17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μουσική μέθεξη στο Σύδνεϋ, στη μεγαλειώδη συναυλία για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Καθώς η επιβλητική αίθουσα Centennial Hall του Δημαρχείου του Σύδνεϋ άνοιγε τις θύρες της, το βράδυ της Παρασκευής, 25 Μαρτίου, για να υποδεχθεί περισσότερους από 2.000 θεατές για τη συναυλία με τίτλο «Αυθέντης – 30 χρόνια στο πηδάλιο» – αφιερωμένη στην 30η επέτειο από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Θρόνο της Μητρός Εκκλησίας – ελάχιστοι από τους εισερχομένους στην αίθουσα ήταν σε θέση να φανταστούν την πανδαισία ήχων που θα απολάμβαναν και την ένταση των συναισθημάτων που θα βίωναν.

Επρόκειτο αναμφισβήτητα για μια πολυαναμενόμενη μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, υπό την πνευματική καθοδήγηση και επιστασία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, και, ως εκ τούτου, τα μέλη της ιδρυθείσας το 2020 Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας ήταν βέβαιο πως θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να αγγίξουν τις καρδιές των θεατών και να τιμήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Παναγιώτατο. Ωστόσο, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της βραδιάς υπερέβη όλες τις προσδοκίες, ακόμη και των πλέον αισιόδοξων εκ των οργανωτών και συντελεστών της συναυλίας, και χάρισε μια πρωτοφανή εμπειρία πνευματικής ανάτασης και μουσικής μέθεξης σε όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται στο κατάμεστο Sydney Town Hall.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η οποία σηματοδότησε την παρθενική εμφάνιση της Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι υπό τον τίτλο «Δόξα σοι Κύριε», αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, το οποίο συνέθεσε ο Διευθυντής της Χορωδίας, διακεκριμένος συνθέτης και μαέστρος, κ. Θέμος Μέξης.

Authentis – 30 years at the Helm Concert, 25 March Sydney Town Hal

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία αποτέλεσε οραματισμό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και έλαβε «σάρκα και οστά» τον Δεκέμβριο του 2020, χρόνο κατά τον οποίο ιδρύθηκε επίσημα από τον Αρχιεπίσκοπο, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της Ομογένειας και την προσέλκυση της νέας γενιάς στην εκκλησιαστική μουσική και ευρύτερα στην ελληνική μουσική παράδοση. Αρχική φιλοδοξία ήταν η πρώτη συναυλία της να πραγματοποιηθεί στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη συμπλήρωση των 30 ετών Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρόλο που η συνεχιζόμενη πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί δεν επέτρεψαν να ευοδωθεί η εν λόγω φιλοδοξία, η συναυλία εντούτοις δε ματαιώθηκε αλλά επιτεύχθηκε να φιλοξενηθεί σε ένα ιστορικό κτίριο, το Δημαρχείο του Σύδνεϋ, ανήμερα του εορτασμού της Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως και του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μάλιστα, η συναυλία προσφέρθηκε χωρίς επιβάρυνση στους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγάπη που τρέφουν προς το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και προς το πρόσωπο του Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το βράδυ της Παρασκευής στη σκηνή του Sydney Town Hall εμφανίστηκαν περισσότεροι από 230 μουσικοί, χορωδοί και οργανοπαίχτες, ανάμεσά τους τα 80 περίπου μέλη της Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας, πλαισιωμένα από τη Νεανική Ορχήστρα του Σύδνεϋ, τους καλλιτέχνες Σαράντη Κωνσταντόπαιδο, Τάσο Λάμπρου και Αντώνη Πετραντωνάκη, το συγκρότημα Sydney Thistle Highland Pipe Band και τη Νεολαία του Ελληνικού Λυκείου Σύδνεϋ. Άπαντες, με τη δεξιοτεχνία και τον επαγγελματισμό τους, κατάφεραν να προκαλέσουν διάχυτο ενθουσιασμό στην αίθουσα, αποσπώντας το συχνό και θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που συνεχίζει διαδραματίζει το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας σε όλη την ανθρωπότητα.

Η ξεχωριστή αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με έναν σύντομο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο, παρακάλεσε πρώτα το ακροατήριο να σηκωθεί για μία σύντομη, κοινή προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία. Εν συνεχεία, μίλησε με αισθήματα υιικής αγάπης, σεβασμού και θαυμασμού για τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Κάνοντας λόγο για μια τεράστια εκκλησιαστική και ηγετική προσωπικότητα, επισήμανε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «συνδυάζει επιστημονική γνώση, θεολογική παιδεία, χρηστότητα ήθους και διοικητική ικανότητα». «Και όλα αυτά, σε συνάρτηση με τη βαθιά ευσέβεια που τον διακρίνει, τη σεμνότητα, την πραότητα, την αρετή της απλότητος και κυρίως την ανιδιοτελή και αφειδώλευτη αγάπη του, δημιουργούν το πρότυπο του τέλειου εκκλησιαστικού ηγέτου», προσέθεσε.

Σε άλλο σημείο, αποτιμώντας τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος διέκρινε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι δώρο του ουρανού στον κόσμο και στον σύγχρονο άνθρωπο». «Γι᾽ αυτό η επέτειος της εκλογής του δεν είναι πλέον ένα προσωπικό ή τοπικό γεγονός», υπογράμμισε, «αλλά πρωτίστως και κυρίως είναι αιτία δοξολογίας από όλους εμάς, κληρικούς τε και λαϊκούς, προς τον Θεό για “τήν ὑπερβάλλουσαν χάριν Αὐτοῦ ἐφ᾽ ἡμῖν καί τὴν ἀνεκδιήγητον ταύτην μεγάλην δωρεάν”».

Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι η εκδήλωση στο Sydney Town Hall, με την πάνδημη συμμετοχή του κλήρου και του λαού της τοπικής Εκκλησίας, απέδειξε έμπρακτα τον σεβασμό όλων προς το πρόσωπο του Πατριάρχου και προς τη Μητέρα Εκκλησία. «Η γέφυρα που ενώνει την Αυστραλία με τις ακτές του Βοσπόρου αποκτά καθημερινά όλο και περισσότερους οδοιπόρους», επισήμανε χαρακτηριστικά, «οι οποίοι, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, βαδίζουν προς την Πόλη, τη Βασιλεύουσα, για να προσκυνήσουν τα ιερά και τα όσια και να λάβουν την ευχή του Μεγάλου μας Πατριάρχου».

Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος συνεχάρη τον κ. Θέμο Μέξη και όλους τους συντελεστές της συναυλίας, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το μέλλον της Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας, ενώ ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο για το καρδιακό μήνυμά του, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστούν τα προσκυνήματα από την Αυστραλία προς την Πόλη και προαναγγέλλοντας ότι και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την πέμπτη ήπειρο το 2024, για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ίδρυση της τοπικής Εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ, ήταν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Πρόξενος της Ουκρανίας στο Σύδνεϋ, κ. Yaroslav Douma, και ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακοδήμος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου στο Σύδνεϋ.

Photo Credit: Nick Bourdaniotis

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ