17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Φανερωμένη της Βουλιαγμένης

Όχι της Αρτάκης, στην ελληνική από την αρχαιότητα χερσόνησο της Κυζίκου στην Προποντίδα, ούτε μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της στο Πατριαρχείο στο Φανάρι, θεόσταλτη εκεί στο αριστερό κλίτος από το λημέρι της. Η Παναγία, στήριγμα και ανακούφιση σε όλα τα παρακάλια των Πολιτών και όλων ανεξαρτήτως των Ιεραρχών.

Αλλά της Βουλιαγμένης, της εκκλησίας που αγάπησε και δέθηκε ο κόσμος από την ημέρα κιόλας των θυρανοιξίων της. Εδώ και δέκα χρόνια. 

Η πρώτη ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου με το φως του ήλιου ακόμη να μπαίνει μέσα να ζωντανεύει την πανέμορφη γιρλάνδα γύρω από το εικόνισμα της Παναγίας. Η δεύτερη θα γίνει αργότερα με αγρυπνία.

Με τους εξαιρετικούς και πασίγνωστους ψάλτες και τους δύο ευλαβέστατους και καλλίφωνους ιερείς. Μια άκρως κατανυκτική ακολουθία που παραπέμπει στη τάξη της πολίτικης ευπρέπειας. Με όλη την σημασία της λέξης. Που αφήνει το εκκλησίασμα να προσευχηθεί ενώ κατανοεί τον πλούτο των χαρισμάτων της Παναγίας, της προστάτιδος της Πόλης και φυσικά όλων των ναών της ανά τη οικουμένη και όλων των χριστιανών της. 

Και του χρόνου με υγεία στους άξιους κτήτορες του ναού, στους ακούραστους ιερείς, στους αόκνως υπηρετούντες βοηθούς και σε όλους τους πολυπληθείς ενορίτες και εκκλησιαζόμενους. Η Φανερωμένη θα κάνει το θαύμα της στα παρακάλια που άκουσε και χθες! Και θα γίνει το «Άναψε με ένα κερί στην Φανερωμένη» που τόσοι  λαχταρούν για την Πόλη!

Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα 

9 Απριλίου 2022

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ