21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός και το Ζάππειο της Πόλης

In Memoriam

Κορνηλία Τσεβίκ – Mπαϊβερτιάν  

Φιλόλογος της Ζαππείου Σχολής

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός και η σχέση των Ζαππίδων και Ζαππαίων με το Συσσίτιο της Αγίας Τριάδος

Όπως είναι γνωστό, ο δίδυμος θεσμός «σχολείο- εκκλησία», μετά το Τανζιμάτ ενισχύθηκε, κυρίως όταν άρχισε η ανέγερση των σπουδαίων σχολικών μας κτιρίων που σήμερα αποτελούν ανεξίτηλη σφραγίδα της ιστορικής παρουσίας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορεί στις μέρες μας να έχουμε συρρικνωθεί, μπορεί να απειλούμαστε από διάφορους  παράγοντες που θέλουν να αμαυρώσουν τον ένδοξο πολιτισμό μας. Ωστόσο,  είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να υπάρχουμε και να δημιουργούμε…

Το Ζάππειο, με όσα μέσα διαθέτει, συνεχίζει να παράγει πολιτισμό και να μορφώνει παιδιά, υπό την προστασία της Αγίας Τριάδας και την ενίσχυση γενναιόδωρων ομογενών. Ένας εκ των οποίων ήταν μέχρι προχθές ο μακαριστός Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, επί δεκαετίες ολόκληρες Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Σταυροδρομίου.

Χαιρόμαστε την αίγλη και την ομορφιά του Ναού μας. Ανάβουμε το κερί μας καθημερινά και ξαποσταίνουμε στον φωτεινό αυλόγυρό της  που  χαρίζει παραδεισένια ατμόσφαιρα στους πιστούς. Τον χειμώνα ο περιποιημένος  χώρος με το χαρούμενο πρωτοχρονιάτικο έλατο. Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι ο ανθόσπαρτος αυλόγυρος. Όλα αυτά χαρίζουν, αν μη τι άλλο, γαλήνη, χαρά, θρησκευτική ευλάβεια και θαλπωρή. Όχι μονάχα σε μας τους Χριστιανούς, αλλά και σε κάθε επισκέπτη που έρχεται να βρει  θεϊκή προστασία και αγάπη…

Ως κοινωνοί όλης αυτής της ατμόσφαιρας που προσφέρει απλόχερα  η Αγία Τριάδα, κάθε μεσημέρι Ζαππίδες και Ζαππείς καταλήγουμε στο φιλόξενο «Συσσίτιό» μας, έπειτα από την κουραστική σχολική ημέρα, προκειμένου να απολαύσουμε με την συντροφιά των μαθητών μας το μεσημβρινό μας γεύμα. Και θα ΄λεγα, ότι όσο κι αν χρησιμοποιούμε ακόμη τον παλιό όρο Συσσίτιο , η φιλόξενη αυτή αίθουσα μετατράπηκε,  χρόνια τώρα, σε τραπεζαρία, σ‘ ένα χώρο συνεστίασης όλης της οικογένειας του Ζαππείου. Μια κοινή τράπεζα, στην οποία  ο γελαστός και πρόσχαρος Δεσπότης μας, ο Γερμανός Τρανουπόλεως,  μας υποδεχόταν στην είσοδο, πάντα με ανοιχτές τις αγκάλες του.

Η κουβέντα με τον Δεσπότη μας για οποιοδήποτε θέμα, αποτελούσε για όλους μας, πηγή χαράς κι ευτυχίας. Και τούτο διότι, ο Γέροντας  είχε πάντα την καλή διάθεση και την μεγάλη καρδιά να αγκαλιάζει όλους, να ακούει τον καθένα μας με πατρικό ενδιαφέρον και προσοχή, να χαίρεται με την χαρά μας, να διασκεδάζει με τα αστεία μας, ανταποκρινόμενος με το πολύ χαρακτηριστικό χαμόγελό του, αλλά και να μοιράζεται συνετά και στοχαστικά τον πόνο μας, τους προβληματισμούς μας, με την διάθεση να βρίσκει τρόπους για να απαλύνει τους στεναγμούς μας.

Το επιτελείο του, οι εθελόντριες του Συσσιτίου, κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξεως, ήταν στο πλευρό του και δρούσαν αθόρυβα, εκτελώντας το κοινωνικό  έργο το οποίο είχε θεσπίσει με αγάπη και γενναιοδωρία ο Γέροντάς μας. Όλα γίνονταν αρμονικά και στην εντέλεια, σαν μια συνέχεια της εκκλησιαστικής τελετουργίας, που από τον Ναό εισερχόταν στην αίθουσα του Συσσιτίου.

Απομένει, τα νιάτα που μορφώνονται στα θρανία του σχολείου μας, αλλά κι εμείς οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, να παραδειγματιστούμε από τα μαθήματα αγαθοεργίας και μεγαλοψυχίας του Δεσπότη μας, ο οποίος ξεχώριζε πάντα με την Πολίτική του Αρχοντιά και ευγένεια.

Να είναι αιωνία η μνήμη του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Η οικογένεια του Ζαππείου βαθύτατα συγκλονισμένη εκφράζει την θλίψη της για την κοίμηση του αγαπημένου Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κυρού Γερμανού. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γερμανός με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, το διαρκές ενδιαφέρον του για το ποίμνιο του και την άριστη θεολογική του κατάρτιση θα αποτελεί για πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη κατέχοντας ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Η φιλανθρωπική του δράση και το κοινωνικό του έργο όσον αφορά το συσσίτιο για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Σχολής μας και όχι μόνο ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Καλό Παράδεισο Σεβασμιώτατε! Το μεγαλείο της πνευματικής Σου Ιεροσύνης θα συνεχίσει να μας φωτίζει από τους ουρανούς.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ