18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς να γιορτάσουμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας όταν ορθόδοξοι κάνουν πόλεμο εναντίον ορθοδόξων;

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εόρτασε με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, την 13η Μαρτίου 2022. Στο Διορθόδοξο Συλλείτουργο, το οποίο έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων του Θεοφιλ. Επισκόπου του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Δοσιθέου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, και με την συμμετοχή πρεσβυτέρων και διακόνων των διαφόρων ορθοδόξων παρουσιών στο Βέλγιο καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας τίμησαν με την παρουσία τους οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις εν Βελγίω, της Ελλάδος κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, της Γεωργίας κ. Vakhatang Makharoblishvili και της Βουλγαρίας κ. Plamen Bonchev καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, ο Ναύαρχος κ. Ιωάννης Παυλόπουλος, επικεφαλής της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, και Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν χοροί και χορωδίες διαφόρων ενοριών του Βελγίου. Οι βυζαντινές του Μητροπολιτικού Ναού και της Ρουμανικής Ενορίας και οι πολυφωνικές των Ενοριών της Φλάνδρας και της πολωνοφώνου Ενορίας, οι οποίες απέδωσαν τους ύμνους, καθεμία στο ύφος, την γλώσσα και την παράδοσή τους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μαρτυρία της ενότητας της Ορθοδοξίας, παρά τις διαφορετικές καταβολές του καθενός.

Τον πανηγυρικό της εορτής κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κυπριανός Popescu, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή του Θριάμβου της Ορθοδοξίας, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που αμαυρώνει την ορθόδοξη μαρτυρία της αγάπης και της ειρήνης στον κόσμο.

Με το πέρας του Διορθόδοξου Συλλείτουργου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των εικόνων εντός του ναού από τους αρχιερείς, τους ιερείς και τους διακόνους και η ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος στην συνέχεια διάβασε με συγκίνηση μια προσευχή για την ειρήνη στον κόσμο και όλως ιδιαιτέρως για την ειρήνη στην Ουκρανία και διερωτώμενος δημοσίως είπε τα εξής: «Πώς να εορτάσουμε τον Θρίαμβο της Ορθοδοξίας όταν ορθόδοξοι διεξάγουν πόλεμο εναντίον ορθοδόξων; Εμείς, οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν είμαστε τεχνίτες του πολέμου, αλλά είμαστε τεχνίτες της ειρήνης, της αγάπης και του αλληλοσεβασμού. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, σήμερα κιόλας». Ολοκληρώνοντας την σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε τους συλλειτουργήσαντες αρχιερείς, Θεοφιλεστάτους Επισκόπους κ. Δοσίθεο και κ. Ιωακείμ, τους ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως και των διαφόρων ορθοδόξων παρουσιών στο Βέλγιο, τις χορωδίες, τους πρέσβεις και τους λοιπούς διπλωμάτες, τους άρχοντες και όλους τους πιστούς οι οποίοι προσήρθαν από όλη την επικράτεια του Βελγίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ