13.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανθρωπότητα

Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου που άρχισε χθες (6 Φεβρουαρίου 2022) στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξοχ. κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαθρησκειακό διάλογο, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “είναι πια και νομικά κατοχυρωμένος στα θεμελιώδη κείμενα μας”. Και προσέθεσε: Αποτελεί αυτό το άρθρο 17, μια νέα συνεκτική νομική βάση που μας διασφαλίζει έναν ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των Εκκλησιών, των θρησκευτικών ενώσεων αλλά και των ομολογιακών οργανώσεων.

Αυτό, το πρότυπο του ανοιχτού και ειλικρινούς διάλογου αποτελεί θα έλεγα εγώ και την μόνη οδό για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στη χριστιανοσύνη, τον πολιτισμό, τα Γράμματα και την ανθρωπότητα.

Επίσης, ο κ. Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προσωπικώς για διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Παναγιώτατος συνιστούν την ενσάρκωση, την προσωποποίηση των ευρωπαϊκών αξιών, της γεφύρωσης των διαφορών, της αξίας του συμβιβασμού. Ένα παγκόσμιο σύμβολο με ανέσπερη πνευματική λάμψη, με πανανθρώπινο και οικουμενικό φως που ευλογεί στο διηνεκές τις κοινωνίες και τους λαούς μας.

Οι πρωτοβουλίες σας για διαρκή διάλογο όχι μόνο με Χριστιανούς αλλά καιμε όλες τις θρησκείες, είναι πραγματικά αξιέπαινη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν υπήρξε ποτέ ένας πνευματικός ηγέτης που η δράση του περιορίζεται στα λίγα τετραγωνικά μέτρα στο Φανάρι”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον κ. Σχοινά έχει κοινό πλαίσιο αξιών με τις παραπάνω δράσεις του Πατριαρχείου και γι αυτό είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειές του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος “είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης που υπερασπίζεται πάντοτε το διάλογο. Σε ζητήματα θρησκευτικά και πολλές φορές με ξεκάθαρες κοινωνικές και πολιτικές απόψεις που διατυπώνονται και συμφωνούν απόλυτα με το πλαίσιο των στόχων, των αξιών και των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει κι εμείς εδώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ