18.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πειραιώς Σεραφείμ και πατρινός κληρικός Αναστάσιος Γκοτσόπουλος “οπλοστάσιο” των Ρώσων

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας διαβάζουμε:

“Ο επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στο βιβλίο του αποτίμησε την εισβολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας.

Κυκλοφόρησε η ρωσική μετάφραση του βιβλίου «The Ukrainian Church Question» ενός από τους πιο έγκυρους ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. ιστοσελίδα doktorantura.ru.

Το βιβλίο περιέχει άρθρα που γράφτηκαν από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ κατά την περίοδο 2018-2020 ως απάντηση σε γεγονότα στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Τα χρόνια αυτά σημαδεύτηκαν από την έναρξη μιας κρίσης στις διορθόδοξες σχέσεις, αιτία της οποίας ήταν η εισβολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Το απόγειο αυτής της παράνομης παρέμβασης ήταν η μη κανονική χορήγηση από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο του «τόμου της αυτοκεφαλίας» σε μια ομάδα Ουκρανών σχισματικών στις 6 Ιανουαρίου 2019. Στις δημοσιεύσεις του, οι περισσότερες από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ρωσικά, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αξιολογεί αυτά τα τραγικά γεγονότα για την Οικουμενική Ορθοδοξία.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριάρχη Μόσχας, τονίζει ότι «ο Μητροπολίτης Πειραιώς προσδιορίζει αναμφισβήτητα το κύριο νεύρο του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, το πιο βαθύ και οδυνηρό συστατικό του. Πρόκειται για παραβίαση του ορθού συσχετισμού ενότητας και καθολικότητας στην Εκκλησία – «αδράνεια και διαστρέβλωση της καθολικότητας».

Η έκδοση που εκπονήθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Poznanie σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Υποστήριξη του Χριστιανικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς είναι η δεύτερη από μια σειρά δέκα βιβλίων αφιερωμένων στις διεθνείς και τις διορθόδοξες σχέσεις. Μεταξύ των συγγραφέων των πλησιέστερων εκδόσεων είναι ο Μητροπολίτης Βιντίν Δανιήλ (Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία), ο Επίσκοπος Μόραβιτς Αντώνιος (Πάντελιτς) (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία), ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος) και άλλοι.”

Επομένως, όπως το έχουμε γράψει επανειλημμένως στο παρελθόν, ο Πειραιώς Σεραφείμ αποτελεί το γερό “οπλοστάσιο” της Εκκλησίας της Ρωσίας στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα οι ευθύνες του μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ είναι τεράστιες!

Για να εκδοθεί βιβλίο του στα ρωσικά – και μάλιστα σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο – σημαίνει πως οι διασυνδέσεις του Πειραιώς Σεραφείμ με τη Μόσχα είναι ενεργές και αποτελεσματικές.

Στο κείμενο του Πατριαρχείου Μόσχας για την έκδοση του βιβλίου του Πειραιώς, γίνεται αναφορά και σε άλλη έκδοση βιβλίου στα ρωσικά με κείμενα εναντίον της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανική Αυτοκεφαλία του κληρικού της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιου Γκοτσόπουλου.

Η περίπτωση είναι γνωστή, αλλά πλέον την ευθύνη φέρει ακεραία ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, στην Μητρόπολη του οποίου υπηρετεί ο εν λόγω κληρικός. Γνωρίζει άραγε το βιβλίο με κείμενα του κληρικού του, που εκδόθηκε στη Μόσχα μόλις στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (2021); Έχει δώσει την ευλογία του να μεταφραστούν στα ρωσικά κείμενα του κληρικού του εναντίον της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας; Υποτίθεται πως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας, ο Πατρών Χρυσόστομος υπεραμύνθηκε της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, συμπλέοντας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Γνωρίζει πως κείμενα του κληρικού του φιγουράρουν μεταφρασμένα σε ρωσικές ιστοσελίδες, εκφράζοντας, φυσικά, τις ρωσικές θέσεις; Μήπως, στο …όνομα των στενών – προ ετών – επαφών του με την Εκκλησία της Ρωσίας, κάνει τα …στραβά μάτια; Όμως, ήρθε η ώρα της κρίσης! Και η “λογική” των “ίσων αποστάσεων” δεν περνάει πια.

Τόσο ο Πειραιώς όσο και ο Πατρών οφείλουν εξηγήσεις. Εκτός και θεωρούν πως η σύνταξή τους με τη Μόσχα που δολοφονεί τους Ουκρανούς ανελέητα είναι απολύτως …νόμιμη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ