15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο πολεμοχαρής μοναχός της Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Διαβάζουμε στο voria.gr ρεπορτάζ της Μαρίας Ριτζαλέου

Μικροένταση στη λιτανεία του Άξιον Εστί. Ο αντιπρόσωπος της Μονής Παντελεήμονος δεν μνημόνευσε στη δέηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η άρνηση του αντιπροσώπου της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος, π. Μακάριου, να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σκίασε το πανηγυρικό κλίμα της λιτανείας της εικόνας του Άξιον Εστί τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία.

Η λιτανεία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από τον Ναό του Πρωτάτου και η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί πέρασε από μεγάλο αριθμό αντιπροσωπειών των Μονών στις Καρυές.

Στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος, που ήταν το τελευταίο στη σειρά, την εικόνα υποδέχτηκε ο επικεφαλής του, π. Μακάριος, ο οποίος στη δέηση που έκανε αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ακολούθησε μικροένταση και φωνές διαμαρτυρίας από τους μοναχούς που ήταν στη λιτανεία, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο περιστατικό, το οποίο πάντως αναμένεται να συζητηθεί στη Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Σύμφωνα με το τυπικό, σε κάθε αντιπροσωπείο ο αντιπρόσωπος υποδέχεται τις εικόνες της λιτανείας και τελεί δέηση, στην οποία μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ηγούμενο της εκάστοτε Μονής.

Κύκλοι του Αγίου Όρους σημείωναν στη Voria.gr πως ο π. Μακάριος είναι ένας μετριοπαθής μοναχός, εξαιρετικά καλλιεργημένος και φιλέλληνας, με ουκρανική καταγωγή και ρωσική συνείδηση. Είναι χαρακτηριστικό πως όσο βρισκόταν στη Μονή Παντελεήμονος είχε καθιερώσει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα λειτουργία στα ελληνικά και είχε βοηθήσει ώστε να υπάρχει δάσκαλος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Μοναχοί που μπήκαν στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος είδαν μια μεγάλη σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας των Ρομανόφ (ήταν η σημαία της Αυτοκρατορίας από το 1858 ως το 1896) με μαύρο, κίτρινο και λευκό χρώμα που έγραφε πάνω της Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός και κάποιοι από αυτούς δυσανασχέτησαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ιερά Κοινότητα δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερη έκταση στο θέμα, ζητείται ήδη να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ υπάρχουν αρκετοί αντιπρόσωποι Μονών που απαίτησαν να ενημερωθεί επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του φορτισμένου κλίματος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναγνωρίσει από τον Οκτώβριο του 2018 την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η απόφαση εξόργισε τη Ρωσία και το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και έπαψε να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο”.

Το θέμα, όμως, δεν είναι πια η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η πρωτοφανής καταστροφή της που συντελείται από τους Ρώσους.

Ο αντιπρόσωπος της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος διέπραξε τεράστιο λάθος και η Μονή θα πρέπει να ζητήσει επισήμως και δημοσίως συγγνώμη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η μη μνημόνευση αυτή την στιγμή του Οικουμενικού Πατριάρχου από την συγκεκριμένη Μονή ισοσυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, θα πρέπει να υποχρεωθεί η Μονή – αφού δεν το καταλαβαίνει από μόνη της – να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εδώ και τώρα.

Τι μοναχοί είναι αυτοί που δεν καταδικάζουν την επίθεση μιας υπερδύναμης σε μια ασθενέστερη και μάλιστα ομόδοξη χώρα;

Όσοι δεν πράξουν τα παραπάνω να απελαθούν.

Γνωρίζω την μακροθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχου και γι’ αυτό προσβλέπω στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θα πράξει – πιστεύω – τα δέοντα όταν διαπιστώσει ότι οι μοναχοί της Μονής Παντελεήμονος δρουν εναντίον της εθνικής ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή άλλη μη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχου από μοναχούς της “ρωσικής” Μονής Αγίου Παντελεήμονος.

Πληροφορίες που φτάνουν στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ αναφέρουν ότι δεν είναι ακριβές το περί μη μνημονεύσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου, αφού οι διάκονοι που ήσαν στην λιτανεία μνημόνευσαν κανονικά.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε, με βάση το ρεπορτάζ του voria.gr.

Η ύπαρξη, πάντως, της σημαίας του “Ρωσικού Ορθόδοξου Στρατού” στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος είναι άκρως προβληματική υπόθεση.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ