13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στην Μελβούρνη (19-20 Μαρτίου 2022)

Με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας, ο Ελληνισμός της Μελβούρνης τίμησε την 201η Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ο επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Μαρτίου, και περιελάμβανε την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου και κατόπιν την τέλεση επιμνημόσυνης δεήσεως και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Shrine of Remembrance.

Της Δοξολογίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος νωρίτερα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και άλλους ιερείς της πόλεως της Μελβούρνης.

Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επαναστάσεως και, ενώπιον πλήθους ομογενών, εκπροσώπων ομογενειακών οργανισμών και εκπροσώπων των πολιτικών Αρχών της Αυστραλίας, μίλησε εν συντομία για τα ιστορικά γεγονότα που σηματοδότησαν την έναρξη της ελληνικής Εθνεγερσίας, τονίζοντας το θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν οι αγωνιστές του ’21 και την αφοσίωσή τους στο ιδανικό της Ελευθερίας. «Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, αλλά με θαρραλέα καρδιά και ανυπότακτο πνεύμα, και με σταθερή εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και στην προστασία της Παναγίας μας, πολέμησαν γενναία στη μάχη, χαρίζοντας στις μέλλουσες γενιές τη δυνατότητα να ζουν με ελευθερία και χωρίς καταπίεση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την υπερηφάνεια των Ελλήνων της Αυστραλίας για την ελληνική καταγωγή τους, επισημαίνοντας ότι ως μέρος ενός πολυπολιτισμικού έθνους συνεχίζουν να μοιράζονται ένα κοινό όραμα για δικαιοσύνη και ελευθερία. «Αυτές οι αρχές είναι τόσο επίκαιρες σήμερα, όσο και πριν από δύο αιώνες», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι τιμώντας τους προγόνους μας, «διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους που δεν παύει να μας εμπνέει και να μας παρακινεί στις δικές μας καθημερινές ζωές». Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του, τονίζοντας το αιώνιο χρέος που οφείλουμε στους ήρωες προγόνους μας και τον σεβασμό στην παρακαταθήκη που μας άφησαν, αναφωνώντας: «Ζήτω η Ελλάδα! Ας αναπαυθούν εν ειρήνη!».

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, η Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Γεωργία Μπότσιου, η οποία εκπροσώπησε τον Γενικό Πρόξενό κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, ενώ εκ μέρους της Αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας έδωσαν το «παρών» ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας, κ. Daniel Andrews, o Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως στην Πολιτεία, κ. Matthew Guy, η ομοσπονδιακή Υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών και Ψηφιακής Οικονομίας, κ. Jane Hume, ως εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, κ. Scott Morrison, ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αντιπολιτεύσεως, κ. Richard Marles, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, κ. Anthony Albanese, και ομογενείς ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί βουλευτές. Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της Αυστραλίας, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και οργανισμών, καθώς και μαθητές από τα ομογενειακά σχολεία της Μελβούρνης.

Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, ως «ένα μεγάλο σημείο της αγάπης του Θεού», το οποίο προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ανακαινίζεται πνευματικά, παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στην Ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο North Balwyn της Μελβούρνης, το βράδυ του Σαββάτου, 19 Μαρτίου.

Ο Σεβασμιώτατος, με λόγο κατανοητό και προσιτό, και με την αφήγηση προσωπικών του βιωμάτων, όπως και διδακτικών ιστοριών από το Γεροντικό, περιέγραψε εκτενώς το θεολογικό περιεχόμενο της Ιεράς Εξομολογήσεως και απηύθυνε πνευματικές συμβουλές στους πιστούς, όσο και στους κληρικούς που παρίσταντο στην ομιλία.

Στην εισαγωγή της τοποθέτησής του, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει διαπράξει αμαρτίες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σοβαρότερο αμάρτημα είναι η μη παραδοχή των λαθών και αμαρτιών μας.

Ακολούθως, υπενθύμισε ότι θεμέλιο του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως αποτέλεσαν τα λόγια του Χριστού προς τους Αποστόλους, μετά από την Ανάστασή Του: «Αν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται». Εξήγησε δε, πως πρόκειται για ένα από τα υποχρεωτικά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αν χωρίς το Άγιο Βάπτισμα δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη της Εκκλησίας, τότε χωρίς την Εξομολόγηση δεν μπορούμε να γίνουμε συγκληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του Πνευματικού – Εξομολόγου, εξηγώντας καταρχάς πώς ιστορικά επικράτησε να ανατίθεται από τους Επισκόπους σε ορισμένους Ιερείς το ευθυνοφόρο έργο της εξομολόγησης. «Το έργο του Πνευματικού είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι δεν περιορίζεται μόνο στην ακρόαση των αμαρτημάτων των πιστών. «Ο πνευματικός πατέρας παρακολουθεί την πορεία του πνευματικού του παιδιού. Είναι ένας κόπος και μία μέριμνα που κάθε πνευματικός είναι υποχρεωμένος να έχει για τα πνευματικά του παιδιά», προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, τους συμβούλεψε για τα κριτήρια που πρέπει να έχουν κατά την επιλογή του Πνευματικού τους, καταρρίπτοντας μια σειρά από στερεότυπα που υφίστανται στο συγκεκριμένο ζήτημα και διαμηνύοντας ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι πρωτίστως πνευματικά.

Για την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να προετοιμάζεται ένας πιστός όταν προσέρχεται για να εξομολογηθεί, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος επικαλέστηκε και παρέθεσε τον ορισμό που έχει δώσει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Συγκεκριμένα, ο Άγιος Νικόδημος αναφέρει στο βιβλίο του, «Εξομολογητάριον»: «Η εξομολόγησις είναι μία θεληματική διά στόματος φανέρωσις των πονηρών έργων και λόγων και λογισμών, κατανυκτική, κατηγορητική, ευθεία, χωρίς εντροπήν, αποφασιστική, προς νόμιμον πνευματικόν γινομένη». Ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε με απλό λόγο και με παραδείγματα το περιεχόμενο του ανωτέρω ορισμού, παρουσιάζοντας σε κάθε στάδιο τα ουσιώδη νοήματα που ανέκυπταν και δίδοντας τις αντίστοιχες συμβουλές στους πιστούς.

Καταληκτικά, αναφέρθηκε και στα εμπόδια που μας αποτρέπουν από τη συμμετοχή στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, όπως είναι το αίσθημα της ντροπής, η αναβλητικότητα, η δυσπιστία προς τον πνευματικό ή το αίσθημα της απελπισίας και η θεώρηση ότι δεν υπάρχει σωτηρία μετά το αμάρτημά μας. Σημειώνοντας πως πρόκειται για εμπόδια που ανορθώνει ο σατανάς ενώπιόν μας, με σκοπό την αποτροπή της συμφιλίωσής μας με τον Θεό, περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να τα υπερβεί, ενώ διεμήνυσε πως «η εξομολόγηση λειτουργεί σαν ένα τείχος προστασίας», καθώς ο άνθρωπος που εξομολογείται τακτικά παύει να είναι εύκολα προσβάσιμος στον σατανά.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος έκλεισε την ομιλία του με ένα ενθαρρυντικό και εμψυχωτικό μήνυμα: Παρομοιάζοντας τις αμαρτίες με τα αναμμένα κάρβουνα και την αγάπη του Θεού με τον ωκεανό, υπογράμμισε προς τους παριστάμενους ότι «οι αμαρτίες σας, όσο μεγάλες κι αν είναι, όσο και αν καίνε, αν τις ρίξετε στον ωκεανό της αγάπης του Θεού, θα απαλλαγείτε. Αυτό είναι η εξομολόγηση!».

Σημειώνεται ότι παρόντες, ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την ομιλία, ήταν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ