17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χριστός Ανέστη και η Ουκρανία Ανέστη!

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 με αφορμή την συμπλήρωση ενός μηνός από την αποφράδα ημέρα της ενάρξεως του αδελφοκτόνου πολέμου, τον οποίο άρχισε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας αναπέμφηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ ειδική δέηση υπέρ της Ειρήνης στην Ουκρανία και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων κατά την διάρκεια του πολέμου. Συμμετείχε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Σεούλ κ. Dmytro Ponomarenko και άλλοι Ουκρανοί και Κορεάτες πιστοί. Μετά το πέρας της Προσευχής ανεγνώσθη υπό του π. Αντωνίου Lim μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Κατόπιν ο Μητροπολίτης Κορέας εκφώνησε την κατωτέρω ομιλία και η εκδήλωση τελείωσε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Kim Yeong Ju.

Εξοχώτατε κύριε Πρέσβη της Ουκρανίας στην Σεούλ και αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω,

Κατ᾽ αρχάς επιθυμούμε να εκφράσουμε την βαθιά θλίψη και την ψυχική οδύνη που νιώθουμε όλοι οι πιστοί της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας, γιατί πέρασε ήδη ένας ολόκληρος μήνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σταμάτησε ακόμη. Αντίθετα επί ένα μήνα η μαρτυρική Ουκρανία σταυρώνεται καθημερινά. Ο ηρωικός λαός της Ουκρανίας ανεβασμένος στον Γολγοθά βιώνει την δική του σταύρωση πριν την Σταύρωση του Χριστού κατά την Μ. Παρασκευή. Αλλά, με την βοήθεια του Αναστάντος Κυρίου, ο Οποίος δεν επιτρέπει το κακό και η αδικία να βασιλεύουν στον κόσμο επ᾽ άπειρον, θα οδηγήσει τον ουκρανικό λαό Του στην δική του ανάσταση. Θα έρθει η ώρα, αργά ή σύντομα, που ο Αναστάς Κύριος θα ρωτήσει τον ένοχο του πολέμου, όπως τότε τον Κάϊν: «Τι είναι αυτό που έκανες; Η φωνή του αίματος του φονευθέντος αδελφού σου υψώνεται από την γη στον ουρανό σε μένα και φωνάζει ζητώντας την τιμωρία σου». (Γεν. 4:10) Θα έρθει επίσης η ώρα για τους βασανισμένους πολίτες της Ουκρανίας, που ο Θεός «θα διώξει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, κι ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια· ούτε πένθος ούτε κλάμα ούτε πόνος θα υπάρχει πια, γιατί τα παλιά πέρασαν». (Αποκ. 21:4)

Δικό μας καθήκον είναι να καταδικάσουμε την αποτρόπαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να διακηρύξουμε ξεκάθαρα ότι πόλεμος και Χριστιανισμός δεν συμβιβάζονται. Όσοι Χριστιανοί υποστηρίζουν τον πόλεμο και κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στα τερατώδη εγκλήματα του πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία δεν δικαιούνται να ονομάζονται Χριστιανοί πλέον. Όσοι Χριστιανοί λένε πως αγαπούν τον πλησίον τους, αλλά δεν διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες βαρβαρότητες που διαπράττουν οι πολιτικοί τους αρχηγοί δεν έχουν καταλάβει το Άγιο Ευαγγέλιο. Όσοι Χριστιανοί μιλάνε για το οικολογικό πρόβλημα και δεν αναγνωρίζουν την οικολογική καταστροφή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη επιφέρει, καλά θα κάνουν να μη ξαναμιλήσουν για το θέμα αυτό.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε κατά του Ρωσικού λαού, που και αυτός υποφέρει, τον οποίο έμπρακτα αγαπάμε. Η Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας από την εποχή που έφθασαν οι πρώτοι Ρώσοι οικονομικοί μετανάστες στην Κορέα, μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ρωσία, μέχρι σήμερα, τους βοηθά ποικιλοτρόπως.

Αλλά ως Χριστιανοί έχουμε ιερό χρέος να αντισταθούμε σε κάθε μορφή βίας εναντίον του Ουκρανικού λαού. Υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε υλικώς και πνευματικώς καθένα που υποφέρει από δικτατορικές και παρανοϊκές πράξεις· καθένα που διώκεται άδικα· καθένα που του στερούν το δικαίωμα να ζει στην πατρίδα του ειρηνικά και ελεύθερα.

Στον εξοχώτατο Πρέσβη της Ουκρανίας στην Σεούλ κ. Dmytro Ponomarenko, ευχόμαστε να έλθει η πολυπόθητη ειρήνη στην Ουκρανία. Και συνάμα προσευχόμαστε θερμώς να τελειώσει αμέσως ο πόλεμος, ώστε να αξιωθούν όλοι οι Ουκρανοί κατά την εορτή του Πάσχα να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» και να διαλαλήσουν πανηγυρικά σ᾽ όλο τον κόσμο ότι και η «Ουκρανία Ανέστη».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ