15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στον «Εθνικό Κήρυκα»

18 Δεκεμβρίου 2021

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος εκ των πλέον λογίων και νουνεχών ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, εξάντλησε τα όρια της ανοχής και της υπομονής του και έστειλε πρόσφατα επείγον εγκύκλιο σημείωμα προς τους ιερείς εντελλόμενος να παύσουν οι αντιεμβολιαστές κληρικοί την προπαγάνδα τους.

Τους έγραψε συγκεκριμένα το εξής:

«Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Με το υπ. Αριθμ. πρωτ. 724/26/8/2021 Εγκύκλιο Σημείωμά μου, τον περασμένο Αύγουστο, απευθύνθηκα με τρόπο πατρικό και παραινετικό προς όλους σας για την δύσκολη κατάσταση που συνεχίζεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και τον εμβολιασμό σας.

Ατυχώς, αναγκάζομαι, ως μη όφειλε, να επανέλθω, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής και υπομονής για περιπτώσεις απαράδεκτης στάσης συμπρεσβυτέρων μας που προξενούν τεράστια ζημία στους αδελφούς μας πιστούς.

Από τούδε και στο εξής απαγορεύουμε αυστηρότατα κάθε αναφορά στην ασθένεια Covid-19 και στον μη εμβολιασμό, είτε σε κήρυγμα, είτε σε άλλη περίσταση, καθώς επίσης και στα πλαίσια της εξομολόγησης και της προσωπικής επικοινωνίας σας με τους ενορίτες σας».

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για το θέμα, καθώς και για την πρόσφατη χειροτονία σε πρεσβύτερο του κορυφαίου καθηγητή και νευροχειρουργού Δημητρίου Λινού.

Στην ερώτηση πώς και γιατί αποφάσισε να εκδώσει αυτό το δεύτερο εγκύκλιο σημείωμά του για την πανδημία, απάντησε «δυστυχώς είχαμε ιερέα στην περιοχή μας στο χωριό Κανάλια ο οποίος παρόλο που γνωρίζει τις προσωπικές μας θέσεις, πολύ καλά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και της Εκκλησίας μας και είχε λάβει και προηγούμενη εγκύκλιό μας τον Αύγουστο παρασύρθηκε ή επέμενε εν πάση περιπτώσει να μεταφέρει με γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα που καταγράφονται εναντίον του εμβολιασμού και μάλιστα με περιεχόμενο που οδηγεί σε συνωμοσία της όλης καταστάσεως που αφορά την πανδημία και την αντιμετώπισή της». Συμπλήρωσε πως «αυτό έγινε αντιληπτό από τους πιστούς που κατήγγειλαν το γεγονός, διότι τώρα πλέον έχομε το σωστό, δηλαδή αντιδρούν οι ίδιοι οι πιστοί και οι ενορίτες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Τον καλέσαμε, είναι πολύτεκνος, είχε αμέσως την ταπείνωση να δηλώσει με συντριβή μάλιστα ότι ήταν λάθος και αστοχία του, ζήτησε συγγνώμη. Στην εγκύκλιο δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εάν παρατηρηθεί παρόμοιο φαινόμενο θα πάρουμε μέτρα και αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν τόσο με την πνευματική πατρότητα των ιερέων, αλλά και με μέτρα που θα αναστείλουν κάθε προσπάθειά τους επηρεασμού των πιστών διότι φέρουν τεράστια ευθύνη εάν κάποιος επηρεασθεί από αυτό αποτραπεί ο εμβολιασμός του και κινδυνεύσει η ζωή του».

Στην ερώτηση πώς δικαιολόγησε αυτή την αντιεμβολιαστική και αντιεκκλησιαστική του συμπεριφορά, κι ακόμα ξέρει γράμματα, έχει παιδεία; απάντησε πως «όχι, δεν είναι από τους πλέον μορφωμένους ιερείς μας. Είναι ένας απλοϊκός άνθρωπος, πολύ φιλότιμος, δυστυχώς όμως η εμμονή και επηρεασμένος από ένα κλίμα που υπάρχει, και θα πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια, από πνευματικούς και γεροντάδες οι οποίοι έχουν φήμη και από το Αγιο Ορος και όχι μόνο παρασυρμένος νόμιζε ότι έτσι εξυπηρετεί μια αλήθεια κι ένα σκοπό. Δυστυχώς είναι αυτό που έχει να κάνει με την ελευθερία του ανθρώπου».

Αν υπάρχουν κι άλλοι ιερείς της ίδιας νοοτροπίας και αντιληπτικής, είπε «όχι, νομίζω ότι πλέον το φαινόμενο έχει περιοριστεί τουλάχιστον στη δική μας Μητροπολιτική περιφέρεια, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Υπήρχε δυστυχώς μία καχυποψία. Ξέρετε οι άνθρωποι μαστίζονται από αυτό το καθαρά έργο του διαβόλου να δημιουργεί καχυποψίες και να διχάζει. Είναι μηδενική πλέον η παρουσία τέτοιων συμπτωμάτων».

Οταν τον ρωτήσαμε πού αποδίδεται αυτό το φαινόμενο του εμβολιασμού και των γεροντάδων, πνευματικών και προφητολάγνων που επηρεάζουν σε σημείο που κάποιοι πιστοί να μην δίνουν σημασία στην Εκκλησία, αλλά σ’ αυτούς τους τσαρλατάνους, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος είπε, πως «είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να πούμε ότι δεν είναι της στιγμής, έχει βαθιές ρίζες τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα στον Ορθόδοξο χώρο γενικότερα κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να το πω κι αυτό διότι ομιλώ με εσάς πως ορισμένα φαινόμενα μάς έρχονται από την Αμερική. Αν δει κάποιος τους ανθρώπους λόγου χάρη που αντέδρασαν στο 666, φέρνοντας μια απελπισία ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, μεταφράζονται κείμενα από το εξωτερικό, παίρνουν έναν Ορθόδοξο χαρακτήρα και βεβαίως δημιουργούν ένα ρήγμα κι αυτό που ονομάζω πνευματικό εγωϊσμό, δηλαδή ότι εμείς ξεχωρίζουμε από όλους εσάς τους άλλους, είμαστε καλύτεροι, είμαστε πιο άγιοι, ενώ θεωρούν ότι η Εκκλησία γενικότερα και το Σώμα της Ιεραρχίας έχει εκκοσμικευθεί. Τώρα με την πανδημία έγινε μία παθογένεια που όμως θα πρέπει να μας απασχολεί γιατί λειτουργεί αντιεκκλησιαστικά και εντελώς διχαστικά. Είναι οι ίδιοι που αντέδρασαν και στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας στην Κρήτη».

Όταν τον ρωτήσαμε «δεν είναι απορίας άξιο που άνθρωποι με λιπαρή μόρφωση έχουν καταντήσει είτε να είναι αντιεμβολιαστές, είτε να αποτειχίζονται, είτε να λένε διάφορους γραώδεις μύθους;», απάντησε πως «είναι αυτό που σας είπα, η παγίδευση στην καχυποψία και μην ξεχνάτε, να το πούμε και αυτό για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, κι εμείς ιδιαίτερα εδώ στη Μαγνησία έχομε μεγάλο πρόβλημα με ιατρούς που γίνονται αρνητές του εμβολίου και καταλαβαίνετε τη δική μου θέση ως Επισκόπου όταν ιερείς μου επικαλούνται ιατρούς που αντιστέκονται στον εμβολιασμό και βεβαίως αυτοί οι γιατροί μιλούν και για νέα τάξη πραγμάτων καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα διότι προέρχεται και από ανθρώπους που έχουν μόρφωση».

Αναφορικά με την πρόσφατη χειροτονία του Δρα Δημητρίου Λινού είπε πως «ήταν πράγματι μια ευλογία Θεού, εμπράκτως αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ επιστήμης και πίστεως. Ο κ. Δημήτριος Λινός, ο γνωστός χειρουργός και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθηγητής Πανεπιστημίου, έκανε το όνειρο της ζωής του πραγματικότητα να γίνει ιερέας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και αυτό ήταν η απάντηση και η παρηγοριά που γευθήκαμε αυτό τον καιρό. Αυτή η χειροτονία είναι ό,τι καλύτερο, ένα δώρο Θεού μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε για να μπορούμε να παίρνουμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίζουμε».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ