11 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ο Πάπας της σεμνότητας και των καταφρονεμένων στην Κύπρο

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΩΝ.-

ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Του Α. Χ. ΒΙΚΕΤΟΥ

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος φθάνει νωρίς το απόγευμα  στην Κύπρο,  θεωρείται ως  ένας θρησκευτικός ηγέτης μεγάλου βεληνεκούς και η πορεία του από το 2013 έχει αποδείξει, όπως έχει λεχθεί, ότι αποτελεί για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «Το Χέρι του Θεού». Ανέλαβε τα ηνία της Αγίας Έδρας σε μια περίοδο, που κλυδωνιζόταν από οικονομικά και σεξουαλικά  σκάνδαλα και  με τις ενέργειες και το παράδειγμα του  κατάφερε να γίνει ένα από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα όχι μόνο στους Καθολικούς, αλλά και σε όλο το κόσμο.

Με την ανάδειξη του στην ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επέλεξε το όνομα  «Φραγκίσκος», ως φόρο τιμής στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Αυτό έδειξε από την αρχή ότι η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες είναι  προτεραιότητά του. Διακρίνεται για την σεμνότητα και τον λιτό τρόπο, με τον οποίο ζει.

Η Εγκύκλιος «FRATELLI TUTTI» («Αδελφοί Όλοι»)

Στις 4 Οκτωβρίου 2020 , ημέρα που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά την μνήμη του ιδρυτή του Τάγματος των Φραγκισκανών  Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1182 – 3 Οκτωβρίου 1226),  μετά το κήρυγμα του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε στην δημοσιότητα μια βαρυσήμαντη  Εγκύκλιο, με τίτλο:  «FRATELLI TUTTI» («Αδελφοί Όλοι»).

Στην Εγκύκλιο του (σύνολο 308 σελίδες) ο Πάπας διατυπώνει την ποιμαντική της  Ρωμαιοκαθολικής  Εκκλησίας και το τρόπο πορείας των πιστών της σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα του σημερινού ανθρώπου και της κοινωνίας, που καλύπτουν ακόμη και τις διεθνείς σχέσεις.

Το κείμενο της Εγκυκλίου είχε υπογράψει την προηγουμένη (φωτο Vaticanews) ο Πάπας επί του τάφου του Αγίου Φραγκίσκου της  Ασσίζης.

Η Εγκύκλιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέματα του προσφυγικού και της μεταναστευτικής κρίσης. «Είναι καθήκον να σεβόμαστε το δικαίωμα όλων των μεταναστών. Όπως ο Ιησούς Χριστός, έτσι και αυτοί αναγκάστηκαν να φύγουν. Είναι καθήκον μας να σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να βρει ένα μέρος, όπου όχι μόνο μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειάς του, αλλά και να εκπληρωθεί πλήρως ως άτομο», τονίζει  ο Πάπας Φραγκίσκος στο τέταρτο κεφάλαιο “Brothers all”.

«Αδελφοί  Όλοι, στην Αδελφοσύνη  και την Κοινωνική Φιλία. Τα σημάδια των καιρών δείχνουν σαφώς ότι η ανθρώπινη αδελφοσύνη και η φροντίδα της δημιουργίας αποτελούν το μόνο μονοπάτι για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την ειρήνη» (σ.σ: Όλη την Εγκύκλιο στα ελληνικά μπορείτε να την διαβάσετε στον σύνδεσμο: Βαρυσήμαντη Εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Οι σχέσεις με τον Βαρθολομαίο

Από την αρχή ο Πάπας Φραγκίσκος φρόντισε να καλλιεργήσει αγαστές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος  είναι άνθρωπος ανοικτών οριζόντων. Ο Βαρθολομαίος ήταν παρών στην ενθρόνιση του και το Ευαγγέλιο αναγνώστηκε στα ελληνικά. Στα ελληνικά απηύθυνε ο Πάπας και το “Ειρήνη Πάσι”.

Από το 2013 Φραγκίσκος και Βαρθολομαίος συνεργάζονται στενά σε πολλά θεολογικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά θέματα  και στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Φέτος στις 22 Οκτωβρίου, με την συμπλήρωση 30 χρόνων Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Πάπας έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Βαρθολομαίο, στην οποία αναφέρθηκε στον προσωπικό τους δεσμό και τόνισε: «Ο δεσμός αυτός,  με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε αδελφική φιλία.

Φραγκίσκος – Βαρθολομαίος στο Φανάρι (ΦΩΤΟ: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε στην επιστολή: «Επιπροσθέτως, ειλικρινώς σας ευχαριστώ διά την αδιάπτωτον υπόδειξιν της οδού του διαλόγου, εν αγάπη και αληθεία, ως του μόνου δυνατού τρόπου συμφιλιώσεως μεταξύ των Χριστιανών πιστών και αποκαταστάσεως της πλήρους κοινωνίας… Η εγγύτης και η αλληλεγγύη μεταξύ των Εκκλησιών μας συνιστούν καθοριστικήν συμβολήν εις την παγκόσμιον αδελφοσύνην και κοινωνικήν δικαιοσύνην, τας οποίας η ανθρωπότης επειγόντως χρειάζεται».

Σημαντικές δηλώσεις Πάπα

*Όπως η εντολή “Ου φονεύσεις” θέτει ένα ξεκάθαρο όριο για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει να πούμε “όχι” σε μία οικονομία απόκλισης και ανισότητας. Μια τέτοια οικονομία σκοτώνει.

*Προτιμώ μια Εκκλησία με μώλωπες, πληγωμένη και βρόμικη, επειδή αυτό σημαίνει ότι έχει βρεθεί έξω, στους δρόμους, παρά μια Εκκλησία που ασθενεί, επειδή βρίσκεται αποκλεισμένη και επειδή προσπαθεί να κρατηθεί από τη δική της ασφάλεια.

*Είμαι και εγώ αμαρτωλός, εξομολογούμαι κάθε 15 ημέρες.

* Οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία. Αν και ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί αμαρτία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι.

*Η αυλή είναι η λέπρα της παποσύνης.

*Οι πόλεμοι γίνονται για να πωλούνται όπλα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ