19.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Με αφορμή την βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκκλησιαστική διάστασή της, μίλησα σε ΜΜΕ της Πάτρας, μετά από σχετική πρόσκληση. 

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022 στην ΕΡΑ Πάτρας και στον Γιάννη Παντελόπουλο, για την εκ των έσω υπονόμευση της Ορθοδοξίας με αυτό τον πόλεμο. Φυσικά την κύρια και αποκλειστική ευθύνη φέρει η Εκκλησία της Ρωσίας. 

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, μίλησα: 

– Στην ΕΡΑ Πάτρας και στον Γιάννη Παντελόπουλο. 

– Στον ΣΚΑΪ Πάτρας και στον Κωνσταντίνο Φλαμή. 

– Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Lepanto Tv με τον Κωνσταντίνο Φλαμή. 

Τοποθετήθηκα πολύ συνοπτικά ως εξής: 

Θα έπρεπε ο εκκλησιαστικός και θεολογικός χώρος να έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ρητά και κατηγορηματικά, χωρίς αστερίσκους και τήρηση ίσων αποστάσεων. Ο επιτιθέμενος είναι μια υπερδύναμη και ο αμυνόμενος είναι μία χώρα που αντιστέκεται στον επίδοξο κατακτητή.

Όπως τονίζεται από διεθνείς εκκλησιαστικούς και διαθρησκειακούς οργανισμούς, δεν υπάρχει δικαιολογία για την ρωσική εισβολή. Η Εκκλησία καταδικάζει τον πόλεμο απ’ όπου και αν προέρχεται, αλλά για εμάς τους Ορθοδόξους η περίπτωση της Ουκρανίας πέφτει βαριά στους ώμους μας γιατί επιτέθηκε η ομόδοξη Ρωσία. Θεολογικά ο αμυντικός πόλεμος μπορεί να είναι ανεκτός, αλλά ο επιθετικός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας έπειτα από επίμονο και πολυχρόνιο αίτημα των κυβερνήσεων της χώρας και του λαού, που δεν ήθελαν πλέον εξάρτηση από την Μόσχα. Ήταν υπόθεση ελευθερίας! Όσοι παρέμειναν στην εν Ουκρανία ρωσική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας, τώρα αναθεωρούν τη στάση τους, βλέποντας τις δραματικές εξελίξεις για την χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή. 

Το κύμα της προσφυγιάς βαρύνει την Ρωσική Εκκλησία, η οποία σιωπά ή μιλάει γενικώς και αορίστως για ειρήνη. Η σιωπή απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα αποτελεί συνενοχή.

Στη συνέχεια το βίντεο με το δελτίο ειδήσεων του Lepanto tv, όπου και η σχετική παρέμβασή μου. 


Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ