19.2 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Αυστραλίας Μακάριος: «Για τη Διασπορά, η Εκκλησία είναι “γέφυρα” που ενώνει με τη μητέρα πατρίδα»

Προσκεκλημένος στην πρωινή, ενημερωτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 ήταν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους μικρούς μαθητές του Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος Σύδνεϋ, οι οποίοι προσέφεραν στην εκπομπή μία ευχάριστη και γιορτινή νότα τραγουδώντας τον «Μικρό Τυμπανιστή», ο Σεβασμιώτατος έστειλε τις ολοκάρδιες ευχές του, εκ μέρους της Ομογένειας της πέμπτης ηπείρου, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που ετοιμάζονται να υποδεχτούν το 2022 στη σκιά του κλίματος ανησυχίας που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ευχή και μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου είναι κατά το καινούργιο έτος που σε λίγες ώρες ανατέλλει, να πλησιάσουμε όλοι πιο κοντά στον Χριστό, ώστε να γίνουμε πιο δυνατοί και πιο ισχυροί. «Όταν είμαστε κοντά στον Χριστό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, «αν μας τύχει μια δυσκολία ή απογοήτευση, βρίσκουμε δύναμη για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».

Στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Σεβασμιώτατος με τη δημοσιογράφο κ. Νίνα Κασιμάτη, βρέθηκε και το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, που εξακολουθεί να δοκιμάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τη θέση ότι η Εκκλησία διαχρονικά σέβεται την Ιατρική, όπως και κάθε επιστήμη, διευκρινίζοντας ότι οι Ιεράρχες και οι κληρικοί δεν είναι αρμόδιοι να αποφαίνονται για τα ιατρικά θέματα, πόσο μάλλον για το σύνθετο θέμα της πανδημίας. Τούτων δοθέντων, υπενθύμισε πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ενθάρρυνε εξαρχής το χριστεπώνυμο πλήρωμά της να σέβεται τις αποφάσεις της πολιτείας και τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, ενώ ο ίδιος εμβολιάστηκε δημοσίως, δίδοντας το παράδειγμα του σεβασμού και της εμπιστοσύνης προς την επιστήμη.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην υποστήριξη της ελληνομάθειας της νέας γενιάς ομογενών στην Αυστραλία, μέσα από τα ελληνορθόδοξα κολλέγια όσο και από τα απογευματινά σχολεία των ενοριών – κοινοτήτων, καθώς και γενικότερα στον γεφυροποιό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία ανάμεσα στην ελληνική Διασπορά και στη μητέρα πατρίδα. «Για τη Διασπορά, η “γέφυρα” η οποία ενώνει τη δεύτερη πατρίδα μας, τον τόπο στον οποίο κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε, με την μητέρα πατρίδα, τη φιλτάτη πατρίδα, είναι η Εκκλησία», υπογράμμισε. «Και το κάνουμε ενσυνείδητα», επισήμανε, «διότι ξέρουμε πόσο μεγάλη και πολύτιμη είναι η πνευματική και η πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε μέσα μας». Επανέλαβε, εξάλλου, το βασικό μήνυμα το οποίο ο ίδιος απηύθυνε στους ομογενείς, με την ευκαιρία των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως: Ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε πως μέσα στις φλέβες μας κυλάει αίμα Ηρώων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, και κυλάει αίμα Αγίων, οι οποίοι μαρτύρησαν για την Πίστη μας».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ