21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη: “Ο εναγκαλισμός της Οικουμένης”


Η 5η Ιανουαρίου 1964 είναι μια από τις ιστορικότερες ημέρες της Χριστιανοσύνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας συναντά στην Ιερουσαλήμ, επί του Όρους των Ελαιών, τον Προκαθήμενο της Δυτικής Εκκλησίας, Πάπα Παύλο τον VI, ώστε να ανταλλάξουν τον ασπασμό της ειρήνης προς άρσιν παλαιών αναθεματισμών, θέρμην ψυχραμένων καρδιών και αναζωπύρωσιν καλών διαλογισμών.
Σε εκείνη την συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Πάπα, εις ανάμνησιν των γεγονότων αυτών, μια φορητή εικόνα των αυταδέλφων αγίων αποστόλων Πέτρου και Ανδρέου εναγκαλιζομένων υπό το βλέμμα και τις ευλογίες του αρχιποίμενος Χριστού. Στην εικόνα εμφαίνονται και τα σύμβολα του πάθους εκάστου.

O σημερινός Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε ως δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο λειψανοθήκη εντός της οποίας ο Πάπας Πίος ο XII είχε τοποθετήσει αποτμήματα του ιερού λειψάνου του απ. Πέτρου που βρέθηκαν κατόπιν ανασκαφών στην ομώνυμη βασιλική του Βατικανού το 1939. Στην συνοδευτική επιστολή του σημειώνει ότι στοχαζόμενος την εικόνα των αυταδέλφων Πέτρου και Ανδρέου να αγκαλιάζονται, ενωμένοι με πίστη και αγάπη για τον κοινό τους Κύριο, την εκλαμβάνει ως προφητικό σημάδι της αποκατάστασης αυτής της ορατής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών για την οποία αμφότεροι φιλοδοξούν και για την οποία προσεύχονται θερμά και εργάζονται.

Ολόκληρο το κείμενο στη συνέχεια.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ