Των Χριστόδουλου Αθανασάτου και Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον οποίον τοποθετήθηκαν τρία στεντς το εσπέρας της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στην ηλεκτρονική του έκδοση λίγα μόλις λεπτά μετά της ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Την ικανοποίησή τους για την πορεία της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη εξέφρασαν προς τους δημοσιογράφους οι Έλληνες γιατροι του Mount Sinai που πραγματοποίησαν την επέμβαση εκτιμώντας ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα, αλλά χωρίς βιασύνη, θα μπορεί να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.
Το εξιτήριο του Παναγιότατου θεωρείται θέμα χρόνου και αναμενόταν να δοθεί είτε αργά το απόγευμα της Πέμπτης είτε το αργότερο την Παρασκευή.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος ανέφερε πως ο Παναγιότατος «ήρθε άρρωστος και φεύγει υγιής».
«Θέλω να πω πόσο χαρούμενος είμαι διότι τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως ό,τι γίνεται στον κόσμο είναι στα χέρια του Θεού και την Πρόνοια του Θεού. Φαίνεται ότι ο Θεός αγαπάει τον Πατριάρχη και τον θέλει για πάρα πολλά χρόνια ακόμα κοντά μας. Το γεγονός ότι αυτό το ταξίδι έγινε τελικά αποδεικνύει ότι ήταν και αυτό Πρόνοια του Θεού διότι, αν δεν είχε γίνει αυτό το ταξίδι, το χρόνιο νόσημα από το οποίο υπέφερε ο Πατριάρχης δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια, δεν θα το διαγίγνωσκαν οι Έλληνες γιατροί μας εδώ στην Αμερική με αποτελεσματικότητα και ευστοχία, δεν θα βρισκόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μόνο ιατρικό κέντρο και στα χέρια του μόνου γιατρού στον κόσμο ο οποίος κάνει αυτήν την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, όπως ακούσατε από τους ίδιους τους γιατρούς. Το στέλεχος της καρδιάς όταν έχει στένωση, αντιμετωπίζεται σε όλο τον κόσμο με εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Εδώ, στο Mount Sinai, ο Δρ. Ντάγκας είναι ο μόνος γιατρός και το μόνο νοσοκομείο το οποίο κάνει αυτήν την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Πήγε πάρα πολύ καλά. Πρέπει να σας πω μια λεπτομέρεια η οποία και εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι ο Πατριάρχης καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης δεν είχε νάρκωση, ήταν σε πλήρη συνείδηση, δεν αισθάνθηκε καμία ενόχληση, συζητούσε με τους γιατρούς για διάφορα θέματα πνευματικά. Του έκαναν οι γιατροί και οι νοσοκόμες οι οποίες ήταν γύρω του διάφορες ερωτήσεις για θρησκευτικά θέματα και απαντούσε, ήταν ευδιάθετος, δεν αισθάνθηκε καμία ενόχληση. Είχε την ανθρώπινη αγωνία που όλοι μας έχουμε όταν ξέρουμε ότι είμαστε ξαπλωμένοι κι ένα καλώδιο τριγυρίζει στην καρδιά μας, αλλά, πέραν τούτου ήταν πολύ καλά και τώρα είναι ακόμη καλύτερο. Μου είπε “δόξα τω θεώ πάντων ένεκεν”.
Από τα αποτελέσματα στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε η υποψία ότι κάτι τρέχει με την καρδιά. Βέβαια η κλινική εικόνα όπως μας έλεγαν οι γιατροί τους εντυπωσίασε και το ακούσατε και από τον ίδιο τον Δρα. Ντάγκα, πώς είναι δυνατόν δηλαδή μετά την πρώτη ταλαιπωρία να αντέξει όλο αυτό το πρόγραμμα που έγινε, το οποίο έγινε επιτυχέστατα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, χάρη στη δύναμη, την θέληση και την ψυχική διάθεση του Πατριάρχη μας που είναι, όπως γνωρίζουμε όλοι, πολύ ισχυρά όλα αυτά. Εμείς όμως δεν εφησυχάσαμε από την κλινική εικόνα του Παναγιοτάτου, η οποία ήταν όντως πολύ καλή και το διαπιστώσατε κι εσείς καθ΄όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Ουάσιγκτον με διακριτικότητα και κάποια, ασφαλώς, εχεμύθεια, τα επεξεργαζόμασταν, τα στέλναμε στους γιατρούς που έχουμε εδώ και εξελίχθηκε η επέμβαση όπως έγινε χθες και σήμερα φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα που είναι νομίζω για όλους ικανοποιητικό και ιδίως για τους γιατρούς. Διότι εμείς δεν είμαστε γιατροί, εμείς ακούμε τους γιατρούς και ευτυχώς που το κάνουμε. Όταν οι γιατροί αυτοί τυγχάνει να είναι και Έλληνες είμαστε υπερήφανοι και σαν Έλληνες.
Η απόφαση δεν ελήφθη στην Ουάσιγκτον, διότι δεν διαπιστώθηκε αμέσως το πρόβλημα, απλά βγήκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι πρέπει να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις σε βάθος για να εντοπίσουμε πού ακριβώς είναι το πρόβλημα. Απλά, στην Ουάσιγκτον ήταν οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ψάξουμε. Σε όλη αυτήν την ομάδα, 10-12 μέρες που είναι ο Παναγιότατος εδώ, οι γιατροί δούλευαν, επεξεργάζονταν τα δεδομένα και φτάσαμε στην σημερινή ευτυχή ημέρα.
Με λίγα λόγια, ο Πατριάρχης ήρθε άρρωστος και φεύγει υγιέστατος».
Την μικροεγχείρηση έκανε ο κορυφαίος ομογενής ιατρός και καθηγητής Γεώργιος Ντάγκας συνεπικουρούμενος από τον επίσης ομογενή ιατρό Γεώργιο Σύρο.
Αναλυτικά η δήλωση του Δρα Γεωργίου Ντάγκα:
«Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Ο Παναγιότατος είναι σε εξαιρετική κατάσταση και αναμένουμε ότι θα εξέλθει εντός της ημέρας, με το καλό και αφού ξεκουραστεί, όπως ο ίδιος επιθυμεί, σήμερα. Νομίζω ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε συνολικά, με εξαιρετικό τρόπο και όλοι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι και όχι μόνο εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αλλά και όλο το γενικότερο ιατρικό απεικονιστικό του νοσοκομείου Mount Sinai.
Πρόκειται περί κάποιας χρονιότερης καταστάσεως η οποία είχε επεξεργαστεί φαντάζομαι, με κάποιους τρόπους, αλλά την επεξεργαστήκαμε σε μεγαλύτερο βάθος και ευρύτητα με αποτέλεσμα να βρούμε και τον καταλληλότερο τρόπο θεραπείας, μετά από τα δέοντα ιατρικά συμβούλια αλλά και συμβούλια με τον Παναγιότατο.
Δεν θεωρώ ότι επιβαρύνθηκε από το πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Τα πήγε μια χαρά και νομίζω ότι επέδειξε εξαιρετική, θα έλεγε κανείς, δεινότητα και αντοχή σε αυτό το πολύ δύσκολο πρόγραμμα που είχε και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην τεράστια θέληση την οποία είχε για να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη και να γνωρίει όλη την ομογένεια της Αμερικής από κοντά και νομίζω ότι η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων και όλων των παθήσεων θα έλεγα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση των καρδιακών. Νομίζω ότι αν δεν είχε αυτό το κίνητρο για την επίσκεψη, ίσως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά Αλλά νομίζω ότι είχε εκπληκτική αντοχή, επιμονή αλλά και τιτάνια ψυχική δύναμη.
Ευχαρίστησε όλη την ομάδα του νοσοκομείου μας, ενός ιστορικού νοσοκομείου του Όρους Σινά, κατά μια έννοια πού αλλού θα μπορούσε να ήταν ο Παναγιότατος. Έχουμε επισκεφθεί την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, είμαστε εδώ στο ομώνυμο νοσοκομείο, Νομίζω ότι είναι και αυτό ένας παράγων ιδιαίτερος για τον Παναγιότατο, με κάποιον ψυχολογικό τρόπο. Κατά σύμπτωση ή κατ’ ευλογία όπως είπε ο Παναγιότατος, ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο συνάδελφος ο κ. Σύρος έχει οικογένεια εκεί στην Κωνσταντινούπολη τον αδερφό του, ο Δρ. Λεράκης επίσης από την Χίο. Αυτός είναι ένας επιπλέον ανθρώπινος παράγοντας που εξήρε και συζήτησε ο ίδιος.
Αυτά θα τα πούμε αύριο μεθαύριο προϊούσης της εξόδου του στο νοσοκομείο. Ο καθένας μπορεί να υπολογίζει ό,τι νομίζει. Δεν βιαζόμαστε, σε αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται καμία βία και οι αποφάσεις θα ληφθούν με συλλογικό τρόπο και την συμμετοχή του προφανώς.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αυτά που είναι. Όταν κάποιος χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια επέμβαση γενικότερα, δεν είναι και στην πιο ευχάριστη κατάσταση αλλά γενικότερα ο Παναγιότατος το αντιμετώπισε με εξαιρετικό σθένος, εκπληκτική ψυχραιμία και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όλης της ομογένειας και ημών των γιατρών.
Αυτή η επέμβαση, διότι δεν έγινε εγχείρηση, ήταν πολύ λεπτεπίλεπτη και χρειαζόταν εξαιρετική απεικονιστική και εκτελεστική δεινότητα για να πραγματοποιηθεί με επιτυχή τρόπο και νομίζω ότι κατά την γνώμη μου και την γνώμη όλων, το ιατρικό μας προσωπικό είναι το κατάλληλότερο για να γίνει αυτή η επέμβαση, ίσως και το μοναδικό».
Με το θέμα της υγείας του Πατριάρχη ασχολήθηκε και το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Associated Press.
Ο «Ε.Κ.» δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα από εκατοντάδες ομογενείς από όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ελλάδα, το Αγιο Ορος και την Ευρώπη για τον Πατριάρχη.
Επισημαίνεται ότι έχει προγραμματισθεί ο Πατριάρχης να μεταβεί στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου καθότι η Εκκλησία της Ελλάδος ετοιμάζει εκδηλώσεις τιμής για την τριακοστή επέτειο της Πατριαρχίας του.