18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκδηλώσεις και δράσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Επιστημονική Ημερίδα στην ΟΑΚ

«Χώρος και Πολιτισμός: Συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών) και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με τίτλο: «Χώρος και Πολιτισμός: Συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Ελένη Γαβρά, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε τη σημαντικότητα της συνεργασίας του ΠΑΜΑΚ με την ΟΑΚ, αλλά και τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, αφού το θέμα είναι επίκαιρο και υπηρετείται καθημερινά σε επιστημονικό επίπεδο από τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ευχαρίστησε για τη συνεργασία των Ιδρυμάτων καθώς και για την ευκαιρία να συζητηθεί αυτό το σημαντικό θέμα της συνύπαρξης των λαών στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα.   

Οι ομιλητές μέσα από τις παρουσιάσεις τους ανέλυσαν τη σημασία της συνύπαρξης, ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου προσπαθούν οι άνθρωποι, οι θρησκείες και οι πολιτισμοί να συνυπάρξουν αρμονικά στη νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως συνηθίζεται να την αποκαλούμε, αλλά και στην εποχή της πανδημίας και των πολέμων.

Οικολογικές δράσεις της ΟΑΚ

Χριστιανική Ηθική και Οικολογία

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Συνέδριο που διοργανώνει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών – Τμήμα Οικονομικής και Οικολογικής Δικαιοσύνης, με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 26-29 Οκτωβρίου 2022 και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παραπάνω Συνέδριο ως ομιλητές μπορούν να αναζητήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ECOTHEE 2022 https://6232051aaedaf.site123.me/ περισσότερες πληροφορίες καθώς και τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

***

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην ΟΑΚ «Άνθρωπος και Περιβάλλον»

Επίσης, άρχισαν οι εγγραφές για το ενδιαφέρον δωρεάν Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο, με τίτλο: «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον στην προοπτική μιας πράσινης οικουμένης», το οποίο θα υλοποιηθεί κατά το επιμορφωτικό έτος Σεπτέμβριος 2021 – Ιούλιος 2022, από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το παραπάνω μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα, διάρκειας 28 ωρών, δύνανται να παρακολουθήσουν κληρικοί, λαϊκοί και Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παραπάνω Πρόγραμμα μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της ΟΑΚ www.oac.gr την Αίτηση προς συμπλήρωση και αποστολή της στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Γραμματείας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (E-mail: [email protected]) ή στο τηλεμοιότυπο (Φαξ): 2824022060.

Πώς να μιλήσουμε για την πίστη στα παιδιά μέσα από το παιδικό βιβλίο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 η Διαδικτυακή Ημερίδα, που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, όπως έχει οριστεί η 2η ημέρα του Απρίλη και έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) το 1966, με τίτλο: «Πώς να μιλήσουμε για την πίστη στα παιδιά μέσα από το παιδικό βιβλίο».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ιωάννης Μοντογιαννάκης, Βιβλιοθηκονόμος και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ, διαβάζοντας το φετινό μήνυμα της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και πρόβαλε την αφίσα που έχει ως βασικό τίτλο «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα». Στη συνέχεια Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σχέση με το βιβλίο έχει διαταραχτεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι Νέες Τεχνολογίες έσπειραν τον ιό της ακραίας χρήσης των ψηφιακών μέσων. Επίσης, αναφέρθηκε στον Άγιο Σωφρόνιο του Essex τονίζοντας πως «η ψυχή του ανθρώπου από την παιδική του ηλικία μπορεί να προσδιορισθεί στη σχέση της με τον Θεό».

Η κα Αθηνά Ντάσιου Γιάννου, Θεολόγος – Συγγραφέας και Εκδότρια, πρώτη ομιλήτρια, μίλησε για την πορεία του Χριστιανικού Παιδιού Βιβλίου, τα μηνύματα και τις προοπτικές του, ενώ έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο χριστιανικό βιβλίο και στο χριστιανικό περιοδικό, υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε σπίτι, όμως –δυστυχώς- τα σπίτια πια δεν έχουν καν βιβλιοθήκες, ενώ οι Νέες Τεχνολογίες έχουν διαταράξει τις σχέσεις των παιδιών με το βιβλίο, θεωρώντας πώς όσο αλλάζει η εκπαίδευση και ο κόσμος τόσο αλλάζει και το θρησκευτικό βιβλίο. Ακολούθως, η κα Μαρία Κοκκίνου, Συγγραφέας και Εκδότρια, ανέπτυξε το θέμα: «Γράφοντας ένα βιβλίο για παιδιά: μπορούμε αλήθεια να ακούσουμε τα παιδιά μας;». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε μαζί με τα παιδιά και όχι απέναντί τους, να διαβάζουμε μαζί τους και να σκεφτόμαστε όπως αυτά προκειμένου να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν. Παρότρυνε δε τους γονείς να απευθύνονται στο συναίσθημα των παιδιών τους, τονίζοντας πως τα παιδία πρέπει να αγαπήσουν το βιβλίο και πως αν μάς βλέπουν να διαβάζουμε, θα κάνουν και αυτά το ίδιο. Τέλος, η κα Πέγκυ Φούρκα, Συγγραφέας – Εικονογράφος και Αγιογράφος, ανέλυσε τη σημασία της εικόνας στο ορθόδοξο χριστιανικό παιδικό βιβλίο. Τα βιβλία βοηθούν ώστε να καλλιεργείται η φιλαναγνωσία, αλλά και η οπτικοποιημένη σκέψη, ενώ επεσήμανε πως η εικονογράφηση είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθά τα παιδιά να επεξεργάζονται καλύτερα τα βιβλία. «Πρέπει να υπάρχει αγάπη από τον συγγραφέα και τον εικονογράφο και υπάρχει αλληλοσύνδεση μεταξύ τους για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα», εκφράζοντας την άποψη πως, όταν φτάνουν στο σπίτι τα βιβλία, θα πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά και να μην τα πιέζουμε να διαβάσουν. Στο τέλος έγινε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ