15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος αδελφοποιεί την Μυτιλήνη με το Νιχώρι

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Το μεσημέρι της Τρίτης 12 Απριλίου, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τον Εντιμ. κ. Παναγιώτη Τσακύρη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μυτιλήνης, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου.

Τον κ. Αντιδήμαρχο συνόδευαν οι Εντιμ. κ. Μανώλης Μηνάογλου, μέλος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητάς μας και κ. Μιχάλης Χαννούτογλου, Εκτελεστικός Γραμματέας της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Ο κ. Αντιδήμαρχος επέδωσε στον Πατριάρχη μας αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, σύμφωνα με την οποία αδελφοποιείται η πρωτεύουσα της Λέσβου με το Νιχώρι μας, λόγω της καταγωγής του πολιούχου της Μυτιλήνης, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, από το όμορφο Βοσπορινό προάστιό μας. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή Του, γι’ αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμήθηκε τις εξαιρετικά όμορφες στιγμές που έζησε, κατά τις πολλές επισκέψεις Του στη Λέσβο και ανέθεσε στον κ. Αντιδήμαρχο να μεταφέρει τον αδελφικό χαιρετισμό Του στον Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, παλιό φίλο Του από τα χρόνια της κοινής μαθητείας τους στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Ζήτησε επίσης από τον επισκέπτη Του να διαβιβάσει στους Δημοτικούς Άρχοντες την εγκάρδια Πατριαρχική ευλογία Του.

Μετά τη λήξη της ακρόασης, ο Παναγιώτατος θέλοντας να τιμήσει τους επισκέπτες Του, τους προσκάλεσε στην Πατριαρχική τράπεζα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Αντιδήμαρχος επισκέφθηκε τη γενέτειρα του πολιούχου του νησιού του, ενώ το βράδυ η Κοινότητά μας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Νιχωρίτης Άγιός μας είναι ο πολιούχος της Μυτιλήνης, η οποία κατέχει το ιερό λείψανό του και τον τιμά ιδιαίτερα. Γιορτάζει μάλιστα κάθε χρόνο πανηγυρικά, την Κυριακή του Παραλύτου, τη διάσωσή της από τη θανατηφόρο πανώλη, που συνέβη το έτος 1832.

Φέτος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, το Νιχώρι μας θα αδελφοποιηθεί με την πρωτεύουσα της Λέσβου, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Χριστιανικής Τέχνης, με τίτλο «Θεοδώρεια», μεταξύ 13 και 15 Μαΐου.

Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τον Δήμο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Οποίος όρισε ως εκπρόσωπό Του τον Πατριαρχικό μας Επόπτη.

Η Κοινότητά μας θα εκπροσωπηθεί στα «Θεοδώρεια» από όμιλο Νιχωριτών και φίλων, ο οποίος θα μεταβεί εκείνες της ημέρες στην όμορφη Μυτιλήνη.

Midilli Belediyesi, Yeniköy Rum Cemaati’ni 07.04.2022 tarihinde meclis kararı ile kardeş topluluk olarak kabul ettiğini beyan etmiştir. Midilli Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Panagiotis Tsakiris dün İstanbul’a gelerek Kadasetli Patrik Bartholomoes Hazretlerine Belediyenin kararını takdim etmişlerdir. Patriklik makamında yapılan görüşmede Ayvalık Metropoliti ve ruhani sorumlumuz Sayın Athenagoras, Yeniköy cemaatini temsilen de Sayın Manolis Minaoğlu ve Sayın Mikail Hannutoğlu hazır bulunmuşlardır.

Daha sonra Yeniköyü ziyaret eden Panagiotis Tsakiris Mayıs ayında Midilli de yapılacak törenlere Yeniköylüleri davet etmiştir.

Midilli Belediyesinin bu değerli kararını selamlıyor ve teşekkür ediyoruz.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ