14.6 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Εσπερινός Πρωτοχρονιάς και κοπή Βασιλόπιτας στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων

Πανηγυρικά ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας σήμερα το απόγευμα, στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λονδίνου. Χοροστάτησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα του απελθόντος έτους. 

Παρέστη ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ιωάννης Ραπτάκης, μετά της συζύγου αυτού κ. Γεωργίας Σουλτανοπούλου, Γενικής Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, στην ομιλία του μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Με τη χάρη του Θεού, προετοιμαζόμαστε γεμάτοι ελπίδες και αισιοδοξία για το νέο έτος 2022. Προσευχόμαστε ολοψύχως και ολοθέρμως να έρθουν καλύτερες μέρες σε όλο τον κόσμο, ο οποίος έχει δοκιμαστεί τα τελευταία δύο χρόνια με την φοβερά πανδημία του κορωνοϊού. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από αυτή τη μάστιγα, ενώ πολλοί περισσότεροι βιώνουν το πένθος από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

Το έτος που πέρασε είχε δυσκολίες αλλά έφερε και ευχάριστα γεγονότα.

Οι αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν δυστυχώς να υποφέρουν από διωγμούς και πολέμους, από την θρησκευτική τρομοκρατία και από τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο και όταν φτάνουν στον τελικό τους προορισμό, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τον ρατσισμό, τη βία και την απόρριψη. Στην Αιθιοπία οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τις προσευχές μας καθώς πλήττονται ακόμα και σήμερα από έναν σφοδρό εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, με θύματα όλων των ηλικιών και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να λιμοκτονούν.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο, καλωσορίζουμε και περιθάλπουμε αυτές τις βασανισμένες ψυχές και η φιλανθρωπία μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε άλλους λαούς. Εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει μια νέα ζωή γεμάτη ελπίδες και αισιοδοξία. Εργαζόμαστε όλοι μαζί για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη διότι αυτή είναι η ταυτότητα των Χριστιανών. Ειδικά εδώ, στην τοπική μας Εκκλησία, εργαζόμαστε σκληρά για την ανάπτυξη αγαθών Διαχριστιανικών και Διαθρησκευτικών σχέσεων, με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. Νικήτα να είναι πάντοτε παρόν στις σχετικές συναντήσεις και δραστηριότητες. Όπως διακήρυξε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2016, «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία καταδικάζει ἐντόνως τάς ποικιλομόρφους συγκρούσεις καί τούς πολέμους, τούς ὀφειλομένους εἰς φανατισμόν, προερχόμενον ἐκ θρησκευτικῶν ἀρχῶν. Βαθεῖαν ἀνησυχίαν προκαλεῖ ἡ μόνιμος τάσις αὐξήσεως τῶν καταπιέσεων καί διώξεων τῶν χριστιανῶν καί ἄλλων κοινοτήτων, ἐξ αἰτίας τῆς πίστεως αὐτῶν, εἰς τήν Μέσην Ἀνατολήν καί ἀλλαχοῦ, καθώς καί αἱ ἀπόπειραι ἐκριζώσεως τοῦ Χριστιανισμοῦ ἐκ τῶν παραδοσιακῶν κοιτίδων αὐτοῦ» (H AΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΝ ΚΟΣΜΟΝ).

Ο Θεοφιλέστατος συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο χρόνος που πέρασε έφερε όμως και ευχάριστα γεγονότα στον κόσμο μας. Με τη χάρη του Θεού και την ανάπτυξη της επιστήμης, η οποία σύμφωνα και πάλι με τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας,  αποτελεί «θεόσδοτον δῶρον εἰς τόν ἄνθρωπον», επήλθε περαιτέρω επεξεργασία εμβολίων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και ανάπτυξη σχετικών θεραπειών. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τον προηγούμενο Ιούνιο αναπτύξαμε ένα επιτυχημένο μοντέλο γενετικής επεξεργασίας (CRISPR Cas-9), το οποίο μειώνει σημαντικά το κόστος και τον χρόνο των θεραπειών που στο μέλλον θα χαρίζουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και αυτοάνοσες ασθένειες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο θεοφιλέστατος ανέφερε: «Παρά τις δυσκολίες, βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν χάνει τη δύναμή του και  προχωρά στην ανάπτυξη με πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό. Στην τοπική μας Εκκλησία, εδώ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, με την αγάπη του κόσμου αναπτύχθηκαν πολλά κέντρα διανομής τροφίμων. Για παράδειγμα μία εκ των Κοινοτήτων μας στο Λονδίνο προσφέρει 8.000 γεύματα μηνιαίως σε φτωχούς και αδύναμους ανθρώπους, ενώ άλλες Κοινότητες αναπτύσσουν επίσης σημαντική φιλανθρωπική δράση. Ευχαριστούμε όλοι τον Σεβασμιώτατο για τις ανύστακτες προσπάθειές του να οργανώνει προσωπικά τη φιλανθρωπική δράση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται ώστε να υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα και ακόμα περισσότερο ευχαριστούμε τον ευλογημένο λαό του Θεού που με το υστέρημά του συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτού του έργου.

Κάθε μέρα που ξημερώνει δοξολογούμε τον Κύριο για όλα τα αγαθά που μας προσφέρει. Διότι αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα, όπως τη στέγη, το ψωμί, τα καθαρά ρούχα, την αγάπη της οικογένειάς μας και των φίλων μας, άλλοι άνθρωποι τα στερούνται. Υπάρχουν εκατομμύρια ψυχές στην ιεραποστολή που δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν φάρμακα, φοράνε μόνιμα τα ίδια ρούχα. Υπάρχουν αμέτρητα παιδιά που δεν έχουν τροφή ούτε καθαρό νερό να πιούνε. Υπάρχουν Ορθόδοξες Κοινότητες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική, τις Ινδίες, την Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, νησιά του Ειρηνικού και άλλα μέρη του κόσμου, που δεν έχουν τα απαραίτητα προς το ζην, ούτε έναν περικαλλή Ναό, όπως εμείς, για να τελέσουν τη Θεία Ευχαριστία και χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες καλύβες και ερείπια.

Υπάρχουν ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους σε ένα γηροκομείο, ξεχασμένοι από συγγενείς και φίλους. Υπάρχουν αμέτρητα ορφανά παιδιά που δεν ένιωσαν ποτέ τη μητρική αγάπη και την πατρική προστασία. Υπάρχουν φτωχοί και πληγωμένοι που είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να δολοφονούνται, τις Εκκλησίες τους να βεβηλώνονται, τις περιουσίες τους να κατάσχονται, και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς ελπίζοντας μόνο στον Θεό. 

Αυτά, αγαπητοί Χριστιανοί, μας ωθούν ώστε να μην αφήνουμε τους εαυτούς μας να διάγουν βίο βοσκηματώδη, όπως γράφουν οι Άγιοι Πατέρες, αλλά να ασχολούμαστε με ουσιαστικά και πρακτικά θέματα. Να συμπαραστεκόμαστε στο έργο της Εκκλησιαστικής Κοινότητας και της τοπικής Εκκλησίας που ανήκουμε. Να βοηθούμε το έργο της ιεραποστολής. Να συμπαραστεκόμαστε στους Χριστιανούς που εγκατέλειψαν τις ανέσεις αυτού του βίου και αφιέρωσαν τον εαυτό τους στον ευαγγελισμό των αδελφών σε τόπους μακρινούς. Εξάλλου η αγάπη και η συμπαράστασή μας δεν έχουν αξία αν δίδονται μόνον στους φίλους μας, διότι «οὐκ ἔνι ᾽Ιουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ ᾽Ιησοῦ» (Προς Γαλάτας 3.28).

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο για τον λόγο του, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Μέγας Βασίλειος υπέφερε από σωματικούς πόνους και κοιμήθηκε νέος, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, αφού πονούσε και ο ίδιος με τον πόνο του φτωχού, του αρρώστου, του ορφανού. Ίδρυσε την περίφημη «Βασιλειάδα» όπου σε αυτή έβρισκε κανείς παρηγοριά, φιλανθρωπία και πλούσια την αγάπη του Κυρίου».

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε περαστικά στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποθεραπείας από τον κορωνοϊό και μετέφερε την Πατριαρχική Του ευχή σε όλους.

Ακολούθως ευλόγησε και διένειμε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα και όλοι μαζί έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ