24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επεκτατισμός του Πατριαρχείου Μόσχας: Σχίσμα θεολογικό ή σχάση λογικής;

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Εξίσωση για δύσκολους λύτες δημιουργεί η Εκκλησία της Ρωσίας στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την «εισβολή» της στα κανονικά εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

«Δεν θα αποφασίζαμε να εισέλθουμε στην Αφρική εάν δεν υπήρχαν οι επίμονες παρακλήσεις των Αφρικανών κληρικών, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε εμάς αμέσως μετά την προσχώρηση στο σχίσμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου», μας λέει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

«Κάποιες παρατάξεις του Παλαιού Ημερολογίου που έχουν κατέβει στην Αφρική εδώ και χρόνια, έστησαν Εκκλησιαστικές κοινότητες και “Μοναστήρια” με όσους είχε αποβάλει για διάφορους λόγους η Ορθόδοξη Ιεραποστολή των κατά τόπους Μητροπόλεων, επομένως φυσικό ήταν αυτές οι δομές να τεμαχιστούν Προτεσταντικώ τω τρόπω σε απειράριθμες αυτοονομαζόμενες Ορθόδοξες. Αυτές λοιπόν οι κατακερματισμένες δομές βρίσκουν αφορμή τώρα να βρεθούν σε Κανονικό Εκκλησιαστικό κλίμα του Πατριαρχείου της Ρωσίας», μας πληροφορεί ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος.

Εκ των πραγμάτων επομένως αυτοί οι κληρικοί στους οποίους αναφέρεται ο Μητροπολίτης Καμερούν δεν είναι κανονικοί. Άρα το Πατριαρχείο Μόσχας δημιουργεί «Εξαρχία» στην Αφρική για να στεγάσει κληρικούς οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποια κανονική Εκκλησία και επομένως είναι σχισματικοί.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων επιμένει: «η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δίνει τη δυνατότητα σ’ εκείνους τους ορθοδόξους χριστιανούς των αφρικανικών χωρών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ταυτισθούν με το σχίσμα, «να έχουν κοινωνία με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία και να δέχονται τη Θεία Κοινωνία και τα άλλα Μυστήρια από κανονικούς ιερείς».

Άρα κατά τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα οι ιερείς αυτοί είναι οι μόνοι κανονικοί στην περιοχή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το χοντραίνει όταν ουσιαστικά εξυβρίζοντας τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες παρουσιάζει την Εκκλησία της Ρωσίας ως μόνη κανονική Εκκλησία.

Με την ενέργειά του αυτή το Πατριαρχείο Μόσχας που οδηγεί τα πράγματα, σε σχίσμα της κανονικότητας ή σε κανονικότητα του σχίσματος;

Τελικά η όλη κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει να κάνει με σχίσμα θεολογικό ή σχάση λογικής!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ