18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος

Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε.

Παρήλθε το Άγιο 12ήμερο που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον κύκλο του εκκλησιαστικού έτους, καθώς εορτάζουμε τρείς Δεσποτικές Εορτές, τα Χριστούγεννα, την Περιτομή του Ιησού Χριστού και τα Θεοφάνεια εντός δώδεκα ημερών.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις 7 Ιανουαρίου εκάστου έτους με την εορτή του κατ’εξοχήν ασκητού Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου ξεκινά τρόπον τινά ο κύκλος των μεγάλων ασκητών και ερημιτών Αγίων του Ιανουαρίου, που εναλλάσσονται με τους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας και τους Μάρτυρες. Η Εκκλησία συν τοις άλλοις τιμά τον μήνα αυτό, τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη, τους Αγίους Αββάδες, τον Άγιο Παύλο τον Θηβαίο, τον Άγιο Αντώνιο, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Κύριλλο, τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο, τον Άγιο Ευθύμιο, τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, τον Άγιο Γρηγόριο Κων/πόλεως, την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τον Ἀγιο Εφραίμ τον Σύρο και εν κατακλείδι τους Τρείς Ιεράρχες στις 30 του ιδίου μηνός. Έτσι ολοκληρώνεται ο ούτως ειπείν «ασκητικός» Ιανουάριος.

Ας σημειώσω τέλος το γεγονός ότι εκατομμύρια πιστοί όλων των χριστιανικών δογμάτων φέρουν το άγιο όνομα του λαοφιλούς στο χριστιανικό κόσμο προφήτου Αγίου Ιωάννου του και πρώτου ασκητού και προτύπου μοναχού. Είναι δε εντυπωσιακό ότι χιλιάδες Μουσουλμάνοι συνάνθρωποί μας φἐρουν επίσης το όνομα του Ιωάννου, που αποκαλείται τουρκιστί και αραβιστί Yahya, με την προσωνυμία Peygamber (=Προφήτης, ο εκ Θεού αποσταλείς), η οποία χρησιμοποιείται και για τον Προφήτη τους, αλλά και για τον Χριστό και για όλους τους Προφήτες και Αγίους της Παλαιάς Διαθήκης. Ιδού ένα από τα ενωτικά μηνύματα των δύο μονοθεϊστικών θρησκειών.

Ιανουάριος 2021

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ