Φως Φαναρίου
Βραβείο από τον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στην Κεντρική Αίθουσα του ιστορικού Συλλόγου, έλαβε για την προσφορά της η Εστία Θεολόγων Χάλκης.
Κατά την εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος της Εστίας Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Νικόλαος Ξεξάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στη Εστία και τη δράση της, ευχαριστώντας τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό για την τιμή.
Κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεράσιμος Φωκάς παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Εστίας την τιμητική πλακέτα, διά της οποίας επισημαίνεται ότι η Εστία τιμάται διά την πολυετή πνευματική δράση της.
Ο Πρόεδρος και Καθηγητής Νικόλαος Ξεξάκης, είπε μεταξύ άλλων:
Σεβαστοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Η Εστία Θεολόγων Χάλκης ιδρύθη το έτος 1952, εις την Θεολογικήν Σχολήν της ερατεινής νήσου Χάλκης των Πριγκηποννήσων, υπό αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου αοιδίμου Αθηναγόρου και ευλογία του Οικουμενικού Θρόνου.
Ως μέλη της Εστίας, του πνευματικού τούτου σωματείου, ωρίσθησαν τόσον οι μαθητεύσαντες εις το Λυκειακόν, όσον και οι φοιτήσαντες εις το Θεολογικόν Τμήμα της Χαλκίτιδος Σχολής, μετέπειτα Πατριάρχαι, προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών, Ιεράρχαι, ιερείς, καθηγηταί Πανεπιστημίου και Μέσης Εκπαιδεύσεως, αλλά και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, προερχόμενοι εκ του Λυκειακού τμήματος της Σχολής.
Μεταξύ των μελών της Εστίας, σημειωτέον, συγκαταλέγεται και ο σήμερον λαμπρύνων τον Πάνσεπτον Οικουμενικόν Θρόνον Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’, ο μακροβιότερος των Οικουμενικών Πατριαρχών (1991-2022), ο και Επίτιμος Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (23-5-1999).
Σκοπός της Εστίας είναι: Η πνευματική επικοινωνία μεταξύ των μελών της, η προβολή του έργου της περιωνύμου Χαλκίτιδος Σχολής και η ηθική συμπαράστασις προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.
Εις την αποστολήν αυτήν της Εστίας προσετέθη, μετά την αναστολήν της λειτουργίας της περισπουδάστου Θεολογικής Σχολής το έτος 1971, το δυσχερές, αλλά και λίαν τιμητικόν έργον της συνεχίσεως της παρουσίας και μαρτυρίας της Σχολής.
Αι δραστηριότητες των Διοικητικών Συμβουλίων της Εστίας. Κατά την εβδομηκονταετή πορείαν της, είναι, εν συντομία, αι ακόλουθοι:
Η απόκτησις μονίμου ιδιοκτήτου στέγης, δια της αγοράς διαμερίσματος, με την οικονομικήν συνδρομήν των μελών της Εστίας και μάλιστα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής Ιακώβου (1989).
Το εκδοτικόν έργον της Εστίας, αναμφιβόλως κατέχει ιδιαιτέραν θέσιν εις την πορείαν της, προκειμένου να πραγματώση την αποστολήν και τους μνημονευθέντας σκοπούς.
Βασική και αντιπροσωπευτική είναι η έκδοσις επιστημονικού περιοδικού, υπό τον τίτλον «Επιστημονική Παρουσία Εστίας Θεολόγων Χάλκης», αρχής γενομένης από του έτους 1987. Μέχρι σήμερον εξεδόθησαν εννέα τόμοι, κατά δε το προσεχές έτος προγραμματίζεται η έκδοσις του δεκάτου τόμου. Εις τους εν λόγω τόμους συμμετέχουν με τας επιστημονικάς των μελέτας μόνον απόφοιτοι της Χαλκίτιδος Σχολής ως τούτο, άλλωστε, καταδεικνύει και σαφώς απαιτεί και ο τίτλος της εκδόσεως, καταγράφοντες, οι συγγραφείς, και αποδίδοντες την επιστημονικήν ταυτότητα και μαρτυρίαν της παλαιφάτου Σχολής και συνεχίζοντες την επιστημονικήν της παρουσίαν.
Η επιστημονική αυτή συμβολή της Εστίας εις τα θεολογικά Γράμματα απέσπασε το Βραβείον της Ακαδημίας Αθηνών (1995).
Ως προάγγελος της «Επιστημονικής Παρουσίας Εστίας Θεολόγων Χάλκης», εξεδόθη, το έτος 1980, τόμος, υπό τον τίτλον «Επετηρίς Εστίας Θεολόγων Χάλκης», προκειμένου να δώση απτά δείγματα της συνεχιζομένης εκκλησιαστικής, επιστημονικής και άλλης πνευματικής δραστηριότητος των αποφοίτων της Σχολής.
Δια του εξαμηνιαίου περιοδικού, υπό τον τίτλον «Ενημερωτικόν Δελτίον Εστίας Θεολόγων Χάλκης» επιτυγχάνεται τόσον η πνευματική επικοινωνία και η σύσφυγξις του ακαταλύτου των μελών δεσμού, ο οποίος εσφυρηλατήθη εις την ευεργέτιδα πνευματικήν τροφόν Σχολήν, όσον και η προβολή της Σχολής και η στήριξις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Δια τον διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων η Εστία συνδράμει το έργον του Οικουμενικού Πατριάρχου και Οικουμενικού Θρόνου, δια την επαναλειτουργίαν της Χαλκίτιδος Σχολής, την οποίαν αναμένει διακαώς…».