφικής συρρίκνωσης κι αποδυνάμωσης της κοινοτικής μας συνοχής το Βλαχ-Σαράι παραμένει σιωπηλό.

Εδώ κι αρκετά χρόνια, προσπαθήσαμε και συγκεντρώσαμε στοιχεία, πληροφορίες, αρχειακό υλικό, που κατοχύρωναν τον τίτλο ιδιοκτησίας μας. Εγκρίθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια, έγιναν ανασκαφές για τον εντοπισμό των θεμελίων των πέριξ του ναού κτισμάτων, αγοράστηκε το μόνο κειμήλιο που διασώζεται, η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, εκπονήθηκαν επιστημονικές μελέτες, διοργανώθηκαν συζητήσεις κι εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης, αναζητήθηκαν οικονομικοί πόροι, συνεργαστήκαμε με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Özyeğin, καθώς και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τον Δήμο Φάτιχ.

Θα επιθυμούσαμε, Παναγιώτατε, να σας φιλοξενούσαμε σήμερα στα εγκαίνια και θυρανοίξια της Παναγίας, αλλά δεν έφτασε ακόμα το πλήρωμα του χρόνου. Δεν μας απογοητεύει η καθυστέρηση, δεν μας φοβίζει ο κόπος, δεν μας κάμπτει το μέγεθος του εγχειρήματος. Είμαστε μία κοινότητα που ζούμε αγκαλιά με την ιστορία. Αισθανόμαστε βαθειά μέσα μας την ευθύνη της συνέχειας. Μέσα σε αυτόν τον τρόπο θεώρησης της ζωής διαμορφωθήκαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να τον κληροδοτήσουμε στις επερχόμενες γενιές.

Αυτός ο ναός ο μικρός, ο μέγας, είναι μεστός εκκλησιαστικών και ιστορικών συμβάντων. Περιβάλλεται από την προστασία της Θεοτόκου, νοερά αντηχούν οι βυζαντινές ψαλμωδίες, ψηλαφούμε τα ίχνη που άφησαν Οικουμενικοί Πατριάρχες και Πατέρες της Εκκλησίας, αφουγκαζόμαστε τις προσευχές και τις δεήσεις ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας και απλών πιστών της Ρωμιοσύνης. Αυτό είναι το Βλαχ-Σαράι, που βρίσκεται σε μια γειτονιά όπου συνυπάρχει με το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας· το Μετόχι του Παναγίου Τάφου· το Σιναϊτικό Μετόχι· τον Παρθενώνα της Παιδείας μας, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή· αλλά και τη Βλαχέρνα, την Παναγία τη Μουχλιώτισσα, τον Άγιο Στέφανο, τα βυζαντινά μνημεία. Όλα αυτά συνθέτουν το περιβάλλον μας και συναποτελούν στοιχεία, σταθμούς και θεσμούς του Ελληνισμού.

Εύχομαι, Παναγιώτατε, η σημερινή σας υψηλή παρουσία και συμπροσευχή όλων μας να εισακουστεί από τον Πανάγαθο Θεό και να μας δοθεί η δυνατότητα της εκπλήρωσης αυτού του οράματος, ώστε η Παναγία Παραμυθία να έχει και πάλι το δικό της θυσιαστήριο και να συνεχίσει την πορεία της στην ιστορία του Γένους και της Εκκλησίας ως σύμβολο ενότητας των ορθόδοξων κοινοτήτων της Πόλης, ως μία εστία που αγκαλιάζει κι ενώνει όλους τους ανθρώπους αλλά κυρίως εμπνέει τους νέους.

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στην οικογένεια του κ. Θανάση Λασκαρίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, χωρίς την οποία δεν θα είχε προχωρήσει κανένα έργο έως σήμερα.

Τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, που μας εμψύχωνε και μας είχε πάντοτε στις προσευχές του.

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος κ. Νεκτάριο, Επίτροπο του Παναγίου Τάφου στην Πόλη μας, για την αμέριστη συνεργασία και προθυμία του να μας διαφωτίσει με στοιχεία και γνώσεις περί της ιστορίας της όμορής του κοινότητας, καθώς επίσης και για την ιερά εικόνα που αφιέρωσε για να κοσμεί τον μελλοντικό ναό και να χαρίζει ευλογία στους πιστούς.

Τον συντοπίτη και φίλο, κ. Συμεών Σολταρίδη, για τη στενή συνεργασία του να γράψουμε πέντε κείμενα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, τα οποία στο σύνολό τους αναφέρουν την ιστορία, τις προσωπικές μαρτυρίες και τους σκοπούς και στόχους που δρομολογήσαμε.

Τον Δήμο Φάτιχ για τη φιλότιμη συνεργασία του ανταποκρινόμενος συχνά στις παρακλήσεις μας για καθαρισμό, και τον κ. Bekir Oğuz, που συντονίζει αυτόν τον διάλογο.

Τους φίλους δημοσιογράφους Α. Βικέτο, Π. Ανδριόπουλο, Γ. Κεσίσογλου και Mıgırdiç Arzivyan, οι οποίοι από τα μέσα τους ανεδείκνυαν με την αρθογραφία τους τα προβλήματα που υπήρχαν αλλά κυρίως το έργο που επιτελείται εδώ.

Τον εκλεκτό επιστήμονα καρδιοχειρουργό και πλέον φίλο καθηγητή Δημ. Ηλιόπουλο και τη σύζυγό του Λουκία, που μόλις διάβασαν τις συνεντεύξεις μας προθυμοποιήθηκαν με ευλάβεια να προσφέρουν τη δωρεά για την φιλοτέχνηση της εφεστίου εικόνας, την οποία παρήγγειλαν από αγιορείτη αγιογράφο. Τους ευχαριστούμε για τη χριστιανική τους αγάπη και γενναιοδωρία.

Τέλος, τους καθηγητές Alessandro Camiz, Zeynep Ceynanlı, Bora Sefer, Ηλία Σαραντόπουλο, Georgio Verdiani από το Πανεπιστήμιο Özyeğin, με τους οποίους εδώ και δύο χρόνια συνεργαζόμαστε στενά σε ακαδημαϊκό επίπεδο και με την παρουσία τους μας εμπνέουν, μας στηρίζουν, μεταλαμπαδεύουν την ιστορία αλλά και την αρχιτεκτονική στους φοιτητές τους. Πραγματοποιούνται μαθήματα, μας δίνουν ευκαιρίες να τους ξεναγήσουμε διαδικτυακά στους χώρους μας και να αναπτύξουμε από κοινού προγράμματα εκπαιδευτικά αλλά και να αποταθούμε στο American Ambassadors Fund, για να κάνουμε τουλάχιστον τη στέγη και να προστατεύσουμε ό,τι έχει αντέξει έως σήμερα. Αναπτύξαμε προγράμματα ώστε, μελλοντικά, τα πέριξ του ναού οικήματα να διαμορφωθούν ως πολυχώρος για τους νέους της περιοχής.

Ας αγκαλιάσουμε όλες κι όλοι μαζί, λοιπόν, την τιμή της μνήμης της Παναγίας μας και να την αναστηλώσουμε όπως της αρμόζει.

Ευχαριστώ για την παρουσία όλων στη σημερινή συμπροσευχή και σας εύχομαι, Παναγιώτατε Δέσποτα, πολλά τα έτη σας!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ