14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πριν το ξόδι του παλιού χρόνου…

Εν ταπεινώσει

πριν το ξόδι του παλιού χρόνου

Ελένη Όλγα Κυρανάκη*

Χτύπησε το τηλέφωνο της καρδιάς Του και άκουσε τον αδελφό Κύριλλο να χαιρετά:

«Χαίρε αδελφέ Θεόδωρε. Παίρνω να σου ευχηθώ αδελφικά για την νέα χρονιά και να σε ασπασθώ εκ του μακρόθεν. Έχουμε καιρό να τα πούμε και οι καταστάσεις και οι διαφορετικές μας επιλογές, ως μη ώφειλε,  μας απομάκρυναν. Ενόψει των Χριστουγέννων με το Παλαιό ημερολόγιο, έκρινα σκόπιμο να τα πούμε και να ευχηθούμε αλλήλους».

«Χαίρε αδελφέ Κύριλλε. Η καρδία μου αγάλλεται στο άκουσμα των λόγων σου. Γνωρίζεις αδελφέ ότι η Γη που διακονώ είναι φτωχή, αλλά η χαρά των πιστών χριστιανών μας ενισχύει στο έργο μας».

«Ακριβώς αδελφέ, προς τούτο έρχομαι να συνδράμω στις ανάγκες των εμπερίστατων πιστών χριστιανών της Αφρικής. Θα ήθελα να αποστείλω εκ μέρους της Εκκλησίας μας και των Ιδρυμάτων μας, ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για να φτιάξετε πηγάδια να ξεδιψάσουν οι άνθρωποι, να ταΐσετε τους πεινώντας, να φτιάξετε σχολεία και νοσοκομεία για τις ανάγκες τους και ότι άλλο οι κοινότητες χρειάζονται. Εσύ, αδελφέ, γνωρίζεις τις ανάγκες της κάθε Μητρόπολης και θα τα διανείμεις ανάλογα. Θέλω όμως, επιπλέον, να σε πληροφορήσω ότι τελευταία κάποιοι ιερείς της Αφρικής μου ζήτησαν να ενταχθούν στην Ρωσική Εκκλησία. Σε παρακαλώ, αδελφέ, να ενσκήψεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διότι δεν θα ήθελα να επέμβω στις αρμοδιότητες της δικαιοδοσίας Σου».

«Σε ευχαριστώ πολύ, αδελφέ, για την αγάπη σου να με ενημερώσεις. Έχει πέσει στην αντίληψή μου η δυσαρέσκεια των συγκεκριμένων αδελφών και υπόσχομαι να πράξω ανάλογα ώστε να μεταμορφωθεί η στάση των αδελφών ιερέων έναντι της Εκκλησίας της Αφρικής. Χάρηκα τόσο με την πρωτοβουλία Σου αυτή, αδελφέ, και ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο με ταπείνωση, ώστε να επιτρέπουμε να φαίνεται ο Χριστός στον κόσμο, εκεί, όπου, ο καθένας μας τάχθηκε να υπηρετεί. Ευχαριστώ αδελφέ. Σε ασπάζομαι όλος αγάπη. Καλά Χριστούγεννα».

«Ασπασμούς και από μένα, αδελφέ. Καλή και ευλογημένη χρονιά».

Ο αδελφός Κύριλλος, ενόψει της Γέννας του Θεού, αναλογίστηκε όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αγέρωχη συμπεριφορά του και αποφάσισε να κάνει ένα βήμα καλής θελήσεως προς όλους εκείνους από τους οποίους απομακρύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Σήκωσε το τηλέφωνο και έκανε ένα βήμα ιστορικό.

«Χαίρε αδελφέ Βαρθολομαίε. Ήμαρτον αδελφέ μου. Με την ευκαιρία των τελευταίων δοκιμασιών της υγείας Σου, αλλά και τους εορτασμούς της 30ετούς Πατριαρχείας Σου, λίγο πριν την ανατολή του Νέου Χρόνου, θέλω να ευχηθώ η χάρις του Κυρίου μας, να σε στηρίζει στα δύσκολα χρόνια των αλάλητων στεναγμών Σου και να καταθέσω και από τη μεριά μου την επιβράβευση των έργων σου στην διάρκεια της Πατριαρχίας Σου. Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνω ότι τα πλούτη που απέκτησε η Εκκλησία της Ρωσίας μας έκαναν να πιστεύουμε ότι τα μεγέθη ορίζουν τις πνευματικές καταστάσεις και έρχομαι σήμερα, με ταπείνωση να καταθέσω την αγάπη μου και να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη για την διαίρεση που δημιουργήθηκε με την συμπεριφορά μας σε όλες τις αδελφές Τοπικές Εκκλησίες. Υπόσχομαι, αδελφέ, ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μεταμορφωθεί η παρούσα κατάσταση πανταχόθεν, προς Δόξα του Τριαδικού Θεού».

«Χαίρε αδελφέ Κύριλλε. Ήμαρτον αδελφέ μου. Εύχομαι η χαρά που μου έδωσες με την πρωτοβουλία αυτή, ο Θεός να Σου την ανταποδώσει με την χαρά των Χριστουγέννων. Όλοι μας κάνουμε λάθη ζώντας μέσα στις προκλήσεις του κόσμου, όμως όλοι ελπίζουμε στο άμετρο έλεος του Θεού. Ίσως θα έπρεπε να πηγαίνουμε πιο συχνά να επισκεπτόμαστε τα μέρη εκείνα όπου οι Άγιοι μεγαλούργησαν γράφοντας το χρονικό των θαυμάτων. Έχουν οι πιστοί μας, σήμερα, αδελφέ μου, ανάγκες πολλές και εμείς θα πρέπει να υπερβούμε τις διαφορές μας. Ασθένειες, καρκίνοι, σύνδρομα σπάνια, αυτοάνοσα νοσήματα ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε ανάγκη του ανθρώπου και οι διαφορές μας δεν μας επιτρέπουν να πράξουμε τα αναγκαία, ενωμένοι, προς Δόξα του Τριαδικού Θεού. Οι φυσικές καταστροφές του πλανήτη δεν μας επιτρέπουν πλέον να λειτουργούμε ο καθένας μόνος του. Όλοι μαζί σε κάθε πρόκληση που παρουσιάζεται και η οποία απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια συμπόνοια από όλους μας».

«Σου υπόσχομαι αδελφέ Βαρθολομαίε, να πράξω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε ο Ουκρανικός λαός να μην ξαναζήσει την σκληρότητα του ολοκληρωτισμού μέσα στον χώρο της Εκκλησίας και να μιλήσω με κάθε αδελφό που επηρεάστηκε από την δική μας στάση στην απόφαση την οποία έλαβες ώστε να χαρίσεις την ελευθερία στους πιστούς του Ουκρανικού λαού. Θέλω να σε παρακαλέσω να με συμπεριλάβεις στην συνοδεία σου, ώστε να έρθω μαζί σου στο επόμενο ταξίδι σου στο Άγιο Όρος για να εορτάσουμε την ΑΓΑΠΗ, μαζί με όλη τη Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους, η οποία και αυτή διχάστηκε».

«Θα είμαστε σε κοινωνία αγάπης αδελφέ Κύριλλε, στους μήνες που θα ακολουθήσουν και εύχομαι όταν ο Κύριος διαπιστώσει μέσα στις καρδιές μας την αυθεντική αγάπη όχι μόνο στο Πρόσωπό του, αλλά και μεταξύ μας, να επιτρέψει να αναπτύσσουμε τις αναγκαίες δράσεις, ενωμένοι».

«Γένοιτο, αδελφέ μου, Σε ασπάζομαι νοερώς και εύχομαι καλή αντάμωση».

«Καλή αντάμωση, αδελφέ Κύριλλε».

*Η Ελένη Όλγα Κυρανάκη, είναι συνταξιούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σπουδές στην ψυχολογία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ