18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Διαλέξεις στο Σισμανόγλειο της Πόλης για το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο και τους Τήνιους Κωνσταντινουπολίτες

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Δέσποινα Παπουτσόγλου – Ευθαλία Νανά, Εθνικό Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, ένα σχολείο με ιστορία 120 ετών

Δέσποινα Π. Παπουτσόγλου

Γεννήθηκε στον Μπαλατά της παλιάς Πόλης, το 1940. Μετά την αποφοίτησή της από το Εθνικόν Ιωακείμειον Παρθεναγωγείον συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέστρεψε το 1964 στην γενέτειρα, περίοδο κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεπε να εργάζονται οι απόφοιτοι των ΑΕΙ της Ελλάδας. Διορίστηκε ως φιλόλογος στη Ροδόπη, όπου δίδαξε στα Γυμνάσια θηλέων και οικονομικό της Κομοτηνής. Επίσης δίδαξε επί πολλά έτη στο 1ο Ενιαίο Γυμνάσιο αρρένων Καλλιθέας όπου μετατέθηκε. Εν συνεχεία ως διευθύντρια στο 6ο Γυμνάσιο Νίκαιας, στο 6ο και 1ο Λύκειο Καλλιθέας και στο 4ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Έχει μετεκπαιδευτεί στις Σχολές Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Παρακολούθησε επί σειρά ετών μαθήματα ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού στο Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών. Είναι ιδρυτικό και τακτικό μέλος του Συνδέσμου Ιωακειμειάδων στην Αθήνα καθώς και της Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Κινστέρνα.

Ευθαλία Νανά

Γεννήθηκε στην Πρίγκηπο όπου έζησε και μεγάλωσε. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Πριγκήπου και μετά συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο-Λύκειο του ΙΩΑΚΕΙΜΕΙΟΥ Παρθεναγωγείου. Αμέσως μετά την αποφοίτηση της το σχολικό έτος 1965-1966 ανέλαβε καθήκοντα στη γραμματεία του ΙΩΑΚΕΙΜΕΙΟΥ. Μετά την αναστολή της λειτουργίας του [Ιωακειμίου] στο τέλος του σχολικού έτους 1987-1988 ανέλαβε καθήκοντα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ενώ παράλληλα τα εκτελούσε και στο Ιωακείμειο, το οποίο ήταν ενεργό από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Εργάστηκε 40 συναπτά έτη μέχρι τη συνταξιοδότηση της το έτος 2006.

Νίκος Μιχαηλίδης, Τήνιοι Κωνσταντινουπολίτες

Νίκος Μιχαηλίδης Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1946. Το 1964, τη χρονιά της αποφοίτησής του από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε από τις τουρκικές αρχές και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας και το 1973 έλαβε το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α’ τάξεως. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής στις Μαρίνες του EOT Αττικής. Το 1980 άλλαξε επαγγελματική πορεία και προσελήφθη στην εταιρεία Σ&Η&Α. Μεταξά. Το 2010 ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία ως εμπορικός διευθυντής πολυεθνικής γαλλικής εταιρείας. Όλα αυτά τα χρόνια αφοσιώθηκε στην έρευνα για θέματα που αφορούν την Κωνσταντινούπολη. Επιμελήθηκε τη συντήρηση και ανακαίνιση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, του οποίου τα ταφικά μνημεία είχαν καταστραφεί στα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Παράλληλα, και μετά από εννεαετή έρευνα, ανέδειξε την ιστορία των εκατοντάδων Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών που πολέμησαν στον Β’ ΠΠ και συνέγραψε Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944, Τόμος Α’, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2021, 766 σελ. Τον Νοέμβριο του 2019 εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Μνημείο Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στο Παλαιό Φάληρο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ