16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο ρώσος ιερομόναχος Γρηγόριος Σοκολώφ διδάσκει τον μητροπολίτη που στάθηκε στο Σύνθρονο του Κερκύρας Νεκταρίου

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο ρώσος ιερομόναχος Γρηγόριος Σοκολώφ είναι συνεργάτης του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, έκανε σπουδές και στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούνταν στην Πατριαρχική Μονή Βλατάδων και είχε στενές σχέσεις με Αγιορείτικα Μοναστήρια. Στην μοναχική του κουρά ήταν παρών και ο νυν Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος (Κατερέλος).

Εκτελεί – φυσικό είναι – και χρέη μεταφραστή σε σημαντικές επαφές του Πατριάρχη Μόσχας ή άλλων Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων.

Αυτός, λοιπόν, ο ρώσος ιερομόναχος, είδε το κανονικό ατόπημα του μητροπολίτη Πολτάβα και Μίργκοροντ Φιλίππου, ο οποίος υπάγεται στην εν Ουκρανία Ρωσική εκκλησιαστική παρουσία, και ο οποίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στην Κέρκυρα (16-11-2021), ιστάμενος και στο σύνθρονο του μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου.

Το μείζον αυτό κανονικό παράπτωμα συντελέστηκε με την ανοχή (;) του οικείου ποιμενάρχου, μητροπολίτου Κερκύρας Νεκταρίου και το επισημάναμε με σχετικό κείμενό μας.

Ο ρώσος ιερομόναχος Γρηγόριος Σοκολώφ έκανε …μάθημα λειτουργικής και κανονικού δικαίου στον μητροπολίτη Φίλιππο, με σχετική ανάρτησή του στη σελίδα του στο fb, γράφοντας τα εξής:

«Αγαπητέ Δέσποτα, όταν λειτουργείς σε επισκοπές άλλων Τοπικών Εκκλησιών, μην ανεβαίνεις στο Σύνθρονο. Μόνον ο οικείος Επίσκοπος κάθεται εκεί. Στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού ή στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κρεμλίνου, άλλωστε, δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό οποιουδήποτε να καθίσει στον Πατριαρχικό Θρόνο. Σε όλους τους ναούς της Πατριαρχικής επισκοπής της Μόσχας, κατά την ανάγνωση του Αποστόλου, οι επίσκοποι οφείλουν να κάθονται μόνο σε μια καρέκλα δίπλα στον Θρόνο του οικείου ποιμενάρχου της πόλεως Μόσχας», (δηλ. του Πατριάρχη Μόσχας).

Το …μάθημα αυτό απευθύνεται, φυσικά, και προς τον μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριο, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε στο θέμα, ενώ θα έπρεπε να το κάνει εξ αρχής. Εκτός και δεν καταλαβαίνει τι έκανε…

Από την κουρά του Γρηγορίου Σοκολώφ, παρόντος και του νυν μητροπολίτου Κρήνης και Πατριαρχικού Εξάρχου Μάλτας κ. Κυρίλλου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ