16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Για τέταρτη φορά παρασκευή Αγίου Μύρου

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Χριστός Ανέστη!

Η φετινή Μεγαλοβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από την Μεγάλη Δευτέρα έως και την Μεγάλη Πέμπτη έγινε παρασκευή Αγίου Μύρου. Από μόνο του το γεγονός της παρασκευής του Αγίου Μύρου είναι ιερό, σημαντικό και ιστορικό. Φέτος ήρθε να νοηματοδοτήσει και να τονίσει την διαφορετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών λόγω των θλιβερών γεγονότων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται από 57 διαφορετικά αρωματικά υλικά με τα οποία προμηθεύουν οι ανά την υφήλιο Ορθόδοξες Εκκλησίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο σύμβολο και απόδειξη της πανορθοδόξου ενώσεως. Την στιγμή δηλαδή κατά την οποία κάποιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υποστηρίζουν και στην ουσία δίδουν συγχωροχάρτι στον πρόεδρο Πούτιν όπως οι Σέρβοι, και κάποιοι άλλοι όπως η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας επευλογεί το αιματοκύλισμα που υφίσταται ο ουκρανικός λαός από τον ίδιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εργάζεται και φροντίζει για την πανορθόδοξη ενότητα και την φροντίδα του αυτή την εκφράζει και με την παρασκευή του Αγίου Μύρου διά του οποίου μεταφέρεται με διάφορους τρόπους, όπως το μυστήριο του Χρίσματος, τα ιερά εγκαίνια κ.α. «η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος» στους πιστούς, δίδοντας έτσι ξεχωριστό νόημα και μεταφέροντας άξια το λαμπρό ουράνιο μήνυμα της ουράνιας ειρήνης και της θεϊκής αγάπης στην ιδιαιτέρως ταραγμένη εποχή μας, όπου ολόκληρη η ανθρωπότητα και επομένως και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι κοπιώντες και πεφορτισμένοι από την αλληλουχία των δυσάρεστων καταστάσεων των τελευταίων αρκετών ετών.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατακτά άλλη μια πρωτιά στην υπερτριακονταετή Πατριαρχία του εφόσον είναι ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης επί της Πατριαρχίας του οποίου παρασκευάστηκε τέταρτη φορά Άγιο Μύρο με απόσταση δεκαετίας την κάθε φορά, με αρχή το έτος 1992 και εν συνεχεία το 2002, το 2012 και φέτος 2022. Είναι εκείνος που πρώτος πιστεύει και φροντίζει να μεταλαμπαδεύει με λόγια και με έργα σε όλους πως ο Χριστός είναι μαζί μας και θα παραμείνει μαζί μας κάτι για το οποίο ο ίδιος με την θεϊκή, την αγαπητή και γλυκύτατη φωνή του μας διαβεβαιώνει, όπως αναφέρεται στο τροπάριο του αναστάσιμου κανόνα: «Ω θείας! ω φίλης! ω γλυκυτάτης σου φωνής! Μεθ’ ημών αψευδώς γαρ, επηγγείλω έσεσθαι μέχρι τερμάτων αιώνος Χριστέ…».

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ο σταθερός του βραχίονας με τον οποίο βαστάζει τον οίακα  της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνάδει με τον ένδοξο χαρακτήρα της και την σταυροαναστάσιμη πορεία της, γι’ αυτό και ο Θεός ευλογεί την Πατριαρχία του με μακροημέρευση. Οι αποφάσεις του και οι ενέργειές του κατά την διάρκεια του χρόνου τον δικαιώνουν. Μπορούμε να φανταστούμε πόσο εγκαταλελειμμένοι και απορφανισμένοι θα αισθάνονταν οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί, αν είχαν αφεθεί μόνοι τους χωρίς ελπίδα υπό την σκέπη μιας Εκκλησίας η οποία δυστυχώς αγκαλιάζει και συμπορεύεται με τον θύτη τους;

Δεν αποτελεί ορόσημο μόνον η τετράκις παρασκευή του Αγίου Μύρου από τον ίδιο αλλά ολόκληρη η τετιμημένη Πατριαρχία του.

Είχε επομένως λόγο σοβαρό και ιερό ο Οικουμενικός Πατριάρχης να είναι συγκινημένος κατά την έναρξη της παρασκευής του Αγίου Μύρου. Εξίσου λόγο σοβαρό και ιερό έχουμε κι εμείς, αν πραγματικά νοιαζόμαστε για την Μητέρα Εκκλησία να προσευχόμαστε για να διατηρεί ο Αναστάς Κύριος εν υγεία κραταιά, εν δυνάμει πολλή και υπομονή ιώβειο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον στοργικό πνευματικό μας Πατέρα.

«Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου απαρχήν, και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον, τον μόνον ευλογητόν των Πατέρων, Θεόν και υπερένδοξον» και συνάμα τον ευχαριστούμε για τον Πατριάρχη που μας έχει δωρίσει.

Αληθώς Ανέστη!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ