ΒΟΣΤΩΝΗ. Τρεις και πλέον ώρες από τη Βοστώνη, βόρεια της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, είναι το Νιούπορτ, μία κωμόπολη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Βερμόντ και όχι μακριά από τον Καναδά. Εκεί υπάρχει μια μικρή σε αριθμό αλλά μεγάλη στην πίστη και στην ιστορία κοινότητα του Αγίου Βασιλείου, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος με την ευκαιρία των ονομαστηρίων της.
Η Λειτουργία τελείται δύο φορές τον μήνα κατά την πρώτη και τελευταία Κυριακή εκάστου μηνός από τον συνταξιούχο πρωτοπρεσβύτερο Επαμεινώνδα Αθανασάκο, γνωστό ευρύτερα ως π. Ρόμπερτ Αθα.
Σχεδόν σύσσωμη η κοινότητα συμμετείχε στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος βοηθούμενος από τον π. Επαμεινώνδα, ενώ ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιττας και κοινοτικό γεύμα. Ο Μητροπολίτης επαίνεσε τα μέλη της κοινότητας τα οποία αν και λίγα αριθμητικά διατηρούν και συντηρούν την κοινότητα λόγω της μεγάλης τους πίστης και αφοσίωσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Συνάμα απέδωσε την εύφημη μνεία της Εκκλησίας και τα συγχαρητήρια του στον π. Επαμεινώνδα για τις πολύτιμες υπηρεσίες του που προσφέρει στην κοινότητα.
Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε στον «Ε.Κ.» πως «είναι καλοί και πιστοί άνθρωποι και κάνουν το παν για να διατηρούν την κοινότητά τους». Θυμήθηκε πως όταν ήταν φοιτητής στη Θεολογική Σχολή συνόδευε τις Κυριακές τον αείμνηστο π. Γεώργιο Τσούμα, καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Σχολή για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Επίσης, ο τότε Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Αγιοργούσης, καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας, Εκκλησιολογίας και Θεολογίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, πήγαινε δύο Κυριακές το μήνα και Λειτουργούσε στον Αγιο Βασίλειο του Νιούπορτ και τις άλλες δύο στην επίσης μικρή κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ.
Σύμφωνα με το ιστορικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της κοινότητας, εκεί στο μικρό Νιούπορτ εγκαταστάθηκαν το 1890 οι πρωτοπόροι Ελληνες μετανάστες καθώς αναζητούσαν εργασία στα εργοστάσια υποδηματοποιίας και στους βαμβακόμυλους. Αρχικά είχαν έλθει μόνο οι άνδρες και σταδιακά έφεραν και τις γυναίκες τους. Αλλοι άνοιξαν οπωροπωλεία, εστιατόρια, υποδηματοποιεία, κουρεία, ραφεία κ.λπ. Γύρω στο έτος 1900 που είχαν αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι έφερναν πλέον και τις συζύγους τους και αποκτούσαν τέκνα έγινε αδήριτη η ανάγκη των για κοινωνική, εκπαιδευτική και θρησκευτική ανάπτυξη. Κι έτσι στην αρχή ίδρυσαν Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο στο οποίο τα παιδιά πήγαιναν το απόγευμα μετά το Αμερικάνικο τους σχολείο.
Αν και δεν είχαν δικό τους κτίριο έφεραν ιερείς από άλλες πόλεις και τελούσαν γάμους, βαπτίσεις Νεκρώσιμες Ακολουθίες, μνημόσυνα κ.λπ. Γύρω στο 1940 η Επισκοπελιανή Εκκλησία προσκάλεσε τον Ελληνικό Σύλλογο που είχε ιδρυθεί εν τω μεταξύ να τελεί Ορθόδοξες Ακολουθίες στον ναό της Θείας Επιφανείας ο οποίος βρισκόταν στη γωνία των οδών Cedar και Cheney. Επίσης, άρχισαν οι Λειτουργίες να γίνονται κατά πιο συχνά διαστήματα, καθώς επίσης και οι μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Το 1950 αγοράσθηκε το οικόπεδο στο οποίο ανοικοδομήθηκε σημερινός ναός. Το 1951 ξεκίνησε η συγκέντρωση χρημάτων και στις 29 Ιουνίου του 1952 έγιναν τα θυρανοίξια, ενώ το 1992 οικοδομήθηκε το κωδωνοστάσιο.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Επαμεινώνδας Αθανασάκος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη εκ γονέων Ηλία και Χαράς Αθανασάκου. Ανατράφηκε στην περιοχή Μπέισαϊντ (Bayside) της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Bayside το 1964, στη συνέχεια σπούδασε στο Ελληνικό Κολέγιο μέχρι το 1968 και Θεολογία στη Ρωσική Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στη Νέα Υόρκη ενώ εργαζόταν συνάμα στην Αρχιεπισκοπή. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1972 από τον αείμνηστο Επίσκοπο Μελόης Φιλόθεο στον ναό του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ Νέας Υόρκης και πρεσβύτερος στις 13 Οκτωβρίου του 1974 στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και πάλι από τον Επίσκοπο Φιλόθεο.
Υπηρέτησε σε διάφορες κοινότητες όπως της Αγίας Τριάδος στην Τάλσα (Tulsa) Οκλαχόμα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Νιούπορτ του Ροντ Αϊλαντ, του Αγίου Νικολάου Babylon Νέας Υόρκης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπέρλιγκτον του Βερμόντ, ενώ πρόσφερε και τις υπηρεσίες του στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης Βοστώνης στο Κοντούκουκ Νιου Χαμσάιρ. Συνταξιοδοτήθηκε από την ενεργό διακονία τον Αύγουστο του 2013, ενώ κατά παράκληση του Μητροπολίτη Μεθοδίου εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινότητας του Αγίου Βασιλείου και άλλων κοινοτήτων που έχουν ανάγκη από ιερέα.
Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, του καθήκοντος και πάντοτε πρόθυμος να συμπαρασταθεί όπου υπάρχει ανάγκη.