13 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Πατριαρχική Ψαλτική Παράδοση

Στην ειδική επετειακή έκδοση του επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας της Κρήτης “Απόστολος Τίτος” (τεύχος 50, Νοέμβριος 2021), που είναι αφιερωμένη στα τριάντα χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, περιλαμβάνεται και ένα ξεχωριστό άρθρο με τίτλο: «Έργα και Λόγοι της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την καλλιέργεια και ενίσχυση της Πατριαρχικής Ψαλτικής Παράδοσης».

Το εμπεριστατωμένο αυτό άρθρο υπογράφει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, μουσικολογιώτατος κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το σχετικό κείμενο.

O Μιχαήλ Στρουμπάκης γεννήθηκε στη Χίο (1971) και είναι Αναπλ. Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993) και Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας (Αθήνα), απ’ όπου απέκτησε το Δίπλωμά του (1992). Απέκτησε το Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) στην Εκκλησιαστική Ιστορία (2001) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν αναγορεύθηκε Δρ. Θεολογίας με μουσικολογική κατεύθυνση στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2007) με θέμα «Νικόλαος Δοχειαρίτης και η συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία της Εκκλ. Μουσικής και τη Μορφολογία- Αισθητική, την Υμνολογία και την Παλαιογραφία. Στην Πατριαρχική Ακαδημία διδάσκει τα αντικείμενα: Βυζαντινή Μουσική, Μορφολογία Βυζαντινής Μουσικής, Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης (Ιστορία Βυζαντ. Μουσικής), Παλαιό και Νέο Σύστημα Σημειογραφίας & Ηχολογία Ανατολικής Μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο Καθηγητή τον κ. Δημήτριο Γόνη. Απὸ τὸ 2000 συμμετέχει σε επιστημονικά μουσικολογικά συνέδρια και άλλες παρουσιάσεις. Διετέλεσε συνεργάτης της ΜΟΧΕ (Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαιδείας), ενώ συνεργάζεται με την Ορθόδοξη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια, συγγράφοντας άρθρα-λήμματα βυζαντινομουσικολογικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας (1989-2007) με χοράρχη τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργο Αγγελόπουλο και μέλος του Ψαλτικού Χορού «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής τέχνης» (2005-2007) με χοράρχη τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Κατά καιρούς έχει διατελέσει χοράρχης του ψαλτικού Χορού του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης, του οποίου είναι μέλος από το έτος 2013. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (Ιερεμίας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως 1522-1546. Ο βίος και το έργο του, Εκδόσεις Φανάριον 2003 [Μεταπτυχιακή εργασία] & Νικόλαος Δοχειαρίτης και η συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη, Εκδόσεις Ιδρύματος Βυζαντινής μουσικολογίας, Αθήνα 2014 [Διδακτορική Διατριβή]), ενώ ένα εξέδωσε και τον ογκωδέστατο Αναλυτικό περιγραφικό κατάλογο των Μουσικών Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης Χίου «Ο Κοραής» (Χίος, 2020).

Από το 2011 είναι μέλος του ISOCM (International Society of Orthodox Church Music) με έδρα το Joensuu της Φινλανδίας, ενώ από το 2014 είναι μέλος της Εταιρείας Ελληνικής Γλώσσης και Μουσικής με έδρα το Ηράκλειο. Από το 2017 είναι Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μέσα στις δραστηριότητές του εντάσσεται και η σύνθεση ύμνων Βυζαντινής Μουσικής. Έχει συνθέσει δοξαστικά, λειτουργικά και μαθήματα για διάφορες εορτές, πολλά από τα οποία έχουν εκδοθεί. Εξασκεί την παραδοσιακή καλλιγραφία Βυζαντινής Μουσικής και πολλά από τα χειρόγραφά του έχουν εκδοθεί, με αντιπροσωπευτική έκδοση την «Πανηγυρική Α΄ τόμος» της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου (1997). Παράλληλα παίζει το μουσικό όργανο νέι.

Είναι Α΄ ψάλτης του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Παναγίας Σταυροφόρων) Ηρακλείου Κρήτης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ