16.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Σημαντικές διαλέξεις για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης (Βίντεο)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Γ΄ Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη Ιανουάριος – Ιούνιος 2022

22 Μαρτίου 2022

Άρτεμις ΠαπαθεοδώρουΟ αρχαιολογικός κόσμος του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού φιλολογικού Συλλόγου

Η Άρτεμις Παπαθεοδώρου είναι διδάκτωρ Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι εντεταλμένη διδάσκουσα Οθωμανικής και Σύγχρονης Τουρκικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει επίσης διδάξει στο American University of Sharjah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ιστορία της αρχαιολογίας στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, όπως είναι η ανάπτυξη αρχαιολογικών νομοθεσιών και η πρόσληψη των αρχαιοτήτων. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της ήταν «Unearthing Ottoman policy-making in an age of reforms: Ottoman archaeology in the 19th and early 20th centuries.» Στο πλαίσιο αυτό, μελέτησε τις αρχαιολογικές πολιτικές του κεντρικού κράτους και της αυτόνομης Ηγεμονίας της Σάμου, καθώς και τις αρχαιολογικές δραστηριότητες του Εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου. Την περίοδο αυτή έχει στραφεί προς τη μελέτη της πρόσληψης των αρχαιοτήτων από τους απλούς ανθρώπους και, ειδικότερα, τους ελληνορθόδοξους στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

29 Μαρτίου 2022

Στέφανος Πεσμαζόγλου – Η «Κωνσταντινούπολις» του Σκαρλάτου Βυζάντιου

Ο Στέφανος Πεσμαζόγλου γεννήθηκε το 1949. Είναι Ομότιμος καθηγητής (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο). Τα διδακτικά, ερευνητικά και συγγραφικά ενδιαφέροντα του εντοπίζονται στην ανάλυση του πολιτικού λόγου και της ιδεολογίας όπως επίσης στην ιστορία των νεότερων και σύγχρονων ιδεών. Είναι συνεκδότης της επιθεώρησης κοινωνικών επιστημών και παιδείας Σύγχρονα Θέματα, (από το 1978).

Κυριότερα βιβλία: Ευρώπη-Τουρκία, Βιβλίο Πρώτο: Αντανακλάσεις και Διαθλάσεις, Η στρατηγική των κειμένων·, Ευρώπη-Τουρκία: Βιβλίο Δεύτερο Ιδεολογία και Ρητορεία, 1957-1993, εκδόσεις Θεμέλιο, 1993 (Για τους δύο τόμους τιμήθηκε με το συγγραφικό βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί 1999). Στην ίδια θεματική συμμετείχα σε καμιά εικοσαριά σεμινάρια, συνέδρια και ομιλίες στην Τουρκία αρκετά εξ’ αυτών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Ακόμη σε διαφορετικές θεματολογίες, Εκπαίδευση και Ανάπτυξη στην Ελλάδα, 1948-1985. Το ασύμπτωτο μιας σχέσης, εκδ. Θεμέλιο, 1987, (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1988),«Βίοι Παράλληλοι» στον Ευρωπαϊκό Νότο, εκδ. Παρατηρητής 1986, Εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τεχνική βοήθεια στη μεταπολεμική Ελλάδα, Η διπλωματία των εκσυγχρονιστικών ιδεών, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1995 Πιό πρόσφατο Κόσοβο: η διττή ύβρις. Επιτήρηση και Τιμωρία, εκδ. Πατάκη, 2001 (μεταφράστηκε στα Σερβοκροατικά και σε μεγάλη έκταση στα Αγγλικά).

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ