20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος» στην Κωνσταντινούπολη

Doug Patterson & Tim Vyner

Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

28 Νοεμβρίου 2021 – 28 Ιανουαρίου 2022

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζουν την Έκθεση ζωγραφικής των Βρετανών εικαστικών Doug Patterson & Tim Vyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος».

Η Έκθεση θα παρουσιαστεί για δύο μήνες στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη και θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στις 18:30.

Τα εγκαίνια θα τιμήσει με την Παρουσία Του, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ θα παρίστανται ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέτα Μακρή.

Για ακόμα μία χρονιά, η Αγιορειτική Εστία, τιμώντας την άοκνη πολυετή προσφορά της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ορθοδοξία και στον Ελληνισμό και στηρίζοντας το πολύτιμο πολιτιστικό έργο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, διοργανώνει την εν λόγω έκθεση με σκοπό την εμψύχωση της Ελληνικής ομογένειας και της μεταφοράς «αρώματος» Ελλάδας και Αγίου Όρους στην Πόλη.

Ο Doug Patterson και ο Tim Vyner είναι δύο σύγχρονοι Βρετανοί καλλιτέχνες, οι οποίοι ταξίδεψαν και εργάστηκαν στο Άγιον Όρος τα τελευταία είκοσι χρόνια, συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση που θέλει περιηγητές – καλλιτέχνες να ταξιδεύουν και να καταγράφουν την αρχιτεκτονική, τον καθημερινό βίο καθώς και λατρευτικές στιγμές των μοναχών της Αθωνικής Πολιτείας. Μέσα από τα ταξίδια τους, αποτύπωσαν με το προσωπικό τους ξεχωριστό εικαστικό ύφος ο καθένας, το βίωμα και την εμπειρία των ταξιδιών τους, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν μεγάλες εικαστικές συλλογές τις οποίες διαχειρίζεται η Αγιορειτική Εστία.

Η δουλειά των δύο σύγχρονων εικαστικών περιηγητών παρουσιάζεται για δεύτερη φορά σε μία κοινή Έκθεση (η πρώτη παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι το 2016 στο πλαίσιο της συμμετοχής της Αγιορειτικής Εστίας στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών), ενώ το έργο τους είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε δύο διαφορετικές εκθέσεις. Το 2011 παρουσιάστηκε η Έκθεση του Doug Patterson με τίτλο «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. Άθως – Σινά» ενώ δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος πρότεινε την δημιουργία μίας κοινής υποτροφίας μεταξύ της Αγιορειτικής Εστίας και του Royal College of Art του Λονδίνου η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους απόφοιτους του εν λόγω ιδρύματος να ταξιδέψουν και να ζωγραφίσουν στο Άγιον Όρος.

Ο πρώτος υπότροφος της υποτροφίας, υπήρξε ο Tim Vyner, ο οποίος το 2013 πραγματοποίησε τρία μεγάλα ταξίδια στο Άγιον Όρος και αφού επισκέφθηκε και τις είκοσι Ιερές Μονές, Σκήτες και κελλιά, ολοκλήρωσε το εικαστικό του έργο που παρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας το 2014, σε μία μεγάλη Έκθεση που έφερε τον τίτλο «Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».

Ο Doug Patterson περιγράφει στο ακόλουθο απόσπασμα την εμπειρία του από τις επισκέψεις στο Άγιον Όρος:Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Άγιον Όρος το 2002. Πήρα το πλοίο από την Ουρανούπολη προς την Δάφνη, όπου και αποβιβάστηκα για να αλλάξω αμέσως μετά πλοίο. Στη συνέχεια, έπλευσα κατά μήκος της ακτής προς τα Καρούλια. Τίποτα στη ζωή μου δεν θα μπορούσε να με έχει προετοιμάσει για αυτό το μοναδικό ταξίδι, την μνημειακή του διάσταση, το μεγαλείο του και την απρόσμενη οικειότητα της θέας του. Ήμουν συγκινημένος από την αρχιτεκτονική των μοναστηριών σκαρφαλωμένα σαν φωλιές αετών, προσηλωμένα σε βράχους -πρόσωπα. Σχεδίαζα στο σημειωματάριο μου βιαστικά το σκηνικό προσπαθώντας να αποδώσω τις λεπτές διαβαθμίσεις των χρωμάτων και να συλλάβω την φευγαλέα επίδραση του φωτός και της ατμόσφαιρας. Συνειδητοποίησα τότε πως χωρίς καμιά αμφιβολία το Άγιο Όρος κατέχει μια ξεχωριστεί θέση ανάμεσα στα πνευματικά κέντρα του κόσμου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το εκτενές κείμενο του Tim Vyner που περιέχεται στον ομώνυμο κατάλογο:

Η συμμετοχή μου στη μοναστική ζωή μού επέτρεψε να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς το αυστηρό ημερήσιο πρόγραμμα των πατέρων, το οποίο βασίζεται σε μια παράδοση προσευχής και διαλογισμού. Κάθε πατέρας, δόκιμος μοναχός, προσκυνητής και περιστασιακός εργαζόμενος αποτελεί μέρος αυτού του πολύ ιδιαίτερου τρόπου ζωής στο Άγιον Όρος. Μεταξύ τους υπάρχουν μάγειρες, ξυλουργοί, λόγιοι, κηπουροί, κτίστες και καλλιτέχνες. Όλοι συμμετέχουν ενεργά στον πνευματικό πλούτο και συνδιαμορφώνουν τη μοναδικότητα που χαρακτηρίζει τη ζωή της μοναστικής κοινότητας κάθε μονής. Χρησιμοποίησα ζωηρά υδροχρώματα για να αποδώσω αυτή την ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του μοναστικού βίου, της αδιάλειπτης προσευχής και του πνεύματος της φιλίας και του κοινού βίου.

Η πολύπλευρη αυτή συλλογή υπήρξε το αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών. Είτε χρησιμοποιώ τις παραδοσιακές τεχνικές της ακουαρέλας ή του σχεδίου με σινική μελάνη είτε ψηφιακά μέσα υψηλής τεχνολογίας, όπως το iPad, το έργο μου βασίζεται στα επιτόπια βιώματα και προσπαθεί να αποδώσει τις βιωματικές διαστάσεις του τόπου και του χρόνου. Παρόλο που η συλλογή αυτή σέβεται έναν τρόπο ζωής που ελάχιστα έχει αλλάξει την τελευταία χιλιετία, επιχείρησα να αναδείξω χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που χαρακτηρίζουν τη ζωή στο Άγιον Όρος σήμερα.Και για τις δύο εκθέσεις εκδόθηκαν πολυτελείς Κατάλογοι με το σύνολο της δουλειάς τους για το Άγιον Όρος.

Επιμελητής της Έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

Πληροφορίες:

Εκθεσιακός Χώρος: Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη (Istiklal Cad. No 60, 34433 Istanbul, Galatasaray – Beyoglu)

Εγκαίνια Έκθεσης: Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, στις 18:30

Διάρκεια έκθεσης 28 Νοεμβρίου 2021 έως 28 Ιανουαρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας: Λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας η έκθεση είναι επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλ.: +90 212 244 86 40 ή να στέλνετε e-mail στο [email protected]

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ