20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Επιτάφιος στη Μελβούρνη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα χαρμολύπης για όλους τους Χριστιανούς, το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Αυστραλίας βίωσε την κορύφωση του Θείου Δράματος με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης.

Στην «ελληνοπρεπέστατη» Μελβούρνη, επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της ημέρας αποτέλεσαν οι Ιεροί Ναοί Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο προάστιο Thomastown, και Αγίων Αναργύρων, στο Oakleigh, όπου τελέστηκαν οι Ιερές Ακολουθίες της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου Θρήνου αντίστοιχα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Σε αμφότερες τις εκκλησίες συνέρρευσαν χιλιάδες πιστών, οι οποίοι προσκύνησαν με ευλάβεια τον Εσταυρωμένο και στη συνέχεια τον Επιτάφιο, ενώ συνέψαλαν, έμπλεοι συγκίνησης, τα Εγκώμια και τα Αναστάσιμα Ευλογητάρια.

Τη συγκίνηση όλων επέτεινε η παρουσία του αγήματος των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, το οποίο συνόδευσε τον Επιτάφιο κατά την περιφορά του στο Oakleigh.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Ιερού Επιταφίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος  ευχαρίστησε όλους τους πιστούς που προσήλθαν στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και τους απηύθυνε πατρικές ευχές για καλή Ανάσταση. Ειδικώς μνημόνευσε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τους Αρχιερείς Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, την ομοσπονδιακή Βουλευτή, κ. Gladys Liu, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, κ. Scott Morrison, τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης στην Πολιτεία της Βικτώριας, κ. Matthew Guy, ο οποίος είναι Ορθόδοξος Χριστιανός με καταγωγή από την Ουκρανία, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον Πρόεδρο της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιο Τσουρδαλάκη, τον Πρόεδρο της Ενορίας Αγιών Αναργύρων κ. Χρήστο Δαματόπουλο, καθώς και τους παριστάμενους Αξιωματικούς από την Ελλάδα, οι οποίοι συνόδευαν το άγημα των Ευζώνων.

Εκ μέρους της Ενορίας – Κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος, π. Γεώργιος Αδαμάκης, προσέφερε ένα ιδιαίτερο δώρο στον Σεβασμιώτατο, ως ευχαριστία για το γεγονός πως για πρώτη φορά οι Ομογενείς της Μελβούρνης βίωσαν την κορύφωση του Θείου Δράματος μαζί με τον Ποιμενάρχη τους. Το δώρο που δέχθηκε με συγκίνηση ο Αρχιεπίσκοπος, ήταν ένας ξεχωριστός πίνακας, εμπνευσμένος από τα Άγια Πάθη του Κυρίου, τον οποίο φιλοτέχνησε ο Αβορίγινας καλλιτέχνης από την Κουινσλάνδη, κ. John Dunn. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης ήταν παρών στην εκκλησία και δέχθηκε τις προσωπικές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου.

Νωρίτερα, κατά την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Thomastown, ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον Εσπερινό, στο τέλος του οποίου απηύθυνε λίγες σκέψεις του στο εκκλησίασμα, εστιάζοντας καταρχάς στην εκούσια πορεία του Χριστού προς τον Σταυρό και τον Άδη, δια της οποίας, όπως επισήμανε, μας διδάσκει να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση στη ζωή μας και να μάθουμε να νικούμε τον θάνατο. Παραπέμποντας στα γεγονότα που μάς παρουσιάζουν τα Ευαγγέλια τη Μεγάλη Παρασκευή, τόνισε την ανάγκη να φιλοσοφήσουμε τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο και να αναλογιστούμε ότι κανείς μας δε θα αποφύγει τη διαδικασία του θανάτου.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι κι εμείς θα πεθάνουμε», παρατήρησε, εκτιμώντας ότι η εμπέδωση τούτου δύναται να βοηθήσει τον άνθρωπο να προοδεύσει πνευματικά. Καταθέτοντας ενώπιον των πιστών το υποθετικό γεγονός ότι «έρχεται ένας άγγελος από τον ουρανό και μας λέει ότι έχουμε ακόμα μόνο μία ημέρα ζωής», εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «τότε, το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολήσει, θα είναι οι καταθέσεις, τα σπίτια, τα υλικά αγαθά ή άλλα πράγματα τα οποία έχουμε κατορθώσει, έχουμε κατευθύνει ή έχουμε προγραμματίσει σε αυτή τη ζωή». «Είμαι σίγουρος ότι τότε θα δούμε τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο και από μια διαφορετική σκοπιά», συμπλήρωσε, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα να προτάσσει τα πνευματικά αγαθά έναντι υλικών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον π. Γεώργιο Φράγκο για το έργο του στην Ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπως και τον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Νορθ-Κόουτ, Θεοφιλέστατο κ. Ευμένιο.

Φωτογραφίες: Νίκος Μπουρδανιώτης

Την αποστολή των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς υποδέχθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας – Περιφέρεια Μελβούρνης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, περιστοιχούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο.

Ο αρχηγός της αποστολής, Λοχαγός κ. Σταύρος Κουλούμπας, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή των μελών της Προεδρικής Φρουράς για την επίσκεψη, ενώ μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και του Ταγματάρχη κ. Βασιλείου Σακελαρόπουλου, ο οποίος λόγω αδιαθεσίας παρέμεινε στο ξενοδοχείο.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού καλωσόρισε τους Εύζωνες στη Μελβούρνη, τους ευχήθηκε καλή παραμονή και ακολούθως αναφέρθηκε στον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψής τους στην πέμπτη ήπειρο κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και του Ορθόδοξου Πάσχα, και κατά τους εορτασμούς της Ημέρας των ANZAC’s. Επίσης, τούς προσέφερε συλλεκτικά νομίσματα τα οποία εκδόθηκαν με αφορμή τους εορτασμούς στην Αυστραλία της Επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και γραμματόσημα από την Επετειακή Σειρά που εξέδωσαν τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ο Λοχαγός κ. Κουλούμπας, μαζί με τον Κρητικό Εύζωνα κ. Μιχαήλ Κουκιαδάκη, παρέδωσαν στον Αρχιεπίσκοπο ένα γνήσιο τσαρούχι, σε ανάμνηση της επίσκεψης.

Την ομάδα των Ευζώνων συνόδευε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Επετείου Βικτώριας κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ