Του Συμεών Σολταρίδη
Τελικά όπως αποδεικνύεται όλα επιτρέπονται στην Θράκη, αρκεί να στοχεύουν στην αντιτουρκική και αντιμειονοτική προπαγάνδα που χαράσσουν και ασκούν οι λίγοι για τους πολλούς.
Πάντοτε ίσχυε αυτό και αποδεικνύεται από το αρχείο της Νομαρχίας Ροδόπης των εγγράφων 1950-1970. Λάθη, παραλήψεις, επαναλαμβανόμενες μέχρι σήμερα, εκτιμήσεις ότι «η Θράκη απειλείται».
Πολιτικές των ολίγων, των μετρίων, των εν αγνοία διατελούντων πολιτευτών, των ημιμαθών, των εθνικώς υπερήφανων, των πέραν του αυλακίου κυρίως αλλά των ανηκόντων στην κατηγορία των ατόμων που επωφελούνται οικονομικά, κομματικά, ψηφοθηρικά. Και όλα αυτά εξαιτίας της παρουσίας του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, το οποίο θεωρούν υπαίτιο για την αδυναμία τους να εφαρμόσουν ορθή πολιτική.
Για αυτό και εφαρμόζεται μία φοβική, λανθασμένη εν πολλοίς πολιτική. Για αυτό και δεν επετράπη η ένταξη της μειονότητας στον κοινωνικό ιστό, για αυτό και η περιοχή της Θράκης δεν αναπτύχθηκε. Οι εξαιρέσεις που υπήρξαν όπως η δημιουργία βιομηχανικών περιοχών και πάρκων κατά την δεκαετία του 1980 οδηγήθηκαν και αυτές σε τέλμα και τελικά σε μαρασμό. Για αυτό και η οδική επικοινωνία με την Βουλγαρία έγινε πρόσφατα, για αυτό και η φιλική ατμόσφαιρα η οποία έφερνε και την οικονομική άνθιση της περιοχής μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Θράκης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ναυάγησε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών τοπικών ιθυνόντων.
Οι κύκλοι όμως αυτοί που ήθελαν να ναρκοθετήσουν κάθε επαφή με την Τουρκία, πριμοδοτούσαν την οικονομική, πολιτιστική, πολιτική επαφή με την Ρωσία και με την δικαιολογία ότι το ομόδοξο γένος θα ήταν εμπόδιο στις Τουρκικές προθέσεις τις οποίες πάντοτε ανακάλυπταν επέτρεπαν την διείσδυση και εισπήδηση της Ρωσικής πολιτικής στην Θράκη και ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη.
Κατ αρχάς ιδρύθηκε το «Ρωσικό σπίτι», φορέας προώθησης της φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων, της εκμάθησης της Ρωσικής γλώσσας στα παιδιά των παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, της διατήρησης των σχέσεων των 14.000 περίπου ρωσόφωνων, της ανάμιξης αρκετών στα τοπικά δρώμενα με τις υποψηφιότητες τους στα ψηφοδέλτια και κυρίως με τις αδελφοποιήσεις Θρακικών Δήμων και Ρωσικών.
Σκοπός όπως σημειώνονταν ήταν η οικονομική επικοινωνία και συμβολή στην ανάπτυξη της Θράκης. Φυσικά ο Ρωσικός αυτός φορέας δεν καθυστέρησε να μεσολαβήσει και για την ανοικοδόμηση στην αρχή ενός ναΐσκου σε έκταση που είχε παραχωρήσει ο τότε Υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος, δίπλα σε στρατόπεδο, στο όνομα της Αναλήψεως. Αργότερα σχεδιάστηκε η ανοικοδόμηση Ναού στο όνομα του Αγίου Βλαδιμήρου, με ρωσική τεχνοτροπία. Λέγεται δε ότι ζητήθηκε να ελέγχεται από την Εκκλησία της Μόσχας, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό και η ιστορία ναυάγησε.
Επί πλέον στήθηκε μνημείο στην μνήμη των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, παρέλασε άγημα Ρώσων στρατιωτών, υπογράφηκαν συμβάσεις για τουριστικές επαφές, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν, έφθασαν παιδιά από την Αγία Πετρούπολη στις κατασκηνώσεις της εκκλησίας, οι οποίες τερματίστηκαν πολύ νωρίς.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας και Έβρου ενώθηκαν και με νέο όνομα «Olympus Bank» συνεχίζουν και δραστηριοποιούνται με νέο Δ.Σ από τα οποία μέλη, λέγεται, ότι αρκετών η καταγωγή είναι από την Ρωσία, που πρόσφατα (το 2016) έλαβαν Κυπριακή υπηκοότητα.
Τέλος ανακοινώθηκε ότι οι 10 περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί ALPHA NET Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στην Αλεξανδρούπολη (βλ.Πρώτο Θέμα και evrosnews) ελέγχονταν από Ρώσο ολιγάρχη με σκοπό, όπως σημειώνουν Αμερικανικές Αρχές «να προπαγανδίζουν υπέρ των Ρωσικών θέσεων».
Ενώ η ιστοσελίδα γράφει «Μία υπόθεση βαρύνουσας σημασίας που αφορά και τον… Έβρο και που αποκαλύπτει το ρωσικό σχέδιο διείσδυσης στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και άλλες χώρες με βασικό στόχο την επιρροή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και «διαφώτισης της κοινής γνώμης» με τις ρωσικές θέσεις, κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες».
Τέλος οι κύκλοι αυτοί οι οποίοι στηρίζουν αντιτουρκικές πολιτικές, αλλά σιγοντάρουν την Ρωσική διείσδυση δεν σημείωσαν κάτι ιδιαίτερο, όταν το 2018 απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες οι οποίοι βρίσκονταν συνέχεια στον Έβρο και είχε κλείσει το επίτιμο προξενείο της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη. Ούτε έγινε κάποια αναφορά για την δράση κληρικών και μοναχών που είχαν καθαιρεθεί αλλά ποδηγετούνταν από την Ρωσική εκκλησία σε Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, ούτε γράφτηκε κάτι για το αίτημα ορισμένων Ρωσόφωνων που ζήτησαν από την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής να ανοικοδομηθεί ρωσικής τεχνοτροπίας Ναός, κάτι το οποίο ο οικείος Μητροπολίτης απέρριψε.
Αυτά και άλλα πολλά, εδώ στην Θράκη! Όλα επιτρέπονται στον βωμό της αντιτουρκικής και αντιμειονοτικής πολιτικής την οποία ζητούν και εφαρμόζουν μέσω Αθήνας. Για τον λόγο αυτό δεν εφαρμόσθηκαν οι πρώτες εισηγήσεις εκδημοκρατισμού της περιοχής των αποφάσεων της Διακομματικής. Γιατί αν εφαρμόζονταν θα τάραττε τα λιμνάζοντα νερά.
Εδώ Θράκη! Όλα επιτρέπονται, αν είναι αντιτουρκικά! Επιτρέπονταν όμως τα φιλορωσικά, που αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ χειρότερα! Κάτι που οδήγησε την Αμερική να επισπεύσει την παρουσία της στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Γιατί η Ρωσία είχε μπει πολύ δυναμικά στην περιοχή με την ύπαρξη του «Ρωσικού σπιτιού», του επίτιμου Προξενείου, των αδελφοποιήσεων, τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών και της χάραξης πολιτικών.