16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση για την Πατριαρχική & Συνοδική Εγκύκλιο του 1920 στην Πόλη (photos & videos)

Εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την περίφημη Συνοδική Εγκύκλιο του 1920, πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Μίλησε πρώτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ακολούθησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, καθηγητής του ΑΠΘ.

Ακολούθησαν και άλλοι εκλεκτοί ομιλητές από το εξωτερικό.

Η εγκύκλιος του 1920 είναι ένα κείμενο διαχρονικής σημασίας και οικουμενικής εμβέλειας. Μέσα στο κείμενο αυτό εκφράζεται με χαρακτηριστικό τρόπο το πνεύμα της συνοδικότητας του Πατριαρχείου, η οποία εδράζεται στην αποστολική και πατερική παράδοση της ενότητας και της αγάπης. Αυτό διότι δεν απευθύνεται μόνο προς τις ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά προς όλες τις Εκκλησίες. Δεν καταπιάνεται με προβλήματα που αφορούν μόνο τους ορθοδόξους, αλλά αφορά σε όλο τον κόσμο.

Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, “η οποία έχει προσφέρει πάμπολλα εις την χριστιανοσύνην και τον πολιτισμόν, τα Γράμματα και την ανθρωπότητα”, απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, κατά την έναρξη της Ημερίδας που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα: «Η Συνοδική Εγκύκλιος του 1920: 100 έτη σημαντικής επιρροής».

® Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς
® Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ